Vágólapra másolva!
Meglepő eredményre jutott egy sportoldal vizsgálata, amely azt próbálta kideríteni, hol szeretik a legjobban a focit. Az országok lélekszámát is figyelembe vevő statisztika alapján a sportág a Feröer-szigeteken, Cipruson és Izlandon a legnépszerűbb, Németország csak a tizenharmadik, Magyarország pedig nem fért be az első harmincnégybe.

Arra a kérdésre, hogy a labdarúgás melyik országban a legnépszerűbb, lehetetlen egyértelmű választ adni. Anglia, Németország, Spanyolország, Brazília vagy Argentína mind joggal állíthatja, hogy náluk szeretik a focit a legjobban, és ezzel nehéz is vitatkozni, elvégre ezt objektívan megítélni nem lehet. Persze akad, aki ezt is megpróbálja: a Sportingintelligence.com nevű internetes oldal statisztikai alapon próbálta megállapítani, hogy hol a legnépszerűbb a futball.

1,43 millióan járnak meccsre Angliában

A honlap az alapján igyekezett rangsort állítani a nemzetek között, hogy hol mennyien járnak mérkőzésekre. A nézőszámot tekintve persze a nagyobb országok előnyt élveznének, amit úgy próbáltak kiküszöbölni, hogy figyelembe vették az országok lélekszámát, vagyis azt vizsgálták, hogy a lakosság hány százaléka jár a stadionokba. A számítási módszerben nem csak az első osztályú bajnokságokat vették figyelembe, hanem minden olyan divíziót, ahol megbízható adatokat tudtak szerezni, így Németországban és Olaszországból még a hatodosztályt, Angliából és Skóciából pedig az ötödosztályt is beszámították. Végül összeadták a csapatok hazai átlagnézőszámát, és így jó megközelítésben megkapták, hogy hányan is járnak ki a mérkőzésekre.

A végeredmény a készítőket is meglepte, hiszen nem a tradicionális futballnagyhatalmak kerültek az első helyekre.

A teljes számot nézve ugyan Angliában járnak a legtöbben meccsre (a honlap adatai szerint 1,43 millióan), ám ez a teljes angol lakosságnak csak a 2,79 százaléka. Ez kifejezetten jó arány, de csak az ötödik helyre elég. A negyedik helyen is egy brit tagország áll: Skóciában a teljes népesség 3,68 százaléka számít rendszeres meccsrejárónak. A képzeletbeli dobogón viszont három olyan európai ország büszkélkedhet, amelyek a labdarúgás szempontjából egyáltalán nem kiemelkedők: Ciprus, Izland és a Feröer-szigetek.

Forrás: AFP/Odd Andersen
Egy feröeri család még az ír válogatott edzését is megnézte

Ötezren a feröeri lelátókon

Az első három helyezettnél egyaránt csak az első osztályt vették figyelembe, és ez alapján megállapították, hogy mindenhol több mint a lakosság négy százaléka jár meccsekre. Cipruson 44 295 fanatikust számoltak, Izlandon ugyanez a szám 13 472, a listavezető Feröer-szigeteken pedig 5034. Utóbbi nem tűnik túl soknak, de ha figyelembe vesszük, hogy az országban mindössze 49 ezren élnek, akkor máris más a helyzet: mindez azt jelenti, hogy a lakosság 10,22 százaléka rendszeresen a lelátón szurkol csapatának.

A nagy európai futballnemzetek közül Németország az összes meccsre járó számát tekintve második Anglia mögött, itt hat osztályban összesen 1,3 millió helyszíni szurkolót regisztráltak, ám ez a százalékos arányt nézve mindössze 1,63 százalék, ami a lista 13. helyére elég. A németek így egy hellyel előzik meg a spanyolokat, és néggyel az olaszokat, Olaszországban a lakosság alig valamivel több mint egy százaléka jár rendszeresen meccsekre.

Forrás: AFP/Francisco Pasos
Jó atmoszférája van a Bernabeunak, a spanyolok ezzel együtt nincsenek az első tízben

A honlap azt is kiszámolta, hogy az adott ország két legnépszerűbb csapatának közönsége hány százalékát teszik ki a meccsekre járóknak. Két olyan nemzet is akadt, ahol két klub a felével megdobja a nézőszámot: Uruguayban a Penarol és a Nacional a drukkerei az összes meccsre járó 55 százalékát teszik ki, míg Skóciában a Celtic és a Rangers pontosan a felét adja az összes mérkőzésre járónak. Az angol és a német futball ilyen szempontból a legegészségesebb az elitben: előbbinél a két legnagyobb átlagnézőszámmal rendelkező csapat (a Manchester United és az Arsenal) csak kilenc, utóbbinál pedig a Borussia Dortmund és a Bayern München csupán tizenegy százalékot tesz ki az összes meccsre járóból.

A honlap a FIFA világranglista első 25 helyezettjén kívül csak azokat tüntette fel a tabelláján, ahol vagy a lakosság legalább 5 százaléka, vagy pedig legalább 250 ezer ember jár meccsekre, függetlenül az aránytól. Magyarország így nincs a tabellán, de az arány könnyen kiszámítható. Az European Football Statistics szerint - amelyet a sportingintelligence is használt - a jelenlegi szezonban az átlagnézőszámokat összeadva 61 687-en járnak meccsekre. Magyarország népessége a 2010. augusztusi adatok alapján 9 999 000 fő, ami azt jelenti, hogy a teljes lakosság mindössze 0,61 százaléka jár meccsre. A környező országok kicsit előrébb vannak: Csehországba 0,87, Horvátországban 0,83, Bosznia-Hercegovinában 0,65, Szlovéniában, 064 százalék az arány. Szlovákiában viszont csupán a lakosság 0,49 százaléka jár meccsekre, Romániában pedig mindössze 0,44 százalék.