Vágólapra másolva!
A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) csütörtökön elküldte részletes indokolással ellátott fellebbezését az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) fellebbviteli testületének a fegyelmi határozata ellen, amely alapján a magyar csapat Belgium mögött a második helyre szorult a múlt heti U17-es Európa-bajnoki selejtezőtornán.

A fellebbezés indoklásában az MLSZ az UEFA alapszabálya szerinti fair play elvére hivatkozik, és arra kéri az európai szövetséget, hogy a pályán elért eredményeket részesítse előnyben. "Különösen indokolt ez egy nagyon fiatal, 17 év alatti korosztály esetében" - mondta el az [origo]-nak Borbély Zoltán, az MLSZ jogi és sajtóirodájának a vezetője. Hozzátette: a szövetség a részletes ténybeli bizonyítást is előterjesztette, mellékelve a csapatkísérők nyilatkozatát a történtekről.

Az MLSZ arra is hivatkozik fellebbezésében, hogy a magyarországi torna után az UEFA a hivatalos weboldalán kihirdette, hogy Magyarország nyerte az elitkört, később viszont módosította a végeredményt, és ez a magyarok szerint nehezen egyeztethető össze a fair play szellemével. A magyar szövetség azzal is érvel, hogy a magyar fél minden tekintetben vétlen volt, rajta teljesen kívül álló okok miatt változott meg a pályán elért eredmény. "Mindenképpen meg kellett tennünk ezt a lépést, mert tartozunk ezzel az U17-es csapatnak. A fellebbezés benyújtása nemcsak erkölcsi, de jogi kötelességünk is. A magyar csapat eleget tett a kötelezettségének, teljes mértékben vétlen volt, és tőle független döntés miatt szorult utólagosan a második helyre" - nyilatkozta Borbély Zoltán.

Belgium a magyarországi rendezésű Eb-selejtező második fordulójában 1-0-ra győzte le Oroszországot, de riválisánál egy eltiltott játékos, Makszim Jermakov is pályára lépett, ezért a meccs eredményét az UEFA 3-0-s gólkülönbséggel ítélte a belgáknak. Belgiumnak így eggyel jobb lett a gólkülönbsége, mint a hozzá hasonlóan hétpontos magyar válogatottnak. Az oroszokat megbüntették 10 ezer euróra (2,9 millió forint), Jermakov pedig két nemzetközi meccsen nem játszhat, de a legnagyobb vesztes a magyar csapat, amely a pályán elért eredmények alapján megnyerte a tornát, mégsem utazhat az Eb-re.

A magyarok a pályán elért eredmény jóváhagyásában bíznak, de azt is korrekt döntésnek tartanák, ha semleges pályán újrajátszanák a belga-magyar meccset, amelynek a vége 2-2 lett.

Azt nem tudni, hogy az UEFA mikor dönt a fellebbezésről, de az idő szorít, hiszen közben már kisorsolták a május 4-16. közötti, Szlovéniában rendezendő Eb csoportjait. A B csoportban Belgium (vagy ha a fellebbezést elfogadják, akkor Magyarország), a házigazda Szlovénia, a címvédő Hollandia és Lengyelország harcol a továbbjutásért.

A döntéstől függetlenül a magyar U17-es válogatott játékosai két év múlva biztosan Eb-n szerepelhetnek, hiszen 2014-ben Magyarország rendezi az U19-es Eb-t.