Vágólapra másolva!
Tagadta bűnösségét a Pécsi Törvényszéken szerdán kezdődött büntetőperben az a volt barcsi labdarúgó, aki az ügyészség szerint tavaly ősszel egy fogadás sikere érdekében bundázásra akarta rávenni T. Tamást, a Pécsi Mecsek FC (PMFC) játékosát. Az ügyészség vesztegetéssel vádolja B. Tamást, aki a labdarúgást nem folytathatta, és nem bírta, hogy összesúgnak a háta mögött, ezért pszichológushoz kellett járnia.

A vád szerint az anyagi gondokkal küszködő B. Tamás 2011. szeptember 25-én, a pécsi vasútállomáson találkozott barátjával, az élvonalbeli pécsi labdarúgóklubban hátvédként játszó T. Tamással. Ezer-ezerötszáz eurót ajánlott neki, ha játékostársait bevonva úgy próbálja befolyásolni az október 5-ei PMFC-Siófok Ligakupa-mérkőzést, hogy azt a Pécs elveszítse. A vereségre Horvátországban akart fogadást kötni.

Bár T. Tamás visszautasította az ajánlatot, ahelyett, hogy a szabályok szerint azonnal jelezte volna klubja vezetőségének, két csapattársának is beszélt róla. Az esetet úgy tálalta nekik, hogy az ajánlatot egy ismeretlentől kapta telefonon. A játékos ügyét az egyesület és a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) is vizsgálta. A klub szerződést bontott vele, az MLSZ pedig egy időre eltiltotta minden labdarúgással kapcsolatos tevékenységtől.

B. Tamás szerdán a bíróságon nem kívánt vallomást tenni. Annyit mondott: nem érzi magát bűnösnek, nem ért egyet a váddal. Hozzátette, a történtek után az életében komoly szerepet játszó labdarúgást nem folytathatta, nem bírta, hogy összesúgnak a háta mögött, ezért pszichológushoz kellett járnia, és Németországban vállalt munkát. Jelenleg is ott dolgozik.

A tárgyaláson a tanácsvezető bíró felolvasta a vádlott korábbi vallomását, amelyben az állt, hogy aznap T. Tamással kettejük barátsága okán találkozott, és egy hirtelen ötlettől vezérelve vetette fel, mi lenne, ha a Pécs elveszítené a Siófok elleni mérkőzést. Ezt T. Tamás egyből visszautasította.

B. Tamás néhány nappal később meglepődve tapasztalta, hogy emiatt mekkora bajba kerültek, és az egész ügyet kabarénak nevezte. Állítása szerint olvasás nélkül írta alá a PMFC-nél az esetről készült jegyzőkönyvet. Úgy vélte, ez hiba volt, mert abban olyan részek voltak, amelyek nem feleltek meg a valóságnak.

A perben tanúként meghallgatott T. Tamás emlékezett rá, hogy B. Tamás megkérdezte tőle, "meg lehet-e játszani egy meccset", de mivel ezt ő visszautasította, arról, hogy mit kellett volna tenni, kiket kellett volna megkeresni, nem esett szó. T. Tamás kérdésre válaszolva elmondta, hogy az 1000-1500 eurós fizetség elhangzott kettejük beszélgetése során.

A PMFC volt játékosa szólt arról is: megítélése szerint egyetlen játékos kevés ahhoz, hogy egymaga tudatos tevékenysége csapata vereségét okozza.

A tanú arra nem tudott magyarázatot adni, hogy ha nem élt a felkínált lehetőséggel, miért beszélt erről két játékostársának is, miért nem a munkáltatójának számolt be a történtekről. Mindössze annyit jegyzett meg: nem gondolta, hogy "ilyen gond lehet belőle".