Vágólapra másolva!
Bogdán Ádámot tavaly még látni sem akarták a Bolton kezdőcsapatában a Premier League-csapat szurkolói, mára azonban a lelátó egyik kedvence lett a magyar kapus, akit a brit média is rendre beválaszt a hét legjobbjai közé. Pályafutását végigkövető ismerősei szerint Bogdán a képességei mellett a tudatosságával emelkedett ki társai közül, már gyerekkorában nagyon akarta a sikert, de nem szállt a fejébe a dicsőség.

Tudtam, hogy sokat fognak beszélni erről a gólról - interjú Bogdán Ádámmal

Bogdán Ádámból egy év leforgása alatt elismert kapus lett Angliában. Tavaly májusban a Bolton szurkolói még hallani sem akartak arról, hogy a csapat első számú kapusa legyen, és még fél évvel később sem volt sokkal jobb a helyzet. Októberben a Chelsea 5-1-re legyőzte a Boltont, és a magyar kapus két gólban is benne volt, amiért meg is kapta a kritikákat a klub edzőjétől, Owen Coyle-tól, aki gyorsan hozzátette: Bogdán szép karrier előtt áll, de az ilyen gólokon gyorsan túl kell tennie magát.

"Hosszú ideig ő lesz az első számú kapusunk"

A 24 éves kapus tanult ezekből, legalábbis ma már nehéz nagy hibát találni a játékában, a bravúrjaira viszont egyre többen felfigyelnek: egy hónapon belül háromszor is bekerült a hét Premier League-válogatottjába, kétszer a BBC-nél, egyszer a Soccernetnél.

Bogdán hírnevének ugrásszerű növekedéséről beszélt az [origo]-nak a Lionofviennasuite.com nevű szurkolói Bolton-oldal egyik alapítója, Mark Yesilevskiy is: "A drukkerek az év elején még kételkedtek az alkalmasságában. Bizonytalan volt a kapuban, nem volt képes nagy játékra, amikor erre szükség lett volna. De ahogy a szezon folytatódott, meccsről meccsre jobb lett. Ma pedig már abszolút imádják a drukkerek, és úgy néz ki, hogy hosszú ideig ő lesz az első számú kapusunk."

Forrás: AFP/Andrew Yates

Ugyanerről a Bolton News vezető futballszakírója, Marc Iles elmondta: "A szurkolók mára elfogadták Ádámot, aki a helyi közösségnek is az aktív tagja, megszerették különc személyiségét, és a csapat első számú kapusának tartják." Iles is úgy látja, hogy Bogdán teljesítménye az idő múlásával egyre csak javul: "A büntetőterületet is egyre jobban birtokolja, jól megérti magát az előtte játszó David Wheater, Tim Ream belsővédő-kettőssel, és a javuló védelem kezdi megalapozni a Bolton bennmaradási esélyeit."

A 2009 óta a Boltonban 77 meccsen szerepelt, a Leedsnél egy hónapig kölcsönben lévő Paul Robinson az [origo] érdeklődésére azt mondta: a szurkolók meccsről meccsre egyre többet látnak Bogdán tehetségéből, és fokozatosan ráébrednek, hogy milyen jó kapusa is van a csapatnak. "Abszolút megérdemelten került be többször is a hét csapatába, és nem lehet véletlen egybeesés, hogy a Bolton elkezdte gyűjtögetni a pontokat" - nyilatkozta a 33 éves védő.

Az egészpályás gól sem törte meg

Bogdán ugyanabba a középiskolába járt, mint egykor az aranylabdás Albert Flórián. A budapesti Madách Imre gimnáziumban évfolyamtársaként jól ismerte Bogdánt Pirisi Marcell, az NB1.hu volt újságírója, aki szerint már akkor büszkék voltak a Vasasban védő kapusra.

Forrás: AFP/Kisbenedek Attila

"A közös tesiórákon közelről is láthattam, hogy milyen nagy tehetség. Nagyon rendes gyerek volt, sohasem vágott fel azzal, hogy egy NB I-es csapat játékosa. Amikor a SkySports.com írt arról, hogy a Boltonba igazolhat, megkerestem, jól elbeszélgettünk, és borzasztóan becsültem, hogy gond nélkül szóba állt azokkal, akikkel előtte is. Nem szállt a fejébe a siker" - mondta az évfolyamtárs, hozzátéve, hogy pár évvel később Bogdán hat belépőjegyet adott neki egy Bolton-Fulham meccsre, amelyen együtt ültek a lelátón, a játékos ugyanis akkor még a cserepadra sem fért oda a klubjában.

Mégsem volt türelmetlen, és talán éppen ennek köszönheti, hogy most a Bolton első számú kapusa. "Várt, edzett, tette az apró lépéseket, nem akart mindenáron elmenni kölcsönbe, és szép lassan elkezdték felfedezni. Jääskeläinen sérülése után megkapta az esélyt, simán élt vele, és az sem törte össze lelkileg, amikor egész pályás kapusgólt kapott, hiszen utána kivédte Rooney büntetőjét."

Király szerint még Bogdán sem tudhatja, hogy mi vár rá

A Vasasnál Gabala Ferenc volt az edzője, aki nem lepődött meg azon, hogy Bogdánból Premier League-kapus lett. "Benne volt, hogy eljusson idáig, mert egy nagyon alázatos, tudatos gyerek volt, és nagyon akarta ezt a sikert. Voltak, akik ugyanúgy építették a karrierüket, és szintén tehetségesek voltak, mint ő, de Bogdán tudatosságban a többiek fölé nőtt. Csapatember volt, és nemcsak a pályán, hanem az öltözőben is" - mondta az [origo]-nak Gabala, aki úgy tudja, hogy a magyar válogatottnál már eldöntötték, hogy Bogdán lesz az első számú kapus.

Bogdán bebizonyította, hogy nem minden gól védhetetlen:


Király Gábor 12 évvel idősebb Bogdánnál, eleinte ő védett Egervári Sándor válogatottjában, az utóbbi meccseken már a Bolton kapusa kapott lehetőséget. Király szerint még nem lehet tudni, hogy ki véd majd a vb-selejtezőkön, ám ő egyáltalán nem bánja, hogy erős az utánpótlás. "A Bogdánról érkező híreknek, a jó formájának örülök, hiszen én már megettem a kenyerem javát, 1993 óta a felnőtt élvonalban vagyok. Rengeteg jó kapusa volt Magyarországnak az elmúlt 19 évben, de a folyamat nem állt meg, hiszen Megyeri Balázs, Gulácsi Peti, Bogdán Ádám, Köteles Laci és Fülöp Marci is szépen mennek előre, és igazolják, hogy jó a magyar kapusszakma."

A Crystal Palace játékosaként a Premier League-ben szintén megfordult Király kiemelte, hogy bravúros dolog kiszorítani a kezdőből Jussi Jääskeläinent, a finnek veterán kapusát, aki 1997 óta 476 meccsen védte a Bolton kapuját. "Ádám nem elégszik meg azzal, amit elért. Ha hibázik, gyorsan túlteszi magát rajta, és ha jól véd, akkor azt sem lihegi túl. Jó úton halad, jó gondolkodású, de fontos kérdés, hogy a jó formáját meddig tudja megőrizni, a bizalmat meddig kapja meg, és megsérül-e vagy nem. Egy játékos jövője nagyon sok apró részletből áll össze, és még Ádám sem tudhatja, hogy pontosan mi vár rá" - magyarázta Király.

"Adjunk neki időt, és akkor megelőzheti Jussit"

A boltoni drukkeroldal társalapítója szerint január óta Bogdán szárnyal, szinte hibátlanul játszik, és a reflexvédései nélkül a Boltonnak esélye sem lett volna megnyerni az utóbbi időszak mérkőzéseit. A klubnál a 36 éves Jääskeläinen helyét azonban nem lehet pár hónap alatt végleg elvenni - vélekedik a vezérszurkoló.

Forrás: AFP/Andrew Yates

Szerinte a mostani remeklései ellenére még nem állítható az sem, hogy Bogdán jobb, mint amilyen Jääskeläinen volt fénykorában. "Bogdán még csak 24 éves, ami babakornak számít egy kapus szempontjából. Jääskeläinen a klub legendája, és örökké az is marad. Ő a Premier League történetének a legalulértékeltebb kapusa, és őt azért nagyon nehéz túlszárnyalni Boltonban. Bogdánnak sok munkája van még, hogy utolérje elődjét. Jól reagál a helyzetekre, de néha elkövet hibákat. Adjunk neki időt, és akkor megelőzheti Jussit" - fogalmazott Yesilevskiy, aki szerint a finn óriás nem féltékeny Bogdánra, mert jól tudja, hogy a saját karriere nemsokára véget ér. "Éppen ezért nagyon sokat segít Bogdánnak az edzéseken, és nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a magyar kapus ennyit fejlődött."

Paul Robinson - aki West Bromwich Albionban hét éven át szerepelt - úgy véli, nem lehet összehasonlítani Jääskeläinent Bogdánnal, mivel a finn hosszú éveken át csúcsformában védett: "Az viszont kijelenthető, hogy együtt nagyon jól tudnak dolgozni, spannolják egymást, és ezáltal egyre jobb kapusokká válnak."

Kérdés, hogy mindez mire lesz elég, eljuthat-e Bogdán egy olyan nagycsapatig, mint a Manchester United vagy az Arsenal? "Reméljük, nem" - vágta rá Yesilevskiy. "Szeretném, ha a Bolton Wanderersnél maradna. De komolyra fordítva a szót, előfordulhat, hogy a tehetségét nem fogják észrevenni a nagyobb klubok, mint ahogy Jussiét sem vették észre. Pedig nagyon is képes lehet egy ilyen előrelépésre, és meg is állná a helyét, hiszen egy jó védelem mögött áttörhetetlen falként őrizné bármelyik klub kapuját."

A szurkolók így látták, amikor Bogdán kivédte Rooney büntetőjét:


A Bolton News újságírója szerint fiatal kapusként a magyarnak annyiban könnyebb dolga van a Boltonnál, hogy egy-két hiba után nem szedik le a fejét, mint mondjuk a Manchester Unitedben védő David de Geának, így többet is fejlődhet, mint a címvédőnél szereplő spanyol kollégája. "Messze van még számára egy Premier League topcsapata. Az idei szezonban mutatott fejlődése alapján tényleg elérheti ezt a szintet, de nagyon kell koncentrálnia."

A csapattárs Paul Robinson szerint is odakerülhet egy nagy klubhoz Bogdán, ám ő is azt szeretné, ha maradna a Boltonban, ameddig csak lehet: "Sokszor láthatjuk, hogy egy-egy jó kapus egy sztárcsapathoz igazol, ahol aztán csak kispadozik. Szerintem Bogdán egy olyan fajta játékos, aki nem izgul túlzottan a jövője miatt, csak arra koncentrál, hogy a jelenben nagyon jól menjen neki a játék."

Bogdán angliai meccseiből még a Vasas is profitálhat, a klub ugyanis mostantól tízmeccsenként 70 millió forintnyi fontot kap a Boltontól (az első tíz bajnoki utáni összeg Jámbor János egykori Vasas-tulajdonosnak járt a szerződés szerint). "Bölcs dolog volt, hogy ez a rész is bekerült a szerződésébe, mert ez a pénz nagy segítség a Vasas számára" - mondta Gabala Ferenc, Bogdán ifjúkori edzője.

Imre Varadi is sokat vár Bogdántól

A játékosügynökként dolgozó, magyar felmenőkkel is rendelkező Imre Varadi tavaly novemberben az [origo]-nak azt mondta, van egy magyar labdarúgó, akiből nagyon nagy játékos lehet. "A Bolton fiatal futballistájára, akit igazán izgalmas kapusnak tartok, szép jövő várhat rá" - mondta Bogdánra utalva. Emlékeztettük a volt Newcastle- és Manchester City-csatárt, hogy - interjúnk előtt nem sokkal - Bogdán hat gólt kapott a Chelsea-től, és két gólban is benne volt, Varadi azonban megvédte őt. "Tanulni fog a hibáiból, és remek Premier League-kapus lesz belőle. A következő meccsén, az Arsenal elleni Ligakupa-találkozón rögtön javított is. Mit javított, félelmetesen védett! A Boltonban jó helyen van, és mint mindenkinek, még neki is időre van szüksége, hogy érett kapussá váljon, de mostani klubjában biztosan sokat fog fejlődni."