Vágólapra másolva!
A Manchester City után újabb európai egyesületből szeretnének nemzetközi sztárklubot faragni arab befektetők: a Paris Saint-Germain nyáron került katari kézbe, és máris vezeti a francia bajnokságot. A tulajdonosoknak azonban ez kevés, a kispadon Carlo Ancelotti váltotta Antoine Kombouarét, és világklasszis játékosok is érkezhetnek.

Elméletileg minden a lehető legnagyobb rendben van a Paris Saint-Germain háza táján, hiszen a fővárosi egyesület, amely 1994 óta nem nyert bajnoki címet, és utoljára hét évvel ezelőtt szerepelt a Bajnokok Ligájában, jelenleg három pont előnnyel vezeti a Ligue 1 tabelláját.

Ennek ellenére leváltották Antoine Kombouarét, akinek a helyére az olasz sztáredző, Carlo Ancelotti került. A téli átigazolási időszakban pedig újabb klasszisokat igazolna a klub: a lehetséges erősítések között ott van David Beckham és Kaká is.

A potenciál mindig is megvolt

A PSG annak ellenére is a sztárklubok közé tartozott Franciaországban az elmúlt években, hogy szereplése erre egyáltalán nem jogosította fel. Az elmúlt tíz évben mindössze egyszer végzett dobogón, viszont négyszer is csak a tabella második felében fejezte be a szezont, és volt, hogy a kiesés szele is meglegyintette.

Mindez azért is szinte érthetetlen volt, mert azzal a francia labdarúgás majd mindegyik szereplője egyetért, hogy a klubban hatalmas potenciál van: a közvélemény-kutatások szerint a PSG az ország második legnépszerűbb csapata a Marseille mögött, van egy remek stadionja is és a gazdasági háttere is stabil.

Az egyesület fő tulajdonosa sokáig a Canal+ tévétársaság volt, amelytől 2006-ban egy amerikai konzorcium vette meg - ennek egyik tagja, a Colony Capital 2009-ben lett többségi részvényes. Az amerikaiak regnálása alatt a klub éves vesztesége közel 19 millió euróról 5,4-re csökkent, és a csapat eredményei is javultak, hiszen az előző szezonban negyedik lett - azonban a PSG első számú szurkolója úgy vélte, hogy a párizsiaknak nem csak Franciaország, hanem Európa elitjében is ott van a helyük. Ezt a drukkert úgy hívják, hogy Nicolas Sarkozy, és nem más, mint Franciaország elnöke, a katari befektetők pedig állítólag neki köszönhetően találták meg a PSG-t.

Az államelnök közbeszól

A So Foot nevű francia futballmagazin információi szerint 2010. november 23-án Sarkozy meghívta a katari herceget, Tamim Bin Hamad al-Thanit, aki a Qatar Investment Authority (QIA) nevű cég vezetője, valamint az UEFA elnökét, Michel Platinit egy vacsorára az Elysée Palotába - és a megbeszélésen a Colony Capital európai képviselője, Sébastian Bazin is jelen volt.

Franciaország remek kapcsolatokat ápol Katarral (a katari emír tavaly megkapta a Becsületrendet, és az ázsiai ország ingatlanbefektetői adókedvezményben részesülnek Franciaországban), Sarkozy pedig szerette volna, ha ebből kedvenc csapata is profitál. Az államelnök állítólag meggyőzte Platinit, hogy a decemberi szavazáson Katarra voksoljon a 2022-es világbajnokság leendő helyszíneként, cserébe pedig a QIA megveszi a Paris Saint-Germaint, illetve az Al-Jazeera nevű tévétársaság megvásárolja a Ligue 1 közvetítési jogait

Hogy pontosan így történt-e, azt valószínűleg a nyilvánosság soha nem fogja megtudni, de a tény az, hogy 2011. május 31-én a QIA megvette a párizsi egyesület részvényeinek 70 százalékát a Colony Capitaltól. A PSG elnöke az egykori katari teniszjátékos, Nasser Al-Khelaifi lett, aki egyben az Al Jazeera Sports igazgatója - a tévétársaság pedig a nyáron hat évre megszerezte a francia bajnokság közvetítési jogait, amiért 192 millió eurót fizetett.

A cél a Bajnokok Ligája

Az új elnök rögtön kijelentette, hogy hosszú távra terveznek: "Természetesen mindenki az aranyéremről álmodik, de a prioritásunk a következő idényben a Bajnokok Ligájába való bejutás, vagyis a dobogó lesz. Nem akarjuk leigazolni Lionel Messit, hanem a jövő sztárjait akarjuk megszerezni, elsősorban Franciaországból" - jelentette ki. Az edző, Antoine Kombouaré maradt a helyén, de kapott egy új főnököt a brazil Leonardo személyében, aki sportigazgató lett, és a nyári igazolások többségéért már ő felelt. Mert új szerzeményekben nem volt hiány: a PSG 86 millió eurót költött, aminél többet csak a Manchester City adott ki a nyáron.

Forrás: AFP/Thomas Samson
Nagy meglepetést okozott, hogy Pastorét a PSG vette meg a Palermótól

A hosszú távú elképzeléseket Leonardo is hangsúlyozta: "Nem arról van szó, hogy rögtön veszünk tíz Messit, a csapatépítés nem így működik" - mondta, majd hozzátette, hogy azt szeretné, ha a csapat magját hazai játékosok alkotnák. Hogy nem beszélt a levegőbe, azt jelzi, hogy a PSG a nyáron Blaise Matuidi, Jérémy Ménez és Kevin Gameiro személyében három 24 éves francia játékost is szerződtetett, de azért a sztárigazolás sem maradt el: a Palermo argentin középpályása, Javier Pastore 42 millió euróba került.

Az elsőség nem minden

A nagy kérdés az volt, hogy a csapatot 2009 óta irányító, a drukkerek körében népszerű Kombouaré mellett kitartanak-e. A legtöbb szakértő úgy vélte, hogy előbb-utóbb úgyis érkezik egy nevesebb edző. "Ha katariak befektetnek, akkor azt akarják, hogy engedelmeskedjenek nekik, szóval szerintem Kombouaré nem marad sokáig" - mondta a Lyon korábbi edzője, Alain Perrin, aki jelenlegi a katari Al-Khort irányítja, és az arab egyesületnél szintén megfordult Bertrand Marchand egyetértett vele: "A katariakra jellemző, hogy nagy nevet akarnak a kispadra, Katarban az edző a csapat sztárja".

Maga Kombouaré azonban nem tűnt izgatottnak: "Miért izguljak a munkám miatt? Ha nyerünk, maradok, ha kikapunk, akkor nem. Tudom, hogyan működnek ezek a dolgok" - nyilatkozta még augusztusban a L'Équipe-nek. A PSG az Európa Ligából ugyan kiesett a csoportkörben, de vezeti a bajnoki tabellát, ennek ellenére mégis leváltották Kombouarét, és kinevezték Carlo Ancelottit.

Pedig Leonardo még november 21-én is így beszélt a L'Équipe-nek: "Kombouaré élvezi a vezetés bizalmát, és folytatjuk a közös munkát. Csak négy hónapja kezdtünk el együtt dolgozni, és máris rengeteg pozitív változás történt. A csapat fejlődik, amiben időnként benne van egy-egy vereség is" - mondta a sportigazgató az Olympique Marseille elleni, elveszített rangadó után.

Az ismertség nagyon fontos

A tulajdonosok azonban a jelek szerint felgyorsítanák a folyamatot: a kispadra már megérkezett új ember, és a csapatba is jöhetnek sztárok. Ráadásul sztárokról van szó: rebesgetik David Beckham vagy Kaká leigazolását - bennük az is közös, hogy korábban már mindketten dolgoztak Ancelottival. Az ő nevük fogalom világszerte, esetleges szerződtetésük tehát nem csak futballtudásuknak lenne köszönhető, még ha ezt valószínűleg senki sem ismerné el a PSG-nél.

Forrás: AFP/Adek Berry
Beckhamet ismerve Párizsban is ugyanolyan elánnal végezne minden gyakorlatot

Mindez nagy különbségnek tűnik a korábbi hasonló, milliárdos tulajdonos kezébe került klubokhoz képest: a Chelsea-nél Roman Abramovics, vagy a Manchester Citynél Manszur sejk szintén két kézzel szórta a pénzt a játékosokra, de még a legdrágább vételek sem voltak olyan globális ikonok, mint Beckham vagy Kaká. Persze, egyelőre még egyiküket sem igazolták le, de a szándék nyilvánvalónak tűnik.

A francia bajnokságban mindez elég is lehet az aranyhoz, és a PSG neve is ismertebbé válhat az ázsiai piacon, de a nemzetközi porondon való kiemelkedő eredményhez a szakmai szempontoknak kell fontosabbnak lenniük.

www.global-soccer.eu