Vágólapra másolva!
Az angol labdarúgó-bajnokságban ugyan még pályára lépnek idén - szilveszter délutánján - a csapatok, de nem korai megvonni 2011 mérlegét. Az év a manchesteri klubokról szólt: májusban a MU bajnokságot nyert, jelenleg pedig a City áll az élen, megelőzve városi riválisát.

Az év meccse: Manchester United-Manchester City 1-6


Sir Alex Ferguson tavasszal még csak zajos szomszédnak nevezte a városi riválist, a City azonban az új idényben bizonyította, hogy több ennél. Az októberi rangadón Roberto Mancini csapata a szünet után ízekre szedte a ManUnitedet, a kérdés már csak az, hogy ez az eredmény a hatalomváltás jele volt, vagy a szezon végén mégis Manchester vörös fele örülhet.

Az év gólja: Wayne Rooney


Az év első felében azonban még más volt a helyzet, februárban a MU volt az úr Manchesterben és egész Angliában. A városi derbin akkor Rooneyék 2-1-re nyertek, a győztes találatot pedig a csatár egy fantasztikus mozdulattal, ollózva vágta a kapuba.

Az év védése: Edwin van der Sar


Persze a Manchester United bajnoki címének nem csak a támadó szekció volt a letéteményese, hanem a védelem is, az élén Van der Sarral. A veterán holland kapus jó előre nyilvánosságra hozta, hogy a szezon végén visszavonul, de Sir Alex még tavasszal is megpróbálta rávenni arra, hogy vonja vissza döntését, olyan jól ment neki a védés. A májusi, Chelsea elleni rangadón például a földön fekve egészen elképesztő mozdulattal ütötte el a labdát a csatárok elől.

Az év öngólja: John Paintsil


A Fulham szurkolóinak gyorsan magukhoz kellett térni az Európa Liga-döntő okozta eufóriából, hiszen a londoni gárda nem tudta megismételni korábbi teljesítményét, még ha a kiesés réme nem is fenyegette. Persze nem csoda, hogy az együttes hátrébb végzett a tabellán, ha játékosai képesek voltak olyan bénázásra is, mint Paintsil, akinek ügyetlenkedése Liverpoolban vereséget eredményezett.

Az év kihagyott helyzete: Fernando Torres


Amikor a spanyol klasszis januárban csillagászati összegért a Chelsea-be szerződött, valószínűleg kevesen gondolták, hogy a Stamford Bridge-en 2011-ben mindössze három bajnoki gólra lesz képes, és az év végére a kispadra szorul. Hogy Torres mennyire nincsen formában, azt a Manchester United elleni szituáció is mutatta: mindent tökéletesen csinált, a kapus mellett is elhúzta a labdát, aztán az üres kapu mellé lőtt.

Az év gólöröme: Mario Balotelli


Az angol sportújságírók alighanem hálát adnak az égieknek, hogy a Manchester City leigazolta Mario Balotellit, az olasz támadó ugyanis rengeteg témát szolgáltat, sokszor pályán kívüli viselkedésével. A Manchester United elleni derbin a gólját követően aztán a botrányos csatár a gólörömével is felhívta magára a figyelmet, hiszen a meze alatt a következő felirat volt olvasható a pólóján: Miért mindig én?

Az év átigazolása: Luis Suárez

A liverpooliak a Fernando Torresért kapott közel 60 millió eurót szinte maradéktalanul elköltötték, és a két januárban vett csatár közül Suárez volt az olcsóbb, de egyelőre ő a nagyobb fogás. Gyakorlatilag rajta áll vagy bukik a támadójáték, éppen ezért hosszú eltiltása rendkívül rosszul jöhet.

Az év csapata

Ahogyan a bajnoki tabellát, így éves álomcsapatunkat is a manchesteriek uralják, mindössze két olyan futballista akad, aki nem a MU-ban vagy a Cityben szerepel. A Tottenham balszélsője, Gareth Bale, illetve az Arsenal támadója, Robin van Persie azonban kihagyhatatlan volt.

Ami a többieket illeti, a legnagyobb meglepetést talán Chris Smalling személye jelentheti, a fiatal bekk azonban idén alapemberré vált a Manchester Unitedben, és hol Nemanja Vidicet, hol pedig Rio Ferdinandot pótolta remekül - attól függően, hogy kettejük közül éppen ki volt sérült.

Az év csapata: Hart - M. Richards, Smalling, Kompany, Evra - Nani, Y. Touré, Silva, Bale - Van Persie, Rooney.

www.global-soccer.eu