Vágólapra másolva!
A spanyol élvonalban továbbra is a Barcelona és a Real Madrid a meghatározó, bár 2011 legnagyobb meccse nem a Clásicók egyike lett, ahogy az év gólját is egy Real Sociedad-játékos lőtte. Az álomcsapatba így is csak két játékos fért be más klubtól. La Liga, éves összefoglaló.

Az év meccse: Valencia-Barcelona 2-2


Kevés együttes volt 2011-ben, amely képes volt úgy megszorongatni a Barcelonát, hogy játékban is felvette vele a versenyt. Szeptemberben a Valencia fantasztikus mérkőzést játszott a katalánokkal, az első félidőben akár többgólos előnyt is szerezhetett volna, azonban a végén az egy pontnak is örülhetett.

Az év gólja: Inigo Martínez


A Real Sociedad védője már az Athletic Bilbao elleni baszk derbin is megmutatta, hogy akár a saját térfeléről is be tud találni, de akkor a gólja nem ért pontot. A Betis ellen viszont az utolsó percben, döntetlennél vette be az ellenfél kapuját elképesztően pontos célzással és még fantasztikusabb rúgótechnikával.

Az év védése: Iker Casillas


A Real Madrid kapusát egy időben nem véletlenül becézték csak San Ikernek, hiszen gyakran csodával határos módon őrizte meg kapuját a góltól. Az elmúlt időszakban a madridiak védekezése annyira feljavult, hogy Casillasnak nem nagyon kellett ilyen bravúrt bemutatnia, a Sevilla elleni bajnokin azonban megint egészen hihetetlen védést produkált (fent). Később aztán többet is (lent).


Az év öngólja: Gerard Piqué


A Barcelona időnként olyan jól futballozott az év során, hogy csak a saját játékosai lehettek veszélyesek a kapujára. Az Athletic Bilbao elleni találkozón a szakadó eső is nehezítette a védők dolgát, ám Piqué így is kifejezetten esetlen mozdulatot mutatott be, amikor a kapu torkában a gólba tartó labdát nem kifelé rúgta, hanem még beljebb segítette.

Az év kihagyott helyzete: Cristiano Ronaldo


Az év során alighanem akadtak sokkal nagyobb kimaradt lehetőségek, ám Cristiano Ronaldo elrontott helyzete a Barcelona elleni rangadó fontossága miatt kiemelkedik a többi közül. A portugál klasszis már az első félidőben is fölé bombázott egy labdát ígéretes szituációban, a szünet után pedig hatalmas ziccerben fejelt a kapu mellé. Néhány perccel később született a Barca következő, mindent eldöntő találata.

Az év gólöröme: Marcelo és Cristiano Ronaldo


A brazil zeneszerző és énekes, Michel Teló "Ai se eu te pego" című dala nem csak a slágerlistákon, hanem a futballpályákon is népszerűnek bizonyult. Több brazil játékos is elővette a hozzá tartozó táncot gólöröm gyanánt, de az úttörő Marcelo volt, aki a Málaga elleni bajnokin Cristiano Ronaldo találatát követően mutatta be az ominózus koreográfiát.

Az év átigazolása: Francesc Fabregas

A katalán középpályás átigazolása közel két éven keresztül húzódott, míg az Arsenal végre engedett a futballista óhajának, és elengedte a Barcelonába. Persze az árát megkérte, hiszen Fabregas 34 millió euróba került, és eleinte sokan megkérdőjelezték szerepét, de gyorsan kiderült, hogy Josep Guardiola pontosan tisztában volt azzal, hogy mit vár a játékostól, aki máris nyolc gólnál és öt gólpassznál jár.

Az év csapata

2011 álomcsapatában is érvényesül a két sztárklub dominanciája, hiszen csupán két olyan futballista került be a legjobb tizenegybe, aki nem a Barcelonában vagy a Real Madridban futballozik. Mindketten a védelemben: középen az év legnagyobb szenzációját szállító Levante veterán csapatkapitánya, Sergio Ballesteros, a bal oldalon pedig a Valencia bekkje, Jordi Alba, aki a válogatottba is beverekedte magát.

A Primera División idei álomcsapata:
Casillas - Sergio Ramos, Ballesteros, Piqué, Jordi Alba - Xabi Alonso, Sergio Busquets - Di María, Xavi, Cristiano Ronaldo - Messi.

www.global-soccer.eu