Vágólapra másolva!
Korrupciós ügyeket részletezhetnek azok a FIFA-dokumentumok, melyek nyilvánosságra hozatalára kötelezte a világ fociját irányító szervezetet egy svájci bíróság. A döntés ellen harminc napig fellebbezhet a szervezet.

Zug kanton bírósága úgy határozott, hogy a FIFA-nak az úgynevezett ISL-ügy minden részletét nyilvánosság elé kell tárnia. A BBC szerint a papírok bizonyítják, hogy a korábbi FIFA-elnök Joao Havelange, valamint a brazil szövetséget irányító Ricardo Teixeira dollármilliókat kapott a vébék közvetítési jogait megvásárló ISL-től.

Az angol közszolgálati médium szerint a két sportvezető elismerte a vétkét, és azóta visszafizette a pénzt, cserébe megőrizhette a névtelenségét.

Eredetileg a FIFA a december 17-i, Japánban tartott ülésén adott volna ki közleményt az ügyről, ám mivel egy harmadik fél jogi lépéseket tett, bizonytalan időre elhalasztották ezt.

Joseph Blatter jelenlegi FIFA-elnök szerint a zugi bírósági ítélet tisztázta őt minden korábbi korrupciós vád alól, ám a dokumentumok bizonyíthatják, hogy tudott a szervezetnél zajló visszaélésekről.

A FIFA harminc napon belül fellebbezhet a döntés ellen a Svájci Legfelsőbb Bíróságnál, Lausanne-ban.