Vágólapra másolva!
Rendhagyó évértékelésünkben összegyűjtöttük a 2011-es esztendő legszebb, legviccesebb és legérdekesebb momentumait a Bundesligából. Az év védése, az év gólja, az év kihagyott helyzete, az év csapata - minden egy helyen a német bajnokság idei terméséből.

Az év meccse: Werder Bremen - SC Freiburg 5-3
Magasabb színvonalú mérkőzést egészen biztosan játszottak az év során a Bundesligában, azonban izgalmasabbat és őrültebbet aligha. Volt itt minden: kapufa, meg nem adott tizenegyes, megadott, de vitatott büntető és összesen nyolc gól - ebből három az utolsó tíz percben. Csak a kiállítás hiányzott, bár a freiburgi edzőt, Marcus Sorgot a hajrában azért felküldték a lelátóra.


Az év gólja: Eren Derdiyok
A Bayer Leverkusen svájci támadója annak ellenére sem volt alapember, hogy ilyen gólokra képes. A csatár a Wolfsburg elleni bajnokin a második félidőben 1-1-es állásnál kapta meg a labdát a tizenhatoson belül, és első pillanatban úgy tűnt, hogy sok mindent nem tud kezdeni vele, elvégre két hátvéd is állt mellette. Derdiyok azonban nem esett kétségbe: az egyik ellenfél felett átemelte a labdát, majd parádés mozdulattal ollózott a hálóba.


Az év védése: Michael Rensing
Vannak napok, amikor még a legjobb formában lévő kapus sem tudja megmenteni csapatát a vereségtől. Márciusban a Köln a listavezető Dortmundhoz látogatott, és az előjelek gólzáporos hazai győzelmet ígértek, de a dortmundiak nem számoltak a vendégek kapusával. Rensing sokáig egymaga állta a BVB rohamait, és elképesztő védések egész sorát mutatta be. Végül Robert Lewandowski próbálkozásánál már ő is tehetetlen volt, de nélküle csapata akár kétszámjegyű vereséget is szenvedhetett volna. A Kicker a lehető legjobb, 1-es osztályzattal jutalmazta a kapust, és a szöveges értékelésben megjegyezte: ha lenne jobb érdemjegy, akkor azt adták volna neki.


Az év öngólja: Logan Bailly
A Borussia Mönchengladbachnál tavasszal a svájci számított az első számú kapusnak, de a gárda a kiesés ellen küzdött, és Bailly nem tudott a bravúrjaival hozzátenni a csapat játékához. Sőt: a Kaiserslautern ellen egy elképesztően suta mozdulattal a saját kapujába ütött egy szögletet, és a csapata ezzel a góllal kapott ki 1-0-ra. A következő fordulóban a Bayern München ellen még ő védett, de ezt követően a fiatal Marc-André Ter Stegen kiszorította, a 'Gladbach pedig bent maradt, sőt az ősszel már a dobogóért küzd, Baillyt pedig kölcsönadták a Neuchatel Xamaxnak.


Az év kihagyott helyzete: Miroslav Klose
Sokan kételkedtek abban, hogy a 113-szoros német válogatott csatár jó döntést hozott-e, amikor nyáron a Bayerntől a Lazióhoz igazolt, de Klose egyelőre remekül szerepel a rómaiaknál, a bajnokságban 15 meccsen nyolc gólt szerzett, amivel házi gólkirálynak számít. Klosénak tehát kifejezetten jót tett a környezetváltozás, annál is inkább, mert a Bayernben Mario Gomez és Thomas Müller mellett sokszor nem tudta beverekedni magát a kezdőbe, és olyan is előfordult vele, hogy pár lépésről rúgta fölé a labdát, mint a Stuttgart elleni tavaszi meccsen.


Az év gólöröme: Gylfi Sigurdsson
A legismertebb számítógépes futballjáték igyekszik a lehető legpontosabban visszaadni a valóságot, ennek megfelelően a focisták arcvonásai is hasonlítanak az igaziakra, és gyakran a jellemző gólörömök is megjelennek. A Hoffenheim izlandi középpályása ugyanakkor meglepve tapasztalta, hogy a játékban személy szerint ő rendre furcsa gólörömöt produkál, de ha már ez a helyzet, gondolhatta, akkor legyen - és amikor a Leverkusen ellen tavasszal betalált, akkor lemásolta a dolgot.


Az év átigazolása: Bernd Leno
A Leverkusen szurkolói a kapusposzt miatt nem aggódtak a nyáron, elvégre náluk védett a válogatott második számú kapusa, René Adler, azonban a sérülékenynek számító játékos a felkészülési időszakban megint hosszú időre kidőlt a sorból. A Leverkusen edzője, Robert Dutt mindkét cserekapust kipróbálta, de sem David Yeldell, sem pedig Fabian Giefer nem győzte meg, így a klub egy váratlan fordulattal kölcsönvette a Stuttgart U19-es válogatott kapusát, Bernd Lenót, aki jött, látott és győzött: olyan jó teljesítményt nyújtott, hogy a Leverkusen már meg is egyezett a végleges megvételéről. 7,5 millió eurót fizetnek érte.

Az év csapata:
Weidenfeller (Dortmund) - Piszczek (Dortmund), Hummels (Dortmund), Stranzl (Borussia Mönchengladbach), Lahm (Bayern München) - S. Bender (Dortmund), Schweinsteiger (Bayern München) - Reus (Borussia Mönchengladbach), Götze (Dortmund), Ribéry (Bayern München) - Gomez (Bayern München).

A 2011-es esztendő Németországban nagy részben a Borussia Dortmundról szólt, hiszen a BVB tavasszal megnyerte a bajnokságot, és az év második felében sem szerepelt rosszul, elvégre a második helyről várhatja a folytatást. Nem meglepő tehát, hogy az év álomcsapatában is több dortmundi focistát találhatunk. Az ősszel viszont a Bayern remekelt, és ennek megfelelően a müncheniek is nagy számban szerepelnek a tizenegyben. Az ősz meglepetéscsapata, a Borussia Mönchengladbach az év első felében ugyan a kiesés ellen küzdött, de Reus már akkor is kiemelkedett a csapatból, a januárban érkezett osztrák bekk, Martin Stranzl pedig nagy stabilitást adott a gárdának.

www.global-soccer.eu