Vágólapra másolva!
Nincs nagyobb méreg egy futballista számára, mint amikor a kapufát találja el. Ebben a szezonban a Premier League-ben a Liverpool játékosai bosszankodhattak a legtöbbet emiatt, ha az összes kapufájuk beakadt volna, dobogós helyen állnának. Mégsem csupán a balszerencsét okolhatják a gyengébb szereplésért, hiszen a statisztikák szerint az egész mezőnyben ők találják el a legnehezebben a kaput.

Amikor a hétvégi, Aston Villa elleni bajnoki 47. percében Luis Suárez a felső kapufát találta telibe, majd az 59. percben ugyanő a jobb oldali kapufára pöccintette a labdát, a Liverpool drukkerei maguk sem tudták, sírjanak vagy nevessenek kínjukban. Utóbbi volt a 17. alkalom ebben a szezonban, hogy a csapat kapufát lőtt - ez nemcsak a legtöbb az aktuális idényben, hanem azt is meghaladja, ahányszor a Liverpool focistái a teljes előző bajnokságban eltalálták a lécet.

Több kapufa, mint meccs

Steven Gerrardék az elmúlt három szezonból kétszer is elsők voltak a kapufák számát tekintve, pedig ezen a tabellán szívesebben végeztek volna hátrébb is. Az előző bajnokságban ugyan az Arsenalnak volt a legtöbb kapufája, azonban minden jel arra mutat, hogy most megint a Liverpool lesz a győztes.


A képzeletbeli ranglistán második helyezett Newcastle mindössze tizenegy kapufánál tart, a harmadik Queens Park Rangers pedig kilencnél.

A legtöbb kapufa az előző idényekben

2008-2009Liverpool 26
2009-2010 Liverpool 20
2010-2011Arsenal 22





Senki sem céloz pontatlanabbul

A Liverpool jelenleg úgy áll a hatodik helyen, azonos pontszámmal az Arsenallal, hogy 16 bajnokin mindössze 20 gólt szerzett. Az előttük álló csapatok mind többször voltak eredményesek, de még az utolsó előtti helyen álló Blackburn Rovers is több gólt ért el. Nem meglepő, hogy pár hete a liverpooliak trénere ezt nyilatkozta a klub hivatalos honlapjának: "Az egyetlen statisztika, ami nem tetszik, az a szerzett góljaink száma. Kevesebb pontunk van, mint amennyit a teljesítményünk alapján megérdemelnénk, ebben a szezonban a Tottenham Hotspur elleni kivételével mindegyik mérkőzésünket megnyerhettük volna. De csak rajtunk múlik a dolog: a helyzeteink meg vannak, csak ki kellene használnunk őket".

Forrás: AFP

A statisztika minden szempontból igazat ad a szakembernek. A liverpooliaknál több alkalommal csak a Manchester City próbálkozott gólszerzéssel: a listavezető 295-ször, a Liverpool pedig 280 alkalommal vette célba a kaput. Ám míg a City ebből 110-szer el is találta, addig a liverpooliaknak ez csak 88 alkalommal sikerült (a kapufákat nem szokták kapura tartó próbálkozásnak számolni), és a manchesterieknél ebből a 110, kaput eltaláló lövésből, illetve fejesből 50 gól született. Az összes próbálkozást figyelembe véve ez közel 17 százalékos arány - ugyanez a szám a Liverpooolnál mindössze 7,1 százalék, ami az egész Premier League-ben a legrosszabb.

Suárez nem koncentrál, Carroll nem kap beadást

A házi góllövőlistán Luis Suárez (felső képünkön) vezet, ám ehhez mindössze öt gól is elég. Az uruguayi támadó az első hét bajnokin négyszer volt eredményes, azóta viszont csak egyszer talált be, pedig próbálkozik becsülettel, nála többször csak Wayne Rooney kísérletezett kapura lövéssel. Ugyan a klubnál mindenki tagadja, de a jelek szerint Suárezt megzavarhatta a két botrányos ügye: a Manchester United francia balhátvédje, Patrice Evra rasszizmussal vádolta, majd a Fulham ellen állítólag bemutatott a hazai drukkereknek. Az FA kedden az első ügy büntetéseként nyolc mérkőzésről eltiltotta Suárezt, a döntést megelőző hercehurca minden bizonnyal hatással volt a koncentrációjára.

Más kérdés, hogy nélküle a csapat még rosszabbul állna, hiszen a többieknek még ennyire sem megy. Túl sok góllövő nincs a keretben (Gerrard felépülése ezen nagyot lendíthet), és Dalglish általában 4-5-1-es szisztémában küldi pályára együttesét, a fő kreativitást pedig Suárez jelenti: Craig Bellamy inkább a gyorsaságára épít, Andy Carroll (alsó képünkön) pedig a klasszikus angol középcsatár prototípusa. A januárban a Newcastle-tól csillagászati összegért megvett futballista eddig nem igazolta, hogy érdemes volt rá ennyit költeni: liverpooli mezben 21 bajnokin mindössze négyszer talált be, ebben az idényben kétszer. Amikor az Everton elleni derbin gólt szerzett, akkor sokan azt gondolták, hogy végre megtört a jég, és a csatár beindul, azonban nem így történt, és így mostanában többnyire csak csereként kap lehetőséget.

Forrás: AFP

Korábbi trénere, a Newcastle-nál dolgozó Alan Pardew szerint Carroll stílusa kevésbé illik a Liverpool passzoláson alapuló játékához: neki beadásokra van szüksége, azonban ezt a Vörösöknél nem kapja meg.

www.global-soccer.eu