Vágólapra másolva!
A Genoától a Panathinaikosznak kölcsönadott Rudolf Gergely sokáig sérüléssel bajlódott, felépülése után azonban egyből lehetőséget kapott az egyik legjobb görög csapatban. Öt meccsen játszott, gólt még nem lőtt, de remekül érzi magát a Panathinaikosznál, amelyet pályafutása eddigi legnagyobb klubjának tart. Görögországban négy nyelvet használ, Ronaldinho leigazolását kacsának tartja, szerinte a Debrecen nyeri meg a magyar bajnokságot, és nagyon bízik Aczél Zoltán ártatlanságában.

- Az Eb-selejtező-sorozat góllövőlistáján hat találattal a hetedik helyen végzett, megelőzve többek között Ibrahimovicot, Nanit vagy Dzekót, a magyar szövetség pedig megválasztotta az év legjobb játékosának. Mondhatjuk, hogy ez volt pályafutása eddigi legsikeresebb éve?
- Az egyik legjobb évem volt, az tény, főleg a válogatottban mutatott játékom miatt. Amikor megnéztem a góllövőlistát, jó érzés volt látni, hogy ilyen sztárok elé kerültem, ráadásul, ha nem hagytam volna ki a San Marino és a Finnország elleni egy-egy meccset, akkor előrébb is végezhettem volna, de majd a vébéselejtezők során ezt bepótolom. Mindenesetre az, hogy ilyen illusztris társaságba kerültem, arra sarkall, hogy még többet dolgozzak, és még jobb játékos legyen belőlem.

- Nehezen indult a görögországi karrierje a sérülés miatt. Hogy érzi most magát a Panathinaikosznál?
- Ez Görögország legnagyobb klubja. Ugyanazt tudom elmondani, amit a nyugati csapatokban játszó magyarok is mindig elmondanak, hogy itt csak a focival kell törődni, minden kérésemet lesik, ha bármire szükségem van, azonnal intézkednek, segítenek a beilleszkedésben, mindenre odafigyelnek. Mondhatom, hogy ez életem eddigi legnagyobb klubja. Azért is külön öröm, hogy így kitartanak mellettem, mert a két és fél hónapos kihagyás után nem könnyű visszaszerezni az erőnlétet, nehezen lendül az ember formába, de mióta felépültem, minden meccsen játszottam, és ez is jelzi, hogy itt bíznak bennem. Már csak az első gól hiányzik.

- Viszont az első három meccsen három sárga lapot kapott.
- Én sem tudom, hogy miért kaptam ezeket a sárgákat, engem is meglepett. A második meccsen például nekem ítéltek szabadrúgást, majd kaptam egy sárgát, legutóbb pedig engem löktek fel, mégis nekem mutatták fel a lapot. Nem értettem a helyzetet. Nálunk a csapat minden tagjának van már sárgája, de állítólag ez itt mindennapos dolog, hozzá kell szoknom ehhez a szemlélethez. Négy sárga után jár az eltiltás, szóval most már inkább a gólokat gyűjtögetném.

- Játszott már az NB I-ben, Franciaországban és Olaszországban is, hova sorolja a görög bajnokságot?
- Engem is meglepett, hogy milyen jó ez a bajnokság, sokkal jobb, mint amilyenre számítottam. Van néhány élcsapat, rajtunk kívül az AEK Athén, a PAOK és az Olimpiakosz tartozik ide, de senki nem mehet biztosra egyetlen csapat ellen sem, talán még nem is játszottam ilyen kiegyenlített bajnokságban. Nagyon szoros meccsek vannak, hatalmas a hajtás, a szurkolók fanatikusak. Imádják itt a focit és a sportot, csak a Panathinaikosznak négy újsága van, és míg Magyarországon egy, addig Görögországban tizenkét országos sportnapilap van. Nagyon odafigyelnek ránk az emberek, ebben is különbözik ez a klub a korábbi csapataimtól, hiszen Bariban például a kiesés ellen küzdöttünk, most pedig a bajnoki cím a cél, ezért folyamatosan reflektorfényben vagyunk.

- A vesztett pontok tekintetében vezeti is a Panathinaikosz a bajnokságot. Milyen a hangulat a csapatnál?
- Ilyenkor, amikor jönnek a győzelmek, mindig jó a hangulat, de egyébként is csak jókat tudok mondani a csapattársaimról. Meglehetősen nemzetközi a mi keretünk is, aminek külön örülök, mert van, akivel angolul, van akivel olaszul, és van, akivel franciául beszélek, otthon pedig a feleségemmel magyarul társalgunk, szóval mind a négy nyelvet tudom használni, amin beszélek.

Forrás: AFP

- Olvasni lehetett arról is, hogy Ronaldinhót leigazolná a Panathinaikosz. Van ennek valóságalapja?
- Én is csak az interneten olvastam, szerintem nagy kacsa az egész. Legalábbis az edzésen még nem futottam vele össze, majd elhiszem, hogy leigazoltuk, ha ad egy gólpasszt valamelyik meccsen. A válság megviselte a görög klubokat is, nem hiszem, hogy megengedhetné magának a Panathinaikosz, hogy szerződtessen egy ekkora sztárt.

- Mit érez meg egy magyar focista a görög válságból?
- Sokan kérdezik tőlem, hogy milyen most itt az élet, de én semmit nem érzek a válságból, és nem látni a görög embereken sem, hogy nagy bajban lenne az ország, így is sokkal nyugodtabbak, mint mi, magyarok.

- Hogy tetszik Athén?
- Hatalmas város, de nagyjából már sikerült körbejárnom, nagyon tetszik. Az egyetlen negatívum, hogy rengeteg az autó, mindig dugó van, ezért korán el kell indulni az edzésre. Viszont még most is húsz fok van napközben, pólóban edzünk, és bármikor le tudunk menni sétálni egyet a tengerpartra.

- Ahogy beszél a klubról és Görögországról, nehezen tudom elképzelni, hogy szívesen visszatérne a Genoába, amely kölcsönadta önt. Figyelemmel kísérik az olaszok a játékát?
- A sérülésem alatt is folyamatosan kapcsolatban voltam a genovai orvosokkal, amióta felépültem, azóta pedig minden meccsemet megnézi valaki a klubtól. Jól szerepel a Genoa az olasz bajnokságban, de egy igazi góllövő hiányzik nekik, így nem tartom kizártnak, hogy visszahívnak majd. Fantasztikusan érzem itt magam, de egyelőre nem merek semmit mondani arról, hogy mi lesz velem néhány hónap múlva. Az elmúlt években azt tapasztaltam, hogy a mai fociban elképesztően gyorsan változnak a dolgok, az egyik percben még Athénban üldögélsz, majd jön egy telefonhívás, és máris repülsz Európa másik felére.

- Amikor az olasz klubokról azt nyilatkozta, hogy sokszor anyagi érdekek mentén alakul ki a kezdőcsapat, azt hogy értette?
- Sokszor az olasz csapatok több millió euróért megvesznek brazil vagy argentin játékosokat, és nyilvánvaló, hogy őket játszatni kell, ha nem akar bukni rajtuk a klub. Ilyenkor egy kevesebb pénzért vásárolt magyar focista könnyen a háttérbe szorulhat, ez pedig nem egy jó érzés, hiszen csak azt veszed észre, hogy nem játszol, de nem érted, hogy miért. A Panathinaikosznál viszont azt látom, hogy nagyon akarnak engem, ezért is érzem magam ilyen jól.

- A válogatott szempontjából is fontos, hogy játékban legyen, hiszen Szabics Imre, Priskin Tamás és a felépülő Szalai Ádám személyében komoly konkurenciája van.
- Igen, de én örülök annak, hogy ilyen csatárok vannak a keretben, mert sérülések mindig is jöhetnek, és akkor minőségi játékosok kerülhetnek a csapatba. Az utóbbi időben sok gólt szereztem a válogatottban, de az a tény, hogy ekkora a konkurencia, arra ösztönöz, hogy még több gólt lőjek, és még jobban játsszak, ebből a válogatott is csak profitálhat.

- Egervári Sándor szövetségi kapitány év végi értékelője szerint védekezésben előre lépett a csapat, támadásban még van hova fejlődni. Egyetért ezzel?
- Igaza van Sanyi bácsinak, és ez a mi dicséretünk is, hiszen a védekezés nemcsak a hátvédekre értendő, hanem a csatárokra is, hiszen amikor az ellenfél támad, akkor mi vagyunk az első védők, akik megpróbálják megállítani őket. Támadásban is sokat léptünk előre, de tény, hogy akadnak még olyan hibák, amiket ki kell javítanunk a vébéselejtezőkig.

- A sérült Gera Zoltán viszont nem lehet ebben a csapat segítségére. Mennyire fog hiányozni a válogatottból?
- Nagyon, hiszen a csapatkapitányról beszélünk. Folyamatosan követtem az interneten, hogy mi történik vele, nagyon sajnálom, hogy ismét megsérült, mert a West Bromwichnál komolyan számoltak vele, és ez a válogatottnak is jót tett volna. Zoli a pályán kívül is nagyszerű személyiség, amikor bekerültem a válogatottba, rengeteget segítet a beilleszkedésben. Remélem, hogy a vébéselejtezőkre felépül, és visszatér a csapatba!

- A magyar válogatott szeptemberben a 27. volt a világranglistán. Mennyire volt reális az a helyezés?
- Lehet, hogy meglepek vele néhány embert, de én azt hittem, hogy ennél is előrébb leszünk majd. Folyamatosan jöttek az eredmények, nem volt meglepő, hogy ennyit javítottunk, és szerintem még feljebb is léphetünk a világranglistán.

Rudolf Eb-selejtezőkön lőtt góljai:

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=9RC99c2ArTVEYLEW


- Követi a magyar bajnokságot?
- Természetesen figyelem korábbi csapatom, a Debrecen szereplését. Varga Józsival sokat beszélek, és nagyon örülök, hogy ilyen jól megy nekik a játék. Kondás Elemér egy új Lokit épített, amely meg fogja nyerni a bajnokságot, és ismét szerepelhet a Bajnokok Ligájában.

- Mi a véleménye a bundaügy fejleményeiről, Aczél Zoltán őrizetbe vételéről, és arról, hogy az egyik gyanúsított, Sütő László azt nyilatkozta, hogy Magyarországon 500 olyan játékos van, mint ő?
- Aczél Zolival együtt dolgoztam a válogatottnál, nagyon meglepett, amikor olvastam a hírt, mert nem tudom elképzelni róla, hogy bundázott volna, nagyon bízom az ártatlanságában. Sütő nyilatkozatát pedig egyszerűen nem tudom hova tenni. Számomra már az hihetetlen, hogy valaki meg tud bundázni egy meccset, nemhogy 500 ilyen magyar játékos legyen. Persze az ember tudja, hogy előfordul ilyen a foci világában, de akkor vágja csak igazán mellbe a dolog, amikor egy hozzá közel álló embert gyanúsítanak meg vele. Bízom benne, hogy minél előbb felgöngyölítik az ügyet, és a bűnösök bűnhődni fognak.

- Görögországban is kirobbant a bundabotrány. Testközelből érzékelt belőle valamit?
- Nem beszélünk róla a csapattársaimmal, és mivel a görög lapokat nem értem, a hétköznapokban semmit nem érzékelek belőle. Azt mindenesetre nehezen tudom elképzelni, hogy bundázzanak egy akkora klubnál, mint például az Olimpiakosz.

- A Facebook-oldalán rendszeresen beszámol arról, hogy mi történik önnel. Fontosnak tartja, hogy napi kapcsolatban legyen a szurkolókkal?
- A mai világban elengedhetetlen, hogy az ember kihasználja ezeket a lehetőségeket. Nagyszerű dolognak tartom, hogy szinte személyes kapcsolatba kerülhetek azokkal, akik szeretnek engem, és drukkolnak nekem. Szeretem, hogy ez nem csak egyoldalú kommunikáció, hiszen amikor sérült voltam, rengeteg támogatást kaptam a szurkolóktól, így könnyebben átvészeltem azt a nehéz időszakot.