Vágólapra másolva!
Iker Casillas betartotta ígéretét, egy dedikált kesztyűt és két jegyet adott a Barca elleni rangadóra annak a magyar diáknak, aki megnyerte a kapus Facebookon meghirdetett kesztyűtervező pályázatát. A Madrid mellett tanuló magyar tervét négyszer is kitiltatták az oldalról riválisai, de így is győzni tudott. A még csak fényképen létező kalocsai mintás kesztyűt többen meg akarták már venni, sőt, van, aki a fürdőnadrágján szeretné látni a rajzot.

Csonka Gergőnek nagy álma volt, hogy egyszer élőben megnézhessen egy Real Madrid-Barcelona meccset, és a Bernabeuba ugyan egyszerre 85 454 néző is befér, nagyon nehéz jegyet szerezni a világ talán legnagyobb futballrangadójára.

A jelenleg Madridtól 15 kilométerre élő magyar diák szeme felcsillant, amikor Iker Casillas Facebook-oldalán észrevett egy felhívást: két jegyet és a kapus dedikált kesztyűjét kapja jutalmul az, aki megtervez egy Casillasnak szánt kesztyűt, feltölti az oldalra, és a legtöbb "like"-ot összegyűjti.

A magyarok eddig is sikeresek voltak több világméretű internetes szavazáson. Így lett a szurkolói szavazatokkal Radulovics Bojana, Kulcsár Anita és Görbicz Anita a világ legjobb kézilabdázója, Jenson Button pedig - a magyar voksoknak köszönhetően - kalocsai mintás Forma-1-es overallban versenyzett az idén Brazíliában, pedig Magyarország - a CIA Factbook 2009. júliusi adata szerint - 9,9 milliós lakosságával a népességszámokat összesítő rangsorban mindössze 82. a világon.

"Engem is a Button-sztori ihletett meg, gondoltam, a kalocsai mintát már megismerték, ezért én is ezt a motívumot szerkesztettem rá Casillas kesztyűjére" - mesélte az [origo]-nak Csonka Gergő, aki Erasmus-ösztöndíjjal került ki Spanyolországba szeptember végén. A közgazdásznak tanuló diák egy könyvtárban ülve percek alatt elkészítette az ekkor még "elég kezdetleges" kesztyűt, először még csak a legegyszerűbb képszerkesztő programmal, a Painttel húzta rá a sporteszközre az internetről letöltött ábrát, amint észrevette Casillas felhívását.

Forrás: Csonka Gergő
A nyertes pályamű

Ezután szólt az ismerőseinek, és rögtön élre állt a szavazáson. "A Facebook négyszer is levette a kesztyű képét, mivel többen is bejelentették, hogy sértő tartalmat töltöttem fel, pedig erről szó sem volt. Megjelent egy üzenet az oldalamon, hogy 'ezt a képet eltávolítottuk', amit én nem tudtam mire vélni, néhány riválisom foghatott össze ellenem. Én pedig csak annyit tehettem, hogy a 24 órás letiltás után újra feltöltöttem a kesztyűt".

Érdemes volt kitartónak lennie, mivel először kétezer, másodszor nyolcezer, harmadszor hétezer, végezetül hatezer "like"-ot sikerült begyűjtenie. "Ideges lettem, ezért egyre szebb, immáron Photoshoppal szerkesztett képeket töltöttem fel, az utolsót kevesebb, mint 24 órával a december 7-ei határidő lejárta előtt" - mondta a gyerekkora óta Real-drukker Csonka. A módszer bevált, a magyar sajtóban megjelent cikkeknek hála az utolsó pályaművére is gyorsan jöttek a kattintások.

Bízott abban, hogy a legutolsó képét már nem fogják levenni, és akkor hitte el, hogy megnyerte a versenyt, amikor üzenetet kapott Casillas menedzserétől, amelyben részletezték, hogy miként tudja átvenni a két jegyet. "A meccs előtt két órával találkoztam az ügynökkel, ideadta a belépőket, és az ígért, Casillas által dedikált kesztyűt is. Nem tudom, melyik meccsen védett ebben, de még nagyon jó állapotban van, bár kicsit kopott elöl és hátul" - mondta Csonka Gergő, aki jól tudta, hogy nem igaz, amiről a magyar sajtó is írt, miszerint a világ- és Európa-bajnok kapus az ő kesztyűjében védhet a Barca ellen. "Valaki kitalálta, hogy ebben fog védeni, én tudtam, hogy ez nem igaz, de ahogyan a pályázatról szóló nemzetközi cikkeket olvastam, az egész világ azt hitte, hogy a nyertes mintákat ráviszik szombatig a kesztyűjére" - mondta.

A kesztyű történetének ezzel még nincs vége: "Casillas kesztyűjét megtartom, de karácsonykor hazautazom, és legyártatjuk a kalocsai mintás kesztyűt, majd visszahozom Madridba. A Real-kapus ügynöke támogatta az ötletemet, amely szerint a kesztyűt az összes madridi aláírja majd, én pedig Magyarországon elárverezem, és jótékony célra ajánlom fel a befolyt összeget. Mivel Casillasnak egyébként is van egy gyerekeket támogató alapítványa, az árverés tető alá hozására nagyon jó esély van."

Forrás: Csonka Gergő
Egy képen a Király-kupával és Casillasszal

Csonka egy holland ismerősével ment ki a rangadóra. "A legrosszabb, a lelátó 70 méter magas részére szóló helyekre 100 euró (30 ezer forint) egy jegy, de vannak 1000 euró feletti belépők is, amelyekkel egész közelről, a pálya széléről lehet nézni az eseményeket. Egy VIP-jegy pedig a tudomásom szerint 3500 euróba kerül. De nem elsősorban a magas vételár miatt nehéz bejutni, hiszen a közönség fele bérletes, amelyhez örökléses, kihalásos alapon lehet hozzájutni" - mondta Csonka. Spanyolországban egy Real-meccsre tudott eddig kijutni - a Real kosárcsapatának a meccsére. "A focimeccsre még Indonéziából is érkeztek, ráadásul jegy nélkül, és végül nem jutottak be a meccsre" - mesélte.

De milyen volt a meccs? "A stadion környéke tömve volt, mégis nyugodtabb volt a hangulat, mint otthon egy Fradi-Újpest előtt, és különbség volt még, hogy itt nem támadják meg a rendőröket. Amikor megnyitották a kapukat, a tömeg elkezdett betódulni, mozdulni alig lehetett. A gyors madridi gólnál az emberek a székeken ugráltak, majd a Barca góljainál melegebb éghajlatra küldték az ellenfél drukkereit, akik próbáltak ugyan reagálni, de a tízszeres túlerővel szemben semmi esélyük nem volt. A meccs után érezhető volt a csalódottság, de inkább azt éreztem, hogy a madridiak annak örülnek, hogy kint voltak a rangadón, és jól érezték magukat."

Forrás: Csonka Gergő
Casillas dedikált kesztyűje immáron Csonka Gergőé

A pályázat megnyerése óta sokan keresik Csonka Gergőt, a Sport TV-nek is nyilatkozott telefonon a meccs előtt, a Facebook-falára pedig özönlöttek a gratulációk. A közösségi oldalon azóta több száz új ember jelölte ismerősének: "Amerikából és Venezuelából is az ismerősömmé szerettek volna válni, de én nem jelöltem vissza őket, hiszen nem ismerem őket."

Ha ügyes, akár pénzt is kereshet a közgazdászjelölt a kalocsai mintás kesztyűvel, hiszen sokan érdeklődtek, hogy meg lehet-e vásárolni a Casillasnak szánt tárgyat. "Volt, aki kalocsais snowboard-kesztyűt vett volna, de bokszeralsós és fürdőnadrágos igényt is jeleztek. Úgy tűnik, tényleg nagyon tetszik az embereknek ez a magyar motívum."