Vágólapra másolva!
Péntektől Kubala Lászlónak, az FC Barcelona egykori legendás játékosának nevét viseli a Vasas Pasaréten és a Fáy utcában működő labdarúgó-akadémiája.

Az akadémia tulajdonosainak döntése alapján az idén nyáron Markovits László, a Vasas SC elnöke személyesen, Barcelonában kérte fel a családot az együttműködésre, a hozzátartozók részéről pedig megkapta az elvi hozzájárulást. Ezt követően folytatódtak az egyeztetések, amelyek végül eredményre vezettek.

"Már az első megkereséskor is rendkívül nyitott, pozitív hozzáállás jellemezte a Kubala családot, így egy nemzetközileg elismert labdarúgó-legenda nevét veheti fel a Vasas Akadémia" - mondta Markovits.

"Akarni, tudni, bírni" - emelte ki Rabatin József, a Vasas Akadémia ügyvezető igazgatója azt a hármas elvet, amelyet Kubala László örökségeként az intézmény működése során szem előtt tart. "Ez azt jelenti, hogy egy játékost csak a szíve tehet igazán naggyá, de rendelkeznie kell a megfelelő technikai tudással, továbbá rendkívüli fizikai állóképességre van szüksége."

A 2002-ben elhunyt Kubala László 1948-49-ben futballozott az angyalföldi klubban. Később a Barcelonában vált világsztárrá, 1951 és 1961 között kétszer megnyerte a csapattal a Vásárvárosok Kupáját és négyszer a spanyol bajnokságot. A Barcelona alapításának 100. évfordulóján, 1999-ben a szurkolók a csapat történetének legjobb játékosává választották, 2009-ben pedig leleplezték szobrát a Camp Nou központi helyén. Játékosként három válogatottban, a csehszlovákban, a magyarban és a spanyolban is szerepelt.

Kubala Lászó edzőként is megállta a helyét, irányításával 1978-ban 12 évnyi szünet után szerepelt ismét vb-n a spanyol válogatott.