Vágólapra másolva!
A kötelességszegés és vesztegetés gyanúja miatt november 30-án őrizetbe vett Aczél Zoltán - védőügyvédjén, Czeglédy Csabán keresztül - az [origo]-nak a pénteki szabadlábra helyezése előtt azt mondta: akkor is felneveli a gyerekeit, ha többé nem dolgozhat. A Haladás edzője a kilenc fogdában töltött napot nyomorúságosnak nevezte, és nem gondolta volna, hogy a szurkolók a gyengébb ősz után is kiállnak mellette.

- Korábban volt már dolga a rendőrséggel?
- Csak szabálysértési ügyem volt, semmi más.

- Mit gondol, november 30-án a Videoton-Haladás meccs után miért így vették őrizetbe?
- Meg akartak alázni, egy nagy vadat akartak felmutatni a közvéleménynek. Minden héten öt napot voltam Szombathelyen, kettőt pedig az otthonomban, Veresegyházon. Mindenki tudta, hogy hol vagyok, de ha egy levelet kapok, akkor is bementem volna a rendőrségre, mert nincsen félnivalóm.

- Mi az, ami a budapesti fogdában a legjobban hiányzott önnek?
- A családom.

- A Haladásnál szemmel láthatóan hisznek az ártatlanságában. Mit jelentene az ön számára, ha vezetőedző maradna?
- Mindent. El sem hiszem, hogy így kiállnak értem.

- Mit gondol, lehet még jövője az edzői pályán?
- Nem tudom, hogy ezek után hogyan tudok edzőként dolgozni, de nekem ez az életem. De ha többet nem dolgozhatok, akkor is felnevelem a gyerekeimet.

- El tudja képzelni, hogy évekre börtönbe zárják?
- Nem tudom elképzelni, ez a kilenc nap is nagyon nyomorúságos volt a számomra.

- Számított rá, hogy a szurkolók többsége és a csapat válogatott játékosa, Halmosi Péter is így kiáll ön mellett?
- Immáron a negyedik csapatomnál dolgozom, és mindig kemény voltam a játékosaimmal, de mindig ki is álltam mellettük. Éreztem, hogy a kilencven százalékuk elfogad, és a többségük még szeret is. A szurkolókat általában az eredmények befolyásolják, így, mivel nem volt túl jó az őszünk, nem gondoltam volna, hogy ennyien mellettem állnak majd. Cucuról gondoltam, reméltem, hogy mellettem lesz, mert tudom, milyen ember, és ő is tudja, hogy milyen vagyok.

- Miért várja, hogy szembesítsék Sütő Lászlóval és Horváth Gáborral?
- Azért nehéz erre válaszolnom, mert borzasztó düh és agresszivitás van bennem, ha erre gondolok. Inkább nem mondok többet.

- Mit üzen a családjának?
- Nagyon szeretem őket, és erőt ad, hogy kitartanak mellettem.

Forrás: MTI/Kovács Tamás

- Mit üzen azoknak, akik a gyerekeit nem hagyják békén az ön ügye miatt?
- Ha valaki zaklatja őket, az majd megemlegeti, ha kimegyek innen. Lehet engem köpködni, lehet engem fikázni, de a családom környékén rosszindulatú embert nem akarok látni!

- Hogyan telnek bent a napjai?
- Egy örökmozgó, a fenekén megülni képtelen ember vagyok. Fiatalkorom óta folyamatosan a pályák környékén vagyok, de most régóta nem láttam az eget, egy ötször öt méternél is kisebb cellában vagyok egy hideg vizes csappal. Éjszaka gyakran felriadok, de valahogyan visszaalszom. Nehezen telnek a napok, de folyamatosan erősítek, készítettem egy erősítő programot magamnak.

- Mennyiben bízik abban, hogy január 9-én már Szombathelyen lesz?
- Ez az egyik dolog, ami tartja bennem a lelket.

- Bennmarad a Haladás?
- A Haladás van annyira jó csapat, hogy akár velem, akár egy másik edzővel biztosan benn fog maradni.

Aczél Zoltánt pénteken jogerősen szabadlábra helyezték, miután a bíróság úgy ítélte meg, hogy az eddig közölt megalapozott gyanú ugyan még fennáll, de már nem indokolt a kényszerintézkedés. (Erről bővebben itt olvashat.) A vezetőedző délután már a családjával volt Veresegyházon, és a következőket mondta kérdésünkre, hogy mit érez most. "El nem tudom mondani, mekkora boldogságot érzek, hogy magamhoz ölelhettem a családomat. Köszönöm mindenkinek, aki hitt bennem."

Nem lesz új edzője a Haladásnak

A többségi tulajdonos önkormányzat képviselője, Marton Zsolt alpolgármester a Rangadó.hu oldalnak péntek délelőtt megerősítette, hogy nem lesz új edzője a Haladásnak. "A helyzet munkajogi rendezése zajlik éppen, a csapat felkészülését a korábbi másodedző, Székely Tibor látja el, ő teszi meg az átigazolásokkal kapcsolatos szakmai javaslatokat is, tehát van munka ilyenkor is."

Marton Zsolt szerint ezzel a döntéssel nem Aczél Zoltánnak üzen a klub. "A tulajdonosok nem üzennek, hiszen nem feladatunk az, hogy üzenjünk. Aczél Zoltán szombathelyi működésével kapcsolatban korábban és a mostani eljárás során sem vetődött fel semmiféle visszásság, mi kizárólag ezt tudjuk megítélni. Ha ezzel ellentétes információnk lesz, akkor természetesen intézkedni fogunk. Január elejéig fenntartható ez az állapot."