Vágólapra másolva!
Csütörtökön a selejtezővel kezdődik Japánban az idei klubvilágbajnokság, amelytől mindenki azt várja, hogy a Barcelona és a Santos játssza majd a döntőt, hogy Neymar és Messi végre a pályán is összemérje erejét. Persze ebbe azért Óceánia, Afrika, Ázsia és a CONCACAF-zóna bajnokai is beleszólhatnak.

Nem a Real Madrid elleni szuperrangadó az utolsó fontos feladat az FC Barcelona számára ebben az évben, hiszen Messiék a mérkőzés után máris Japánba utaznak, ahol Európát képviselik a klubvilágbajnokságon. A torna ugyan már december 8-án elkezdődik, ám az első hét mérkőzései csak a legelszántabb futballdrukkerek érdeklődését keltik fel. A dél-amerikai és az európai csapatok csak a jövő héten lépnek pályára, és szokás szerint hatalmas meglepetés lenne, ha nem ők játszanák a finálét.

Katari kontrák afrikai segítséggel

Eddig csak egyszer fordult elő, hogy a döntő nem a papírforma szerint alakult. Tavaly Afrika bajnoka, a Kongói DK-beli TP Mazembe az elődöntőben meglepte a brazil Internacionalt, és óriási szenzációt okozva 2-0-ra megverte Dél-Amerika legjobbját. A döntőben aztán az afrikaiak már nem bírtak az olasz Internazionaléval. 2007 óta mindig Európa legjobbja végzett az élen, előtte viszont három éven keresztül a Libertadores-kupa nyertese diadalmaskodott.

Afrikát idén a tunéziai Espérance képviseli, a csapatnak Ázsia legjobbját, a katari Al-Szaddot kell legyőznie ahhoz, hogy elődöntős legyen. Ennek a meccsnek azonban nem a tunéziaiak lesznek az esélyesei, mivel a katari gárda játékoskerete kifejezetten erős. Az Al-Szaddnál is építenek az afrikai játékosokra: itt focizik az 54-szeres algériai válogatott balhátvéd, Nadir Belhadzs (aki karrierje során játszott a francia élvonalban és a Premier League-ben is), a támadó alakzatot pedig a Marseille volt szenegáli játékosa, Mahamadou Niang, illetve az Olympique Lyon korábbi elefántcsontparti csatára, Abdel Kader Keita alkotja. Mindketten villámgyorsak, és az Al-Szadd taktikája elsősorban a betonbiztos védekezésen, illetve az abból indított kontrákon alapul.

Dél-amerikai válogatott mexikói színekben

A másik ágon két mérkőzés alapján derül ki, ki lesz a Santos ellenfele, a csütörtöki nyitómeccsen a japán Kashiwa Reysol és az új-zélandi Auckland City azért játszik, hogy eldöntsék, ki lépjen pályára a Monterrey ellen az elődöntőbe jutásért. A Kashiwa országos bajnokként szerepel a tornán, amely 2008 után tér vissza Japánba (a legutóbbi két viadalra az Egyesült Arab Emírségekben került sor).

A házigazda képviselőjének a kiléte csak napokkal ezelőtt dőlt el, hiszen a J-League-ben csak ekkor avattak bajnokot, az aranyérmet az újonc Kashiwa szerezte meg. A japán egyesület elsősorban a brazil focistáiban bízik: a támadó középpályás Leandro Dominguest, az idény legjobbjának választották meg a J-League-ben, de honfitársa, Jorge Wagner (képünkön középen) is remek formában van. Ketten együtt 25 gólt szereztek a bajnokságban, és alighanem mind nekik, mind a csapat trénerének, a szintén brazil Nelsinho Baptistának fontos lenne, hogy eljussanak a Santos elleni meccsig.

Forrás: AFP

Ehhez azonban két siker kell: először az Óceániát képviselő Auckland City ellen, amely 2006 és 2009 után harmadszor szerepel a klubvébén. Az új-zélandiakat nem lehet egy kézlegyintéssel elintézni: soraikban négy spanyol játékos is szerepel, akik közül ketten (a középpályás Andreu és a csatár Manel Expósito egyaránt megfordult a Barcelona B csapatában, és játszott a Primera Divisiónban), csapatkapitányuk pedig az új-zélandi válogatott Hollandiát is megjárt középhátvédje, Ivan Vicelich.

Az új-zélandi-japán párviadal győztese a negyeddöntőben a mexikói Monterreyjel találkozik, amely a CONCACAF-térség bajnoka, és akad néhány rendkívül rutinos focistája. A védelemben ott van a 82-szeres mexikói válogatott, volt stuttgarti Ricardo Osorio; a középpályán a 62-szeres venezuelai válogatott Walter Ayoví, a csatársort pedig az argentin César Delgado (korábban Olympique Lyon), illetve a chilei Humberto Suazo (játszott a Real Zaragozában, 2010-ben pedig a dél-amerikai vébéselejtezők gólkirálya volt) alkotja.

A brazilok nem esznek szusit

Kontinentális bajnokok ide vagy oda, a szurkolók nagy része mégis csak a Barcelona-Santos döntőre kíváncsi, már csak azért is, mert először láthatná komoly európai csapat ellen a brazilok hatalmas tehetségnek tartott fiatal játékosait, elsősorban Neymart.

A válogatott támadót annak ellenére is a brazil bajnokság legjobbjának választották, hogy a klub csak a tizedik helyen végzett. Neymar körül hatalmas a felhajtást, kapcsolatba hozták már a Real Madriddal és a Barcelonával is, ám novemberben 2014-ig meghosszabbította szerződését - ami persze nem jelenti azt, hogy nem adhatják ennél korábban.

Nemrégiben a minden idők legjobb focistájának tartott, nem mellékesen klubkarrierje zömét a Santosban töltő Pelé jelentette ki, hogy Neymar a képességeit tekintve jobb játékos Messinél - könnyen lehet, hogy a klubvébén a két focista (aki egyaránt versenyben van az év legszebb találatáért járó Puskás-díjért is) valóban szembekerül egymással.

Forrás: AFP

A brazil klub helyzetét mindenesetre megnehezíti, hogy védekező középpályása, Adriano sérülés miatt nem léphet pályára. A 24 éves focistát nem is nevezték a tornára, pedig sokak szerint a Santosból egyedül neki lett volna esélye arra, hogy kikapcsolja Messit a maga agresszív harcmodorával. A brazilok a felkészülés során semmit sem bíznak a véletlenre: a klub még arra is figyel, hogy a focisták semmiféle helyi ételt ne egyenek, nehogy elrontsák a gyomrukat.

A program

selejtező:
Kashiwa Reysol-Auckland City (december 8.)

negyeddöntő:
Espérance Tunis - Al-Szadd (december 11.)
Monterrey - Kashiwa Reysol/Auckland City (december 11.)

az ötödik helyért: december 14.

elődöntő:
Monterrey/Kashiwa Reysol/Auckland City - Santos FC (december 14.)
Espérance Tunis/Al-Sadd - FC Barcelona (december 15.).

a harmadik helyért: december 18.

döntő: december 18.



www.global-soccer.eu