Vágólapra másolva!
A nyáron komoly változások történtek az AS Románál, az új tulajdonos új szakmai stábot hozott, és a játékoskeretet is alaposan kicserélte. A klub ikonja, Francesco Totti nem igazolt el, de Luis Enriquénél már nem élvez kiváltságokat, amit nehezen visel, miközben a játék sem megy neki. A csapat sem szerepel túl fényesen, és a hangulat sem megfelelő az öltözőben, ahol két játékos össze is verekedett.

Amikor az AS Roma július végén egy gálamérkőzésen pályára lépett a Vasas ellen a Puskás Ferenc-stadionban, akkor rengeteg volt a bizonytalanság az olasz egyesület körül. A nyáron tulajdonosváltás történt, és az után, hogy az amerikai üzletember, Thomas DiBenedetto által vezetett befektetői csoport megvette a klubot, a szakmai stáb és a játékoskeret is átalakult. Luis Enrique egy teljesen új szemléletet szeretett volna meghonosítani, és a nagy kérdés az volt, hogy ez miként lesz összeegyeztethető a csapat élő legendájával, Francesco Tottival, aki a pletykák szerint az öltözőben bizony nagy hatalommal rendelkezik.

Tottinak elege lett

A Vasas elleni találkozó idején még bő egy hónap hátra volt az átigazolási időszakból. Az új szerzemények közül Budapesten csak Gabriel Heinze és Bojan Krkic játszott a Romában, a bajnoki rajtra azonban megszerezték még Erik Lamelát, Miralem Pjanicsot, Simon Kjaert, José Ángelt, Pablo Osvaldót, Maarten Stekelenburgot és Fernando Gagót is, vagyis majdnem egy csapatra való futballistát. Az átigazolási időszakban 50 millió eurót költött az új tulajdonos, amely elméletileg ez alapján joggal várhatta, hogy a csapat jól szerepeljen. Az első konfliktus azonban már a bajnoki rajt előtt jelentkezett, és amint azt sejteni lehetett, Totti volt a főszereplője.

A klub első tétmérkőzése a szezonban a Slovan Bratislava elleni Európa Liga-selejtező volt, és a pozsonyi meccsen Totti csak a kispadon kapott helyet. A hajrában becserélték, de a csapat 1-0-ra kikapott, a visszavágón pedig ugyan ott volt a kezdők között, a 74. percben, 1-0-s vezetésnél Luis Enrique lecserélte, a hajrában a pozsonyiak egyenlítettek, a Roma kiesett. Mindez már önmagában elég volt ahhoz, hogy az olasz újságok Totti-ügyről kezdjenek cikkezni, főleg, hogy a pozsonyi találkozót követő első edzésen Francesco Totti egy olyan pólóban jelent meg, amelyre nagy betűkkel csak egy szó volt írva: Basta, azaz Elég. Erre csak rátett egy lapáttal, hogy a klub leendő menedzsere, Franco Baldini (aki csak októberben kezdte meg a munkát, mert addig szerződés kötötte az FA-hez Fabio Capello asszisztenseként) még júliusban a La Repubblicának azt nyilatkozta: "Totti még négy-öt évig játszhat, de csak ha a futballra koncentrál, és meg kell szabadulnia a lustaságától."

Megszűntek a kiváltságok

Ilyen előzmények után nem meglepő, hogy az együttes körül kicsit fagyos volt a hangulat, amit a szintén a nyáron érkezett sportigazgató, Walter Sabatini is érzékelt. A korábban a Laziónál és a Palermónál dolgozó sportvezető szeptember elején egy sajtótájékoztatón nem is kertelt. "Nagyon aggódom, és azt hiszem, itt az ideje, hogy tisztázzuk a helyzetet a Luis Enrique-Totti-Baldini hármas között, mert ez a helyzet megöli a klubot. Totti és Baldini büszkeségből nem állnak szóba egymással, de biztos vagyok benne, hogy ezt meg tudjuk oldani. Az edzőt hagyni kell dolgozni, Tottinak pedig lehet, hogy jót tenne, ha egy szezonban nem harminc, hanem húsz meccset játszana, és akkor is mosolyognia kell, ha csak a kispadon ül" - jelentette ki a sportigazgató, jelezve, hogy a vezetőség nem feltétlenül a focista mellett áll ki.

Forrás: AFP/Andreas Solaro

Márpedig ez merőben új helyzet, elvégre Totti rengeteg privilégiumot élvezett a korábbi években. A kiváltságok közül a nyáron sok mindent elveszített: a trigoriai edzőtáborban külön irodája volt, amit megszüntettek, mint ahogyan nincsen személyi orvosa és fizioterapeutája sem. Játéktudására természetesen szüksége volt a csapatnak, és az első öt bajnokin Luis Enrique a kezdő tizenegyben szerepeltette, mégpedig a Barcelona-iskolának megfelelő 4-3-3-as felállásban a támadósor közepén. Totti lehetett volna a Roma Messije, azonban nem nagyon ment neki a játék: öt mérkőzés alatt egyetlen gólt sem szerzett, és gólpasszt sem adott, igaz, gyakran visszalépett a középpályára, hogy onnan osztogasson.

"Sokan nem értik, hogy mit miért csinálunk"

Nemcsak Tottinak, az egész csapatnak nem ment a játék. Az első három bajnokin mindössze két pontot szerzett a Roma, igaz, az utána következő két meccset megnyerte. A hetedik fordulóban azonban a Lazio elleni városi derbit elveszítette a csapat (mégpedig a sérült Totti nélkül), és ez után Luis Enrique módosított a szisztémán: 4-3-3 helyett 4-3-1-2-ben küldte pályára az együttest, irányítóként hol a fiatal argentin Lamelával, hol pedig Pjaniccsal. Totti azóta mindössze egyszer lépett pályára, a Lecce ellen becserélték, és hivatalosan minden egyes alkalommal sérülés miatt hiányzott.

A Serie A kiegyensúlyozottságának köszönhetően a rómaiak még így is a hatodik helyen állnak, de a szurkolók természetesen ennél többet várnak. A tulajdonosok ugyanakkor egyelőre türelmesek a trénerrel. A tizedik fordulóban a Milantól elszenvedett 3-2-es vereség után Baldini és Sabatini is megerősítette a szakvezető pozícióját. "Luis Enrique százszázalékosan megfelel az elvárásainknak. Átmeneti időszakon megyünk keresztül, és érthető, hogy a drukkerek türelmetlenek, de a probléma nem az edzőben van" - mondta a menedzser, a sportigazgató pedig hozzátette: "Ambiciózus projektről van szó, és a gyengébb eredmények ellenére továbbra is támogatjuk Luist".

Forrás: AFP/Andreas Solaro

Az új tulajdonos is hasonlóan nyilatkozott a BBC-nek: "Olyan szisztémát vezettünk be üzleti és sportszakmai szempontból is, amely idegen az olasz labdarúgástól, és sokan nem értik, hogy mit miért csinálunk. Az idő azonban nekünk dolgozik" - mondta Di Benedetto.

"Fogd be a szád, nem vagy Maradona"

A hangulat ennek ellenére továbbra is feszült az öltözőben, amit jelez, hogy az Udinese elleni vereség után Lamela és Osvaldo összeverekedett. A hírek szerint utóbbi kezdte a balhét, mert úgy vélte, hogy csapattársa egy ígéretes szituációban nem passzolt neki. Lamela nem szólt semmit, mire a szintén argentin származású, ám olasz válogatott csatár rákiáltott: "Öregebb vagyok nálad, és ez nem a River, válaszolj, ha hozzád beszélek". A fiatal középpályás erre csak annyit mondott: "Fogd be a szád, nem vagy Maradona". Osvaldo erre pofon vágta Lamelát, majd még lökdösődtek egy kicsit, mire a többiek szétválasztották őket. Luis Enrique csak Osvaldót büntette meg, akinek 50 ezer eurót kellett befizetnie a csapatkasszába, és a következő bajnokit csak a lelátóról nézheti majd, de a társak kérésére együtt edzhet a kerettel. A felek azóta egyébként már kibékültek, és a játékosok azt szerették volna, ha Osvaldót nem tiltják el, de Luis Enrique hajthatatlan maradt.

www.global-soccer.eu