Vágólapra másolva!
Nemcsak Carlos Tévezre szabott ki komoly pénzbüntetést klubja, a Manchester City, a korábbi években számos játékos került hasonló helyzetbe. Az Aston Villa védője, Richard Dunne részegen bunyózott csapattársaival, Benny McCarthy nem tudott időben lefogyni, Robinho születésnapja, Marcelinho pedig a riói karnevál miatt utazott haza Brazíliába, mindketten engedély nélkül.

Carlos Tévez kifejezetten sokat, egészen pontosan 300 ezer fontot köszönhet a Profi Játékosok Szövetségének (Professional Players' Association - PFA). A Premier League-ben ugyanis a szervezet nyomására jelenleg is érvényben van az a szabály, amely szerint a játékosokra fegyelmi okokból maximum kétheti fizetésüknek megfelelő pénzbüntetést lehet kiszabni.

A Manchester City eredetileg négyhetes bért kitevő büntetéssel sújtotta volna az argentint, aki még a Bayern München elleni BL-mérkőzésen került konfliktusba Roberto Mancini edzővel, azonban a PFA ezt nem engedélyezte, arra hivatkozva, hogy a játékos nem a pályára lépést, hanem a bemelegítést tagadta meg. A manchesteriek azzal érvelte, hogy Tévez szerződést szegett, és ezért nagyobb büntetés is kiszabható rá, de a PFA ezzel nem értett egyet.

Kilónként 38 ezer font

Nem ez az első eset, hogy egy klub nem tud szerinte megfelelő pénzbüntetéssel sújtani egy labdarúgót a fenti szabály miatt. Márciusban az Aston Villa két védőjét, Richard Dunne-t és James Collinsot legalább hatheti fizetés megvonásával szerették volna megbüntetni, ami Dunne esetében több mint 300 ezer fontot jelentett volna, heti keresete ugyanis 53 ezer font.

A keret hét közben egy leicestershire-i üdülőközpontba ment csapatépítő tréningre, amelynek egyik programja paintballozás volt. Dunne és Collins sérülése miatt ezen nem vehetett részt, és mire társaik este visszatértek a szállodába, mindketten részegek voltak.

Miközben a többi játékos a Tottenham-AC Milan BL-mérkőzést nézte a tévében, Dunne és Collins mindenkibe belekötött, mondván, a Villa miattuk áll kieső helyen.

Főleg a mindössze 19 éves középpályást, Fabian Delphet pécézték ki, és amikor a szakmai stáb jelen lévő tagjai meg akarták őt védeni, Dunne összeverekedett velük. A hátvéd állapotára jellemző, hogy másnap az egész incidensből semmire sem emlékezett.

A West Ham United vezetősége viszont sokkal ügyesebb volt, és ennek köszönhetően összesen hat heti fizetést vonhatott le dél-afrikai csatárától, Benny McCarthytól.

A támadó 2010 nyarán túlsúlyosan érkezett vissza a nyári szünetből, éppen ezért a szakmai stáb kijelentette: hat héten keresztül hetente egy kilót kell fogynia, majd tartania kell a versenysúlyát. Amikor ez nem jön össze, akkor azon a héten nem kap fizetést.

Nos, a játékos végül októberre érte el a kívánt súlyt, és ez idő alatt összesen hat hétnek megfelelő pénzbüntetést (204 ezer font) szedett össze. Túl sokat persze ezt követően sem játszott, így aztán februárban közös megegyezéssel felbontották a szerződését.

Robinho születésnapja

Így aztán a Premier League történetének eddigi legnagyobb pénzbüntetését Robinho mondhatja magáénak, akitől a Manchester City még 2009 januárjában a szabályoknak megfelelően kétheti fizetését vonta meg, ez 320 ezer fontot jelentett.

A brazil engedély nélkül hagyta el a klub tenerifei edzőtáborát, elmondása szerint egy családi ügy elintézése miatt utazott haza Brazíliába. Ennek némiképp ellentmond, hogy Robinho korábban engedélyt kért az edzőtől, Mark Hughestól, hogy hazarepülhessen megünnepelni a születésnapját (ami január 25-én van), a tréner azonban nemet mondott. A focista ennek ellenére születésnapja idején mégis csak Brazíliában volt.

Ronaldinho fogorvos helyett strandfocizni ment

A brazil labdarúgók egyébként is hajlamosak késve visszaérkezni a téli szünetet követően. Ronaldinho ezt még a Paris-SG-nél játszotta el: négynapos késéssel érkezett vissza Brazíliából (december 28-a helyett csak január 2-án jelent meg az edzésen, akkor is csak a foglalkozás után, amikor a többiek már zuhanyoztak), mert fogorvoshoz kellett mennie.

Ehhez képest a világsajtót olyan képek járták be, amelyeken látható, hogy a középpályás meglátogatott egy szambaiskolát, ahol meglehetősen jól érezte magát, majd egy strandfoci-mérkőzésen is pályára lépett. Az ő pénzbüntetésének pontos mértékéről nincsen hír, a németek azonban ebből a szempontból is sokkal precízebbek.

A Sportbild összeállítása szerint a Bundesliga braziljai közül többen is eljátszották, hogy kicsit késve tértek vissza klubjukhoz szabadságukat követően.

A Borussia Dortmund csatára, Márcio Amoroso 2002 januárjában ezért 20 ezer eurót fizetett be a klub kasszájába; a Bayern München egy évvel később már 25 ezerre büntette ezért Claudio Pizarrót, illetve Giovane Élbert, és a Werder Bremen is 25 ezer eurót vont le a késő Aílton fizetéséből.

A Bundesligánál maradva, a Hertha brazilja, Marcelinho Paraíba azért fizethetett 20 ezer eurót, mert a bajnokság közben hazaugrott Rióba a karneválra. A Stuttgart vezetősége már keményebb volt, igaz, kapusuk, Jens Lehmann 2009 decemberében éppen az elnökséget kritizálta egy interjúban. A kapus szerint a tréner, Markus Babbel menesztése elhamarkodott lépés volt: "Pubertáskorban lévő fiatalok szidták az edzőt, akit ezért küldtek el" - mondta a játékos élő tévéadásban, mire az elnökség 40 ezer eurós büntetést szabott ki.

A hamburgiak gyorsan felkapják a vizet

Hamburgban még feljebb srófolták az összeget, egészen 60 ezer euróig, az áldozat pedig Thimothée Atouba volt, a CSZKA Moszkva elleni BL-meccsen bemutatott magánszáma okán. A 2006 decemberében játszott találkozón a kameruni balhátvéd összehozott egy tizenegyest a vendégeknek, ezt követően aztán a közönség minden egyes labdaérintésénél kíméletlenül kifütyülte Atoubát, és a drukkereket még az sem hatotta meg, hogy öt perccel a tizenegyest követően a balhátvéd gólpasszt adott.

Továbbra is a fanatikusok célpontja maradt, főleg, hogy a második orosz gólnál a 65. percben Zsirkov őt is kicselezte. Thomas Doll megunta a dolgot, és a 69. percben lecserélte Atoubát, de a történet itt nem ért véget.

A szurkolók ugyanis tovább gyalázták a focistát, volt, aki a műanyag poharát dobta felé, mire a kameruni egyezményes jelekkel hozta a fanatikusok tudomására véleményét: középső ujját emelte fel a lelátó irányába, és a tévés felvételek alapján a közismert négybetűs angol káromkodást ismételgette.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=QmFszZNp8ODc3dag


Pechjére a játékvezető, az olasz Farina észrevette mindezt, és kiállította.

Hamburgban a futballisták különösen érzékenyek lehetnek a drukkerek szavaira, mert a Bundesliga eddigi rekordbüntetését szintén egy hamburgi kapta, mivel túl vehemensen reagált az őt szidalmazó szurkolókra.

2010 áprilisában a Hannover elleni bajnokin a HSV perui támadója, José Paolo Guerrero a lefújást követően a pályáról lefelé tartva megállt, majd egy darabig hallgatta az egyik fanatikus ordibálását, majd tökéletes célzással fejbe dobta őt a kezében tartott műanyag flakonnal.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=SW5l0PM2KH1dSRfK


Az egyesület vezetősége nem értékelte a pontosságot, hiszen 100 ezer eurós pénzbüntetést szabott ki a csatárra.

www.global-soccer.eu