Vágólapra másolva!
Egy tizenegyes értékesítése a világ legjobb játékosának elméletileg nem jelenthet problémát, Lionel Messinek mégis meglepően rossz a statisztikája. Eddigi huszonkét barcelonai tizenegyeséből hatot elhibázott, de ez még mindig jobb, mint amit az ismertebb csatárok közül Jermaine Defoe vagy Michael Owen produkált. A gólzsák Gabriel Batistutának is meggyűlt a baja a büntetőkkel.

Az FC Barcelona szurkolói alighanem már a győzelmet ünnepelték a Sevilla elleni bajnoki utolsó percében, amikor 0-0-s állásnál a játékvezető tizenegyest ítélt a javukra. Elvégre a labda mögé a világ legjobb játékosa, Lionel Messi állt, így aztán joggal gondolhatták, hogy kedvenceik, ha nehezen is, de begyűjtik a három pontot. Az egész mérkőzésen kiválóan védő sevillai kapus, Javi Varas azonban kivédte Messi büntetőjét, mint utólag kiderült, nem véletlenül.

Varas tudta, hová vetődjön

Javi Varas a sevillai kapusedzővel, Javi Garcíával elemezte Messi összes tizenegyesét, amelyet a Barcelona színeiben rúgott. Ebből a hét végi bajnoki előtt pontosan 21 volt, és meglepődve vették észre, hogy az argentin klasszis sokkal gyakrabban rúgja jobbra a büntetőket. Összesen 15-ször vette célba a kapu jobb oldalát, a legutóbbi nyolc alkalomból hétszer is így tett, és mind a hétből gól is lett. A Sevilla-meccs előtti 15 jobbra rúgott tizenegyesből csak kettő maradt ki: egy a Panathinaikosz ellen a BL-ben, egy pedig a Spanyol Kupában a Benidorm ellen, utóbbinál azonban Messi a kipattanót értékesítette.

A balra vagy fölfelé célzásnál viszont már sokkal rosszabb a mutatója. Összesen öt alkalommal próbálkozott így, és ezek közül kettőt is hárítottak: egyet a Villarreal akkori kapusa, Diego López a Spanyol Kupában még 2008 januárjában, a másikat pedig Asier Riesgo (Recreativo Huelva, 2008-2009, 30. forduló). Az pedig csupán egyszer fordult elő Messivel, hogy kapu fölé lőtte tizenegyesét: idén januárban, a Real Betis elleni kupavisszavágón.


Összességében tehát a Sevilla elleni összecsapással együtt Messi eddig 22 tizenegyest végzett el a Barcelona színeiben, és ezek közül hatot rontott el (igaz, egy esetben a kipattanót értékesítette), ám a hétvégi volt az első alkalom, amikor hibája pontokba került. A 72 százalékos tizenegyes-értékesítési arányra azonban nem lehet különösebben büszke.

Batistutától és Defoe-tól is elvették a büntetőket

Persze nem Messi az egyetlen klasszis, akinek gondjai akadtak a tizenegyesekkel. A legendás argentin támadó, Gabriel Batistuta például éveken keresztül volt az első számú ítéletvégrehajtó a Fiorentinánál, ami érthető, hiszen egészen kivételes rúgótechnikával rendelkezett, nemcsak pontosan, hanem rendkívül erősen lőtt, ám az 1996-97-es szezonban négy büntetőt is elhibázott a Serie A-ban, firenzei pályafutása alatt összesen kilencszer rontott. Ennek ellenére sokáig ő végezte el a tizenegyeseket, ám az 1998-1999-es bajnokságban Giovanni Trapattoni azonban elvette tőle ezt a feladatot, és Rui Costát jelölte ki. Batigol abban a szezonban így is gólkirály volt 21 találattal, holtversenyben Márcio Amorosóval.

Az angol válogatott egyik csatára, Jermaine Defoe sem nagyon érzi a kaput tizenegy méterről, emiatt 2010 januárjában a Tottenham Hotspur edzője, Harry Redknapp ki is jelentette, hogy innentől kezdve nem rúghat büntetőt. A szakembernek persze megvolt az oka arra, hogy így döntsön, Defoe ugyanis egy hónapon belül kétszer is hibázott, ráadásul sorsdöntő pillanatban. Előbb az Everton elleni bajnokin rúgta Tim Howardba a labdát a ráadás perceiben 2-2-es állásnál, majd az FA-kupában a Leeds United ellen szintén képtelen volt betalálni. Ráadásul az angol statisztikusok összeszámolták, hogy előző tíz tizenegyeséből csak négyet értékesített.

Owen egymás után háromszor is hibázott

Michael Owenről sem mondható, hogy ne érezné a kaput, a Liverpool színeiben 216 bajnokin 118 gólt ért el, vagyis statisztikailag minden második mérkőzésén betalált. Eleinte a büntetőkkel sem volt gondja, első gólját is tizenegyesből szerezte, és első három liverpooli tizenegyesét berúgta, ezt követően azonban már sokkal pontatlanabbul célzott. Összesen 23 alkalommal állt oda a büntetőpont mögé, és ebből tízszer nem lett gól, ami csupán 57 százalékos értékesítési arányt jelent. Arra is volt példa, hogy egymást követő három alkalommal is hibázott, igaz, a három tizenegyes között másfél év telt el. Az csak egyszer fordult elő vele, hogy a kihagyott büntető után a kipattanót értékesítette: 2002 novemberében a Basel elleni BL-mérkőzésen.

Owen büntetője 2.28-tól:

www.global-soccer.eu