Vágólapra másolva!
Gonzalo Higuaínnak két egymást követő mesterhármas sem volt elég ahhoz, hogy megőrizze helyét a Real Madrid kezdő tizenegyében. José Mourinho szerint azonban egyáltalán nem probléma, hogy több kitűnő formában lévő játékosa is van ugyanarra a posztra.

A Real Madrid argentin csatára, Gonzalo Higuaín két egymást követő bajnokin is mesterhármast szerzett, ám ennek ellenére a következő mérkőzésen csak a kispadon kapott helyet. Az Olympique Lyon elleni BL-találkozón ugyanis nem ő, hanem Karim Benzema volt az ék, és a francia egy góllal és egy gólpasszal járult hozzá a Real magabiztos győzelméhez. Mourinhónak nem kis dilemmát okozhat, hogy melyiküket ültesse a kispadra, de nem csak ezen a poszton kell megküzdenie a bőség zavarával.

Mourinho egyesíteni akar, nem megosztani

A madridi sportnapilap, a Marca érdekes grafikát közölt a múlt héten. A lap úgy fogalmazott, hogy Mourinhónak hat "arany pisztolygolyója" van - a képből ugyan nem derült ki egyértelműen, de az újság szerkesztői arra gondoltak, hogy a támadósorban hat extraklasszis áll a rendelkezésére. Mesut Özil, Ángel di María, Kaká, Cristiano Ronaldo, Higuaín és Benzema a világ valamennyi klubjában biztos kezdő lenne, Madridban azonban négy helyért kell megküzdeniük.

Mourinho gyorsan megtalálta a számára ideális alapfelállását, és ettől csak nagyon ritkán tér el. A Real az elmúlt másfél évben szinte mindig 4-2-3-1-et játszott, és az előző évadban a kezdő tizenegy viszonylag állandó volt. Elsősorban azért, mert szinte mindig akadt egy-két sérült, főleg Higuaín és Kaká hagyott ki sokat. Jelenleg azonban mindannyian egészségesek, ami a spanyol lapok szerint nem könnyíti meg Mourinho dolgát. Ő természetesen másként vélekedik minderről. "Most már hat aranylövedékről írnak, két hete pedig Higuaín és Benzema is rossz futballista volt, és az volt a címlapon, hogy miért nem igazoltuk le Agüerót" - háborgott a Lyon elleni mérkőzést megelőző sajtótájékoztatón, később pedig hozzátette: "Ez az önök vitája, nem az enyém. Más a célunk: önök megosztani akarnak, én pedig egyesíteni

Higuaín és Benzema csak az edzésen játszhatnak együtt

Mourinho ezzel leszerelte ugyan az újságírókat, de a megállapítás ettől még igaz: a Realnak jelenleg hat, bombaformában lévő klasszisa van négy helyre. Ronaldo helye megkérdőjelezhetetlen, így gyakorlatilag a kérdés mindig az, hogy az előretolt ék Benzema vagy Higuaín legyen, a támadó középpályásoknál pedig a Di Maria, Kaká, Özil trióból ki maradjon ki. Utóbbira valamivel könnyebb a válasz, a jelek arra mutatnak, hogy Kaká feltámadásával Di María szorul a kispadra. Az argentin szélső az első négy bajnokin még kezdő volt, az azóta lejátszott öt tétmérkőzésből azonban csak kétszer: a Rayo elleni bajnokin (ahol piros lapot kapott), illetve legutóbb a Lyon ellen. A többi találkozón Özil szerepelt a középpálya jobb oldalán, Kaká pedig középen, a karmester szerepkörében remekelt.

Forrás: AFP

A Benzema, Higuaín dilemma megoldása nehezebb, jószerével lehetetlen. Mourinho tavaly nyári szerződtetését követően váltig hangoztatta, hogy még egy csatárra szüksége lenne, ám egyszerre csak egyiküket hajlandó pályára küldeni. Benzema eleinte csak akkor játszott, amikor Higuaín sérült volt, ám lassan ő is játékba lendült, és immár nem lehet azt mondani, hogy rosszul futballozna - az argentin viszont szintén ontja a gólokat, amikor lehetőséget kap.

Mourinho irányítása mellett csak öt olyan találkozó volt, amikor mindketten kezdők voltak, mindannyiszor az előző idényben. Ebből az öt meccsből a csapat csak kétszer állt fel 4-2-3-1-ben (az Osasuna és a Zaragoza elleni bajnokin), és mindkétszer Higuaín volt a középcsatár, Benzema pedig szélsőt játszott. Sokkal jellemzőbb volt, amikor egymást váltottak: erre 2010 nyara óta 15 alkalommal volt példa: Benzema tízszer váltotta Higuaínt. A két csatár ebben az idényben eddig 30 percet töltött együtt a pályán: a Spanyol Szuperkupa döntőjének visszavágóján a Barcelona ellen 26, a Dinamo Zagreb elleni BL-meccsen pedig négy percig futballozhattak együtt.

www.global-soccer.eu