Vágólapra másolva!
A Ferencváros történetében csupán Lipcsei Péter és Sárosi György játszott több mérkőzést Ebedli Zoltánnál, aki 562 alkalommal lépett pályára a Fradiban. Az FTC második csapatánál pályaedzőként dolgozó egykori középpályás 1984-85-ben Újpesten is megfordult, ám szerinte akkor még kevésbé volt feszült a viszony a két klub között, és most sem kellene ennyire felfújni az ellentéteket. Détári Lajost sosem fárasztaná a szakmai javaslataival, mert olyan embernek tartja, aki "nem szereti az okoskodást".

- Mi a véleménye a Ferencváros idei szerepléséről?
- Inkább nem mondanék erről semmit, nem szeretnék senkit kellemetlen helyzetbe hozni. Kívülállóként azt mondom, talán az alapozásnál lehetett probléma, nem tudom.

- Détári Lajossal, a Fradi szakmai igazgatójával jó barátságban van, szakmai kérdéseket vitattak már meg?
- Soha. Minek szóljak bele a munkájába, minek fárasszam? Tisztelem őt, de nem olyan ember, aki szereti az okoskodást. A saját elképzelése szerint dolgozik, ezért inkább még a témát is messzire elkerülöm.

- Mit vár a szombati Fradi-Újpest rangadótól?
- Halál tehetséges srácokból áll az Újpest, láttam az utóbbi meccseiket, nagyon ügyes csapat. A legutóbb a ZTE ellen sok gólt is szerzett, igaz, az eredmény akár szorosabb is lehetett volna. Annyi az előnyünk, hogy az Újpest idegenbeli mérlege pocsék, azaz az Üllői úton tízezer szurkoló előtt meglehet a győzelem.

- Mennyire lepte meg az Újpest gyengébb szereplése?
- Eléggé. Tavasszal hihetetlen jó benyomást tett rám a fiatal csapat, Mészöly Géza vezetésével nagyon jól összeálltak, úgy gondoltam, elindult egy folyamat, amellyel idén továbberősödik az Újpest. Aztán jött egy hullámvölgy, Gézát menesztették, jött az új edző, aki már más felfogást képvisel.

- Azt mondta egy újpesti ismerősöm, a legtöbb szurkolótársa szerint a tabellán elfoglalt helyezés másodlagos, a lényeg, hogy az Újpest mindig győzze le a Fradit. Játékosként érzett valaha így a rangadó előtt?
- Nem, de az akkor teljesen más világ volt, nem durvult el ennyire a helyzet a szurkolók között sem. Szerintem nem kell ennyire felfújni az ellentéteket. Néha egy erős ember szól a tömegből, hogy verjük agyon a másikat, de ez csak műbalhé. Arra kellene koncentrálni, hogy rangadóhoz méltó, jó meccset vívjanak a csapatok.

- Melyik volt a legemlékezetesebb Újpest elleni meccse?
- Nekem minden meccs emlékezetes volt.

- Ősfradistaként mit érzett, amikor 1984-ben távoznia kellett a Fraditól?
- Szomorúságot, Vincze Géza, a csapat akkor edzője ugyanis kijelentette, nem számít rám, csak kiegészítő emberként. Ennél azért többre tartottam magamat.

- Miért éppen Újpestre igazolt?
- Leginkább a Nyíregyháza akart szerződtetni, hihetetlen pénzt ajánlottak értem, de akkor született a fiam, és ez magam felé is jó kifogás volt. Maradni akartam Pesten, nem vágytam messzire szerződni, így kapóra jött az újpesti érdeklődés.

Forrás: Ftc.hu

Forrás: Ftc.hu

- Milyen volt a Fradi ellen pályára lépni és gólt szerezni?
- Ha arra gondol, sohasem volt lelkiismeret-furdalásom. A mai napig nincs. Semmi különöset nem éreztem, ebből is látszik, hogy akkoriban nem volt még kiélezve ez az ellentét.

- Nehéz eset volt játékosként?
- Amikor futni kellett nyolcezer meg tízezer métert, akkor volt morgás, akkor nem lehettem kellemes partner. De a közhiedelemmel ellentétben a labdás gyakorlatoknál már semmi probléma nem volt velem.

- Lehet-e párhuzamot vonni az 1984-es bukdácsoló, majdnem kieső Fradi és a mostani között?
- Akkor Vincze Géza miatt történt minden, tudtam, hogy nem lesz sokáig edző a Fradinál, mert a teljesítménye egyenlő volt a nullával. Abba bukott bele, hogy megpróbálta utánozni Dalnoki Jenőt, aki tíz évvel korábban tizenhárom fiatalt vitt fel a tartalékok közül, és ezzel a kerettel egészen a KEK-döntőig menetelt. Vincze azt hitte, hogy az 1984-es ifjúsági Európa-bajnokságot nyert válogatottra építhet, de nem jött össze neki. Végül Sárosi Laci bácsi mentette meg a csapatot a kieséstől.

Détári: Hideg fej és meleg szív kell

"Megértem, ha a szurkolóknak nagy boldogság, ha az Újpestet megverjük, de mi profi sportolók vagyunk, nekünk minden mérkőzésen győzni kell, ugyanakkor a Ferencváros számára nem ez lesz a mindent eldöntő mérkőzés" - nyilatkozta Détári Lajos vezetőedző a klub hivatalos honlapján. "Bízom a csapatban, bízom abban, hogy meg fogjuk szerezni a győzelmet. Ehhez hideg fej és meleg szív kell, és az, hogy mindenki érezze át, milyen helyzetben vagyunk. Nem foglalkozunk a kelleténél többet az Újpesttel, a saját játékunkat szeretnénk játszani és nyerni."


- Most a Fradi második csapatánál dolgozik. Elégedett a munkájával?
- Köszönöm szépen, jól érzem magam. Javult az együttesünk tavalyhoz képest, olyannyira, hogy két-három játékost is tudunk majd adni a felnőtt kerethez.

- Beosztottként beszélhet Lipcsei Péterről? Mit gondol, milyen edző lesz belőle?
- Persze, miért ne beszélhetnék? Neki is megmondom mindig őszintén, ha kicsit keményebb lesz, ha inkább az eszére, mint a szívére hallgat, akkor sokra viheti. De még ő maga is viaskodik, úgy érzi magát, mintha még mindig játékos lenne, mindenkivel együtt érez, ezen változtatnia kell.

Forrás: Ftc.hu

Forrás: Ftc.hu

- Évek óta ott van a Fradinál, soha nem is akart vezetőedzőként dolgozni?
- Még edzőként sem. Amikor 1997-ben Nyilasi Tibi másodszor a csapat élére került, ő hívott, felajánlotta, hogy dolgozhatom a tartalékoknál. Így lettem pályaedző. Ennél feljebb nem akartam lépni, olyan vagyok, mint Lipcsei Peti: mindig magamból indulok ki, játékospárti vagyok, aki nem tud büntetni és követelni.

- Hogyan látja az utánpótlás helyzetét? Vannak tehetségek a Fradinál, akik esetleg szebbé tehetik a klub jövőjét?
- A népligeti utánpótlás nagy bajban van. A tehetségeket elviszik az akadémiák, nálunk azok maradnak, akiknél van valami Fradi-kötődés. Akad egy-két ügyes srác ugyan, de majd idővel kiderül, ők mennyit érnek. Most úgy látom, két-három éven belül nem bukkan fel őstehetség. De átalakult a Fradi utánpótlás-struktúrája, így hosszabb távon lehet reménykedni, ebben teljesen partner az új klubvezetés. Most őszintén, az akadémiák sem ontják a zseniket. Ott van Németh Krisztián példája: úgy tűnt, ő lehet a megváltó, de most meg az érződik, 19 évesen kiégett. Három-négy éve már külföldön van, csak meccset nem játszik. El kellene fogadni, hogy a 17-18-19 éves játékosoknak rutinra és tapasztalatra van szüksége. Nem külföldre kellene futni a papával, hanem itthon játszani, erősödni.

- A bajnokság végén milyen helyezéssel lenne elégedett?
- A biztos bennmaradás meglesz, a 10-12. hely lehet reális ebben a szezonban.

Ebedli Zoltán
Születési idő, hely:
1953. október 26., Budapest
Klubjai: Ferencváros, Újpesti Dózsa, Ferencváros, ESMTK, Syrianska Föreningen (svéd), IF Södertälje (svéd), Oberdorf (osztrák)
Legjobb eredményei: KEK-döntős (1975), kétszeres magyar bajnok (1976, 1981), háromszoros Magyar Kupa-győztes (1974, 1976, 1978)
NB I-es meccsei/gólok: 340/47
Válogatott meccsei/gólok: 12/1

A Ferencváros történetének legtöbb mérkőzésen pályára lépett játékosai:
Lipcsei Péter (hátvéd, középpályás) 647
Sárosi György (középfedezet, belsőcsatár) 646
Ebedli Zoltán (középpályás) 562
Mátrai Sándor (hátvéd, csatár) 555
Fenyvesi Máté (balszélső) 554
Keller József (balhátvéd) 545
Albert Flórián (középcsatár) 540
Bálint László (hátvéd, középpályás) 515
Rákosi Gyula (csatár) 511
Lázár Gyula (balfedezet) 508
Géczi István (kapus) 508


A tiltott Fradi-indulótól a "Mocskos lilák"-fásliig

A Fradi-Újpest párharccal kapcsolatban a leggyakrabban Ebedli Zoltán nevét említik mint olyan labdarúgóét, aki mindkét klubban megfordult. Pedig előtte és utána is akadtak néhányan, akik bejárták ezt az utat, ki kényszerből, ki önszántából, ki a profizmustól vezérelve.

Deák Ferenc például az első kategóriába tartozott, a Bamba becenévre hallgató csatár még a Szentlőrinc színeiben szerzett Európa-rekordot jelentő 66 gólt az 1945-1946-os bajnokságban, majd 1947-50 között a Ferencvárost erősítette. Vesztére az ÉDOSZ siófoki üdülőjében elkövette azt a hibát, hogy a betiltott Fradi-indulót énekelte, miután ezt két belügyes szóvá tette, sörrel lelocsolta, majd megpofozta őket. Két választása volt, börtönbe vagy az Újpestbe megy. Utóbbit választotta.

Ez a sors várt a kiváló kapusra, Henni Gézára, akit állítólag a testvérével zsaroltak, így szintén a Dózsát választotta, majd 1956-ban az Egyesült Államokba emigrált.

Szűcs Lajos 1994-ben Újpesten lett élvonalbeli labdarúgó, 93 meccs után kis német kitérőt követően szerződött a Ferencvároshoz, ahol 1999 és 2005 között 200 meccsen védett.

Wukovics László 1988-1994 között játszott a Ferencvárosban, bajnoki címet ünnepelhetett, aztán gyorsan ellenséggé vált, miután két évre Újpestre szerződött, sőt 1994 augusztusában az ő két góljának köszönhetően nyertek az újpestiek 3-0-ra az Üllői úton. Távozásának főleg anyagi okai lehettek, ahogy ő nyilatkozta az FTC Baráti kör hivatalos honlapján: "Úgy éreztem, a vezetők arra játszottak, hogy nekem zöld a vérem, a Fradi iránt érzett érzelmeim kompenzálják az anyagi javakat. Nagyon fontos a zöld vér és az érzelem, de egy játékosnak ebben a korban már a jövőjére is kell gondolni."

Kecskés Zoltán és Goran Kopunovic mindkét csapattal bajnok volt, mindketten az Újpestből érkeztek a Fradihoz, amellyel szerepelhettek a Bajnokok Ligájában is. Amíg Rubold Péter a Fradiban csak ezüstéremig és kupagyőzelemig jutott, addig a Megyeri úton bajnoki aranynak is örülhetett.

A légiósok közül a profizmus vezérelte mindkét klubhoz Vasile Miriutát, Sorin Cigant, illetve Robert Vágnert. 120 újpesti bajnokija és 37 gólja után a ferencvárosi szurkolókban nem hagyott mély nyomokat Eszenyi Dénes, de Bükszegi Zoltán sem alkotott maradandót - sem az Üllői, sem a Megyeri úton.

Horváth Ferenc legalább megbízhatóan termelt, 1996-1998 között 62 FTC-meccsen 27, 2002-2003-ban 29 Újpest-találkozón 13 gólt szerzett.

Megfordult mindkét együttesben a válogatott Füzi Ákos és Szekeres Tamás, a jelenlegi kereteket tekintve pedig a Fradi középpályása, Rósa Dénes jelenti az unikumot, hiszen 2003 tavaszán kilenc meccs erejéig az Újpestet erősítette. A válogatott játékosnak biztosan nem feledték el a vendégdrukkerek, hogy a 2005. április 27- i bajnokin a befáslizott jobb kezén a "Mocskos lilák" felirat díszelgett.

Forrás: MTI/Kollányi Péter