Vágólapra másolva!
A Bayern München a Bundesligában és a Bajnokok Ligájában is remekül szerepel, pedig egyik legnagyobb sztárja, Arjen Robben megint sérült. A holland szélső leigazolása óta a mérkőzések felén nem játszott, visszatérő sérüléseivel szemben lassan már az orvosi stáb is tehetetlen, ráadásul az öltözőben is kezd magára maradni.

Kilenc forduló után minden jel arra mutat, hogy a Bayern München díszlépésben nyeri meg a Bundesligát. Jelenleg öt pont előnnyel áll az élen, ám ennél is árulkodóbb a 25-1-es gólkülönbsége - az egyetlen kapott gól még az első fordulóból származik. Mindezt egyik legjobbja, Arjen Robben nélkül érte el a csapat, aki szokásához híven sérült.

Ha játszik, brillíroz

A Bayern 2009 nyarán is tudott Robben átlagon felüli sérülékenységéről, mikor 25 millió eurót fizetett a Real Madridnak. Münchenben azt gondolhatták, orvosi stábjuk a világszerte elismert Hans-Wilhelm Müller-Wohlfahrt vezérletével képes lesz a játékost kezelni. A Usain Boltot is kezelő doktor tette lehetővé Giovane Élbernek, hogy 12 nappal a térdműtétje után pályára lépjen egy Real Madrid elleni BL-mérkőzésen. Robbennel azonban neki is meggyűlt a baja: a holland a Bayernbe igazolása óta csak kevesebb mint a mérkőzések felén játszott.

Amikor viszont játszott, nem lehetett rá panasz. A 2009-2010-es szezonban 24 bajnokin 16 gólt szerzett, amihez a BL-ben még négy találatot tett hozzá, így nagy szerepe volt abban, hogy a Bayern aranyérmet nyert, a Bajnokok Ligájában pedig eljutott a döntőig. A 2010-es vébét követően azonban jöttek a problémák: Robben a világbajnokságról sérülten tért vissza, a teljes őszt kihagyta, miközben a müncheniek azzal vádolták a holland szövetséget, hogy nem egészségesen is játszatták.

Tavasszal, felépülése után Robben megint ellenállhatatlan volt, 14 bajnokin 12 alkalommal volt eredményes. Münchenben abban bíztak, ha egyszer végre rendesen végigcsinál egy felkészülési időszakot, akkor az egész idényben számíthatnak majd rá.

Pihenés, de meddig

A szezonrajton játszott Robben, majd kezdett a harmadik fordulóban, sőt gólt is szerzett, és gólpasszt is adott. Azóta viszont mindössze két bajnokin szerepelt, mindkétszer csereként, aminek elsősorban az volt az oka, hogy nem teljesen egészséges. Az edző, Jupp Heynckes legalábbis ezt állította: "Robben azt mondta, hogy még nincs tökéletes állapotban." A focista azonban láthatóan bosszús volt, amikor becserélték, és a lefújást követően nem is nyilatkozott a nála érdeklődő újságíróknak. Ezt követően pedig sérülésre hivatkozva nem utazott el a holland válogatotthoz, meg is operálták, ami viszont a szövetségi kapitánynál, Bert van Marwijknál verte ki a biztosítékot.

Forrás: AFP/Christof Stache
Forrás: AFP/Christof Stache

Karl-Heinz Rummenigge klubelnök ugyan gyorsan elsimította a feszültséget, köszönetet mondva a holland szövetségnek, hogy rugalmasan állt a problémához, de Robben egészségi állapotáról azóta egymásnak ellentmondó hírek érkeznek. Eleinte sérvről lehetett olvasni, Müller-Wohlfahrt viszont ágyékhúzódásról beszélt, azt pedig, hogy Robben mikor játszhat ismét, valószínűleg senki sem tudja. Az orvos először azt mondta, hogy tíz nap múlva állhat edzésbe, Heynckes viszont kijelentette: "Megmondtam Robbennek, hogy 14 napig semmit se csináljon, menjen el nyaralni vagy haza Hollandiába." Néhány német lap szerint a holland november végéig biztosan nem futballozik.

Egyedül az öltözőben

Mindez azt mutatja, hogy még maguk az orvosok sincsenek tisztában azzal, hogy mi is Robben baja, ugyanakkor az is benne van a pakliban, hogy a játékos túlságosan is türelmetlen, rendre erőlteti a visszatérést, amivel csak árt magának. A német újságírók állítólag elhűltek azon, amikor látták, hogy a Manchester City elleni hazai BL-meccs előtt az elméletileg nem teljesen egészséges Robben milyen intenzitással sprintel a tréningeken.

Azt is híresztelik, hogy a szélső individualista hozzáállása miatt egyre inkább elhidegül társaitól, amihez az is hozzájárul, hogy az elmúlt fél évben két honfitársa is távozott a klubtól: a középpályás Mark van Bommel és a tréner Louis van Gaal. A Sportbild információi szerint az öltözőben csak Alejnyikovnak becézik az egykori szovjet focista, Szergej Alejnyikov után. Az elnevezés egy szójátékon alapul: allein németül annyit jelent, hogy egyedül, magányosan.

www.global-soccer.eu