Vágólapra másolva!
Az AC Milannál leírták Andrea Pirlót, a Juventusnál mégis rá építették a taktikát. A társak futnak a veterán világbajnok helyett, ő pedig mértani pontossággal passzol, vezérletével a torinóiak vezetik a tabellát. Az olasz lapok szuperlatívuszokban írnak a középpályásról, aki ingyen került a Juvéhoz, ez pedig Buffon szerint az évszázad üzlete.

Az előző két idényben messze a várakozáson alul teljesítő Juventus a mostani szezonban egyelőre nem okoz csalódást a szurkolóinak. Öt mérkőzés után még veretlen a Serie A-ban, jobb gólkülönbséggel vezeti a tabellát. Pedig a drukkerek nagyon tartottak attól, hogy az élvonalbeli tapasztalattal nem rendelkező új edző, Antonio Conte számára túl nagy feladat lesz egy új csapat kialakítása. A szakember a Milantól jóformán elküldött Andrea Pirlóra épített, márpedig a 32 éves középpályás az elmúlt években csak árnyéka volt önmagának. A Juvéban azonban másodvirágzását éli.

21 játékos, egy ufó

Az olasz sajtó szuperlatívuszokban ír Pirlóról. Amikor a Juve az idénynyitón 4-1-re legyőzte a Parmát, a La Gazzetta dello Sport így fogalmazott: "Torinóban a pályán 21 játékost láthattunk, és egy ufót - Pirlót", de volt olyan újság is, amely Magic Johnsonhoz hasonlította.

A csapat kapusa, Gianluigi Buffon így nyilatkozott a Radio Monte Carlónak: "Amikor Andrea elmondta, hogy a Juvéba jön, az első gondolatom az volt: Hála istennek! Az, hogy egy ilyen kaliberű futballistát ingyen szereztünk meg, az évszázad üzlete." Pirlo játéktudását természetesen tavaly sem vonta senki kétségbe, azonban egyre inkább úgy tűnt, hogy 32 évesen már nem képes olyan kiemelkedő teljesítményre, aminek köszönhetően korábban alapember volt a Milannál, és világbajnokságot is nyert a válogatottban.

Még a 2010-es világbajnokság előtt megsérült, felépülése pedig a vártnál tovább tartott, majd a jobb térdével akadtak problémák, így az előző idényben mindössze 17 bajnokin lépett pályára - ilyen kevés meccsen csak első milánói idényében, a 2001-2002-es évadban szerepelt. Akkor azért kapott kevesebb lehetőséget, mert még nem találták meg az igazi posztját, irányító középpályásként, trequartistaként erőltették. Később Carlo Ancelotti kicsit hátrébb vezényelte, Pirlo pedig a védelem előtt játszva világklasszis szinten irányította csapatát.

Mindez remekül működött, amíg a csúcsformában lévő Gennaro Gattuso vagy Massimo Ambrosini elvégezte helyette a piszkos munkát, de nélkülük Pirlo higgadt passzjátéka gyakran lassúnak tűnt. Ráadásul a milánóiak új játékospolitikája szerint a harminc éven felüli focistáknak csak rövidebb távú szerződést kínáltak, alacsonyabb fizetéssel, amibe Pirlo nem ment bele, így tíz év után otthagyta a klubot.

Öt bajnoki, közel négyszáz pontos passz

"Az öregek közé soroltak, de két-három évvel fiatalabb vagyok, mint a többi lejáró szerződésű. Fiatalnak érzem magam, úgy érzem, még három-négy évig képes vagyok jó teljesítményre ezen a szinten. Szomorú ennyi idő után távozni, de új kihívásra és több játéklehetőségre van szükségem" - mondta akkor Pirlo a Corriere della Serának. Mindez annyira nem is meglepő, az viszont annál inkább, hogy a Juventus kínált neki szerződést, mindjárt három évre szólót. A pletykák szerint ugyan Pirlo fizetése jelentősen csökkent ahhoz képest, amit Milánóban kapott, de ennél sokkal fontosabb volt a számára, hogy Conte biztosította: alapember lesz.

Forrás: AFP
A Juve 19-re lapot húzott Pirlóval

A Juventus-szurkolók viszont éppen ettől tartottak, hiszen az elmúlt időszakban látott Pirlo nem győzte meg őket arról, hogy valóban erősítést jelent a csapatnak. Conte 4-4-2-es játékrendjében a szélső középpályások szinte csatárt játszanak, vagyis a csapat nem nagyon bírja el, hogy az egyik középső középpályás, jelesül Pirlo keveset fut és védekezik.

A torinóiaknak azonban öt bajnoki elég volt ahhoz, hogy megkedveljék az új szerzeményt, aki már három gólpassznál jár, de mindenekelőtt vérbeli karmester, remekül diktálja a játék ritmusát a védelem előteréből. A Catania sportigazgatója, Pietro Lo Monaco odáig ment, hogy kijelentette: "A Juventus túlságosan is Pirlótól függ. Ha őt kiveszik a játékból, a többiek olyan fejetlenül kezdenek el futkározni, mint a hangyák."

Forrás: AFP

Conte tulajdonképpen semmi mást nem csinál, mint hogy megteremti a lehetőségét annak, hogy Pirlo maximálisan kihasználja képességeit: remekül lát a pályán, kiváló rúgótechnikájának köszönhetően nagyon pontosan passzol, messzire is, nem véletlen, hogy a hátravont irányítói posztot, amelynek a megteremtője volt, az amerikaifociból ismert quarterbackéhez hasonlítják.

A Juve trénere Pirlo kedvéért még kedvenc taktikáján is módosított, a Milan ellen mondhatni 4-1-4-1-et játszottak, Arturo Vidal és Claudio Marchisio futóteljesítménye pedig egyensúlyozta, hogy Pirlo kevesebbet mozog. Viszont annál többet és pontosabban passzol: a Corriere dello Sport statisztikái szerint a szezonban eddig ő adta a legtöbb pontos átadást, szám szerint 396-ot.