Vágólapra másolva!
Igazságtalannak érezte Koman Vladimir a magyar válogatott kifütyülését a finnek elleni 0-0-s Eb-selejtező után, Dzsudzsák Balázs szerint viszont a drukkerek joggal várták, hogy a csapat behúzza a meccset. A játékosok büszkék a selejtezőkben nyújtott teljesítményre, Király Gábornak pedig már a 2014-es vb selejtezőire is van stratégiája.

"Hát nem az évszázad mérkőzése volt" - szakadt ki egy szurkolóból a gól nélküli döntetlennel véget ért Magyarország-Finnország Eb-selejtező után. Bár már egyik csapatnak sem volt esélye kijutni a 2012-es tornára, a magyar válogatott hazai pályán, telt ház előtt játszotta a sorozat utolsó meccsét, így szebb búcsút reméltek a drukkerek.

Az első félidőben még Egervári Sándor csapat uralta a találkozót, Koman Vladimir jól osztogatott, a befejezések azonban nem stimmeltek, a legnagyobb helyzetet Priskin Tamás hagyta ki.

Szünet után Dzsudzsák Balázs is pályára lépett, augusztus 27-e óta először. "Nem fájt, hála Istennek, pedig egyszer még rá is estem" - mondta az Anzsi Mahacskala kulcscsonttörésből felépült szélsője a meccs után az [origo]-nak. "Nem ez volt életem formája, ettől függetlenül nem gondolom, hogy tovább kellene pihentetnem."

A második félidőben először kiegyenlítetté vált a játék, a mérkőzés végén pedig már a vendégek előtt adódott több nagy helyzet, a lelátón el is kezdtek ébresztőt kiabálni.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Nézze meg a mérkőzés képeit, kattintson a fotóra!

"Nem jogos a kritika"

Végül a többször is ziccert védő Király Gábornak köszönhetően maradt 0-0 a mérkőzés. A magyar kapus utóbb megjegyezte: a nagyon stabil és koncentrált finn válogatott kevés helyzetet hagyott a magyaroknak.

Mikor a játékosok a kerítéshez mentek, már a "Szép volt fiúk" kórus zúgott, előtte azonban a nézők kifütyülték a csapatot. Dzsudzsák megérti őket: "Valamilyen szinten érthető volt, nagyon remélem, hogy nem okoztunk nekik akkora csalódást, hogy a következő, novemberi meccsre ne jönnének el ugyanennyien. Igenis nyerni szerettünk volna, szerintem ők is azért voltak csalódottak, mert az utóbbi fél évben nyújtott játékunk alapján joggal várták, hogy behúzzuk ezt a meccset. Így alakult, ezt már nem tudjuk megmagyarázni."

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Nézze meg a mérkőzés képeit, kattintson a fotóra!

"A végére nagyon elfáradtunk, viszont mindenki a győzelemre játszott, ezért nem jogos a kritika, ez az ébresztő, amit kaptunk" - mondta Koman, aki ugyanakkor megköszönte a sorozat egészében kapott buzdítást, amire szerinte rá is szolgált a csapat.

Az utóbbi megállapítást erősítette meg Korcsmár Zsolt velős véleménye is: "Nem a spanyolokkal játszottunk, tehát nem az ellenfél sztárjai kedvéért jöttek ki a nézők, hanem értünk."

Éles meccsre készültek

Juhász Roland nem illesztené a keddi meccset az elmúlt fél évben játszottakhoz, mert ezúttal néhány dolog hiányzott a csapatból: "Nem voltak váratlan húzások, gyors, egyérintős megindulások, melyek az utóbbi időben jellemezték a csapatot, de nehéz megmondani, hogy ennek mi az oka."

Miután a svédek pénteken legyőzték Finnországot, a magyar válogatott Eb-részvételi esélyei elszálltak, az Anderlecht védője szerint azonban motivált maradt a csapat: "Egy válogatott meccsen ez nem is kérdéses. Mindenki odatette magát, péntek után is úgy készültünk, mintha ez is ugyanolyan éles mérkőzés lett volna."

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Nézze meg a mérkőzés képeit, kattintson a fotóra!

Juhász a hajrábéli visszaesést elsősorban a meccshiánnyal magyarázta: "Kicsit szétszakadt a csapat, aminek a fáradtság lehet az oka, mivel a játékosok egy része a klubjában nem szerepel rendszeresen, és az egy ilyen hajtósabb meccsen kijön. Ezen kívül a labda sem volt annyit nálunk, mint mondjuk a moldávok ellen. Azért az elmúlt mérkőzéseken is volt mindig tíz-tizenöt perc, mikor visszaesett kicsit a csapat, ezt kell majd minél kisebbre leszűkíteni."

"Ez a válogatott még nem bír el ennyit"

Korcsmár egyértelmű csalódásként értékelte a döntetlent, de nem azért, mert negyedik válogatott fellépésén először maradt el a siker: "Nem a saját statisztikámat akarom fényesíteni, fontosabb lett volna, hogy a csapat nyerjen. Ha rúgtunk volna egy gólt, akkor átszakadt volna a gát, nyugodtabban tudtunk volna játszani, talán a nézők sem lettek volna türelmetlenek. Rúgott gól híján viszont a végén kinyíltunk, kicsit belelkesedtünk, azaz többen mentek fel, mint amennyien visszamaradtak, a finnek pedig jól futották be az általunk üresen hagyott területeket."

Összességében a játékosok büszkék az Eb-selejtezőkön nyújtott teljesítményre, és nem gondolják, hogy a keddi eredmény árnyékot vet a korábbi bravúrokra, a svédek és a finnek utolsó perces legyőzésére. Ahogy Szabics Imre fogalmazott: "Senki nem várta, hogy ennyi pontot szerzünk, büszkék lehetünk, ezt az utat kell tovább járnunk."

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Nézze meg a mérkőzés képeit, kattintson a fotóra!

Legközelebb már a vb-selejtezőkön játszik tétmeccset a magyar együttes, melynek néhány csapdát el kell kerülnie Dzsudzsák szerint: "Minden erőnkkel azon vagyunk, hogy ez a csapat együtt maradjon, mindenki még többet játsszon a klubcsapatában, és kerüljenek el minket a sérülések. Utóbbi szempontjából ez az év nyögvenyelős volt, nem magamról szeretnék beszélni, de Gera Zoltán, Szalai Ádám sérülése sok volt, ez a magyar válogatott még nem bír el ennyit. Remélem, novemberben tudunk még két meccset játszani, mert a jövő év elég szűkös lesz, nem jutottunk ki az Eb-re, ezért az egész nyár kiesik majd."

Juhász úgy érzi, a vb-selejtezőknek eséllyel vághat neki a válogatott, amennyiben az addig hátra lévő időszakban ugyanannyit fejlődik, mint az előző egy évben. "Az a csoport nehezebb ennél, de minél nagyobb a kihívás, annál inkább felnőhet a csapat" - jelentette ki a hátvéd.

A 2014-es vb-részvételért Hollandiával, Romániával, Törökországgal, Észtországgal és Andorrával kell megküzdenie a magyaroknak. Király szerint az a fontos, hogy ne a sorozat egésze lebegjen a játékosok szeme előtt, "mert akkor előre besoroljuk magunkat a második, harmadik vagy a negyedik helyre. Ezzel szemben sikeresebbek lehetünk, ha meccsről meccsre akarjuk a maximumot nyújtani."