Vágólapra másolva!
Az Újpest FC többségi tulajdonosa, a City Budapest Zrt. kedd reggel a klub honlapján bejelentette, hogy értékesíti tulajdonrészét, a jövőben nem finanszírozza a futballcsapat működését, és a pénzügyi mellett beszünteti a támogatás egyéb formáit is.  

"A City Budapest Zrt. egyúttal kifejezi reményét arra vonatkozóan, hogy sikerül olyan partnert találnia, amely üzletrésze megvásárlásával biztosítja a futballklub működtetését, és elősegítené az Újpest FC sportszakmai és üzleti szempontból is minél sikeresebb, eredményesebb, múltjához méltó szereplését" - olvasható a közleményben, amely szerint a cég az üzletrész eladásának szándékáról először Újpest önkormányzatát értesítette, amely azonban nem kíván szerepet vállalni az Újpest FC Kft. működtetésében.

"A City Budapest Zrt. büszke arra, hogy az elmúlt években nyújtott támogatásával az Újpest FC a fővárosi klubok közül egyedüliként nem szűnt meg, nem alakult át, nem esett ki az NB I-ből, és vissza sem minősítették alacsonyabb osztályba; továbbá az NB I-es szereplését tekintve az egyik legeredményesebb csapatnak számít" - állítja a City Budapest Zrt.

A cég Bartha Csabát, az Újpest FC Kft. ügyvezető igazgatóját bízta meg, hogy az üzletrészének adásvételéről tárgyalásokat folytasson a cég képviseletében, továbbá felhatalmazta, hogy a tárgyalások lezárásáig és az új tulajdonos belépéséig a szükséges intézkedéseket megtegye, és biztosítsa a kft. folyamatos működését.

A Nemzeti Sport a múlt pénteken arról számolt be, hogy a többségi tulajdonos tárgyalásokat folytat üzletrésze eladásáról, a cikk szerint a több üzletágban is érdekelt, befektetéssel és vagyonkezeléssel is foglalkozó Wallis Zrt. veheti meg a klubot. Szeptemberben derült ki, hogy a Nemzeti Sportközpontok szolgáltatásidíj- és közüzemiköltség-tartozás jogcímén felszámolási eljárást kezdeményezett az Újpest FC Kft. ellen.

A klub alkalmazottainak beszámolóiból régóta tudni lehetett, hogy az Újpestnek jelentős anyagi problémái vannak. A korábbi vezetőedző, Mészöly Géza szerint az elmúlt négy-öt évben szinte folyamatosan csúsztak a fizetések, a klub játékosa, Pollák Zoltán pedig szeptemberben arra panaszkodott, hogy sokszor ennivalóra sincs pénze, az albérletet sem tudja fizetni, ezért utcára kerülhet a családjával. A klubtól augusztus végén távozott Fehér Csaba a Sport Plusz hetilapnak azt nyilatkozta: annyira rossz körülmények között éltek Újpesten, hogy előfordult, hogy húszan utaztak edzésre egy tizenhat fős busszal, Balajcza Szabolcs csapatkapitány pedig mindenkitől begyűjtött 200 forintot, hogy vécépapírt vegyenek a csapatnak.

Mint azt az [origo] korábban megírta, a City Budapest Zrt. a Taverna Holding és három kft. közbeiktatásával a Cipruson bejegyzett Sparceas Ltd. tulajdona. A sportsajtóban és a klub alkalmazottai által tulajdonosként emlegetett, svájci lakcímmel rendelkező Tolnai Sándor a Taverna Holding három cégjegyzésre jogosult tisztségviselőjének egyike, akit augusztus 5-én különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó csalás gyanújával őrizetbe vett a Pestvidéki Nyomozó Ügyészség, majd hat nap múlva szabadlábra helyezték.