Vágólapra másolva!
Líbia néhány játékosa a Kadhafi-ellenes forradalom mellett az Afrika-kupa selejtezőit is sikerrel vívta meg, Botswana európai légiósok nélkül jutott tovább, miközben olyan futballhatalmak maradtak le a tornáról, mint Egyiptom, Nigéria, Kamerun vagy a Dél-afrikai Köztársaság. Az egyiptomi focinak rosszat tett a forradalom, Dél-Afrikában nem igazodtak el a szabályok közt.

Teljessé vált az Afrika-kupa mezőnye, miután hétvégén befejeződtek a selejtezők. A tornát Egyenlítői Guinea és Gabon közösen rendezi, vagyis 14 hely volt kiadó, miközben a kvalifikációs sorozat rengeteg meglepetést hozott, favoritok egész sora bukott el.

Európában elképzelhetetlen lenne, hogy Franciaország, Németország, Hollandia és Spanyolország egyszerre hiányozzon egy Eb-ről. Afrikában most valami hasonló történt: a 2012-es tornára a legutóbbi kilenc kiírás győzteseiből csak egy jutott ki. Elbukott az utolsó három tornát mind megnyerő Egyiptom, ahogyan Nigéria, Kamerun és Dél-Afrika is, ott lesz viszont Botswana, Niger és Líbia.

Összesen tizenegy selejtezőcsoport volt, csak az elsők mentek tovább, leszámítva a K csoportot, ahol nem négy, hanem öt válogatott szerepelt. A legutóbbi Afrika-kupa után eltiltott Togót ugyanis érthető módon visszavették. Togó azért lépett vissza a tavalyi tornától, mert a csapatbuszára gépfegyveres lázadók támadtak pár nappal a nyitómeccs előtt.

"Afrikában minden sokkal macerásabb"

Egészen meglepő módon maradt le a tornáról a legutóbbi vébét rendező Dél-Afrika. Az országban azt hitték, hogy mivel a selejtezőcsoport három kilencpontos csapata közül nekik a legjobb a gólkülönbségük, megelőzték Nigert és Sierra Leonét, csakhogy az új lebonyolítási rendszer szerint a holtversenyben lévő csapatok között az egymás ellen szerzett pontok száma számít, ebben pedig Niger lett az első.

Finoman szólva szokatlan, hogy a szabályt nem ismerő játékosok örömünnepet rendeztek és tiszteletkört futottak a lefújás után, ám még meghökkentőbb, hogy Pitso Mosimane szövetségi kapitány elve nem is erőltette a támadásokat. Játszott is egy 0-0-t a csapat Sierra Leonéval, pedig a győztes kijutott volna a tornára.

Mosimane mester másnapi magyarázatban nem a saját ismerethiányát, inkább magát a kontinenst okolta a bakiért: "Afrika olyan, mint a dzsungel. Az európai és a dél-amerikai selejtezők mindig simán zajlanak, nincs gond a lebonyolítással, de Afrikában minden sokkal macerásabb."

Tunézia hálás lehet Karl Maxnak

Egy másik futballnagyhatalom, Nigéria szintén drámai körülmények között bukta el a továbbjutást. Utolsó mérkőzésén 1-0-ra vagy 3-1-re kellett volna vernie hazai pályán Guineát, azonban a csapat rendkívül idegesen futballozott, és a hatvanadik percben még 0-0 volt az állás, mire az abujai drukkerek kezdték kifütyülni a saját csapatukat. A füttyszó még erősebb lett, amikor Guinea vezetést szerzett, azonban Nigéria fordított 2-1-re, és a hatperces hosszabbításban is gőzerővel támadott. Újabb nigériai gól helyett azonban egyenlítettek a vendégek, akik így megnyerték a csoportot, Nigéria pedig csak második lett.

Egyiptomban hét szűk esztendő kezdődhet:
Forrás: AFP

Tunéziának nem volt elég Togo legyőzése, a továbbjutáshoz az is kellett, hogy Malawi ne győzzön Csádban. Malawi a rendes játékidő leteltekor 2-1-re vezetett, de a bíró még négy percet ráhúzott, Karl Max Barthelemy pedig a 94. percben egyenlített, Tunézia így ott lehet a 2012-es tornán, a legutóbbi kilenc Afrika-kupa győztese közül egyedüliként.

Kamerunban izgulni sem volt miért, a válogatott már korábban elveszítette esélyét a kijutásra, így az utolsó játéknapon a Kongói DK elleni idegenbeli győzelem csak szépségtapasz volt. A nagy bukásokhoz hasonlóan meglepő Líbia, Botswana és Niger sikere, utóbbi kettő ráadásul története során először kvalifikálta magát az Afrika-kupára.

Forradalom után kijutás

A líbiaiak továbbjutása azért is hatalmas meglepetés, mert az országban zajló polgárháború miatt a válogatott három hazai mérkőzéséből csak egyet játszott otthon, még tavaly októberben Zambia ellen. Márciusban Maliban, szeptemberben pedig Egyiptomban lépett pályára, utóbbi találkozót zárt kapuk mögött rendezték. A hétvégén Zambiában viszont már az új, fehér színű szerelésben játszott a csapat, és a találkozó előtt a régi, Kadhafi-éra elleni nemzeti himnuszt játszották el a csapatnak, amelynek tagjai kevés kivételtől eltekintve hazai klubokban játszanak, vagyis március óta nem léptek pályára, hiszen Líbiában jelenleg szünetel a bajnokság.

Líbia új mezben:
Forrás: AFP

A brazil szövetségi kapitány, Marco Paqueta fél éve nem kapott fizetést, de elmondása szerint nem akarta cserben hagyni futballistáit, akik közül többen is aktív résztvevői voltak a Kadhafi-ellenes forradalomnak.

A legutóbbi három Afrika-kupát megnyert Egyiptom esetében a politikai események éppen ellenkező hatásúak voltak. A szövetségi kapitány, Hasszan Sehata a forradalom során megbuktatott diktátor, Hoszni Mubarak kegyeltjének számított, így le is mondott posztjáról. Az egyiptomiak az utolsó helyen végeztek csoportjukban, amelyet Niger nyert meg, pedig a válogatottban mindössze négy Európában szereplő játékos van, ráadásul egyikük a svéd harmadosztályban futballozik.

Niger korábban sohasem szerepelt az Afrika-kupán, amikor két évvel ezelőtt közel került a kvalifikációhoz, akkor a szövetség vezetői maguk is zavarba jöttek - mint elmondták, nem voltak benne biztosak, hogy anyagilag biztosítani tudják a csapat kiutazását a tornára.

Niger történelmi sportsikert ünnepel:
Forrás: AFP

Július óta vizsgálják a feleség ügyét

Niger mellett szintén újonc lesz Botswana, amely jelenleg csak 95. a FIFA világranglistáján, a rangsorban 24 afrikai ország is megelőzi. A botswanaiaknak egyetlen európai légiósuk sincsen, négy, dél-afrikai légiósa kivételével mindegyik játékosuk a hazai bajnokságban edződik.

Mivel az egyik rendező, Egyenlítői Guinea sem szerepelt még soha Afrika-kupán, a 2012-es tornán három újonc indul majd. Utóbbi válogatottnak kapitánya, Henri Michel spanyol alacsonyabb osztályú focisták honosításával igyekszik felturbózni csapatát. Egyik szerzeménye az egykoron a Real Madridban is megfordult Balboa, aki már Madridban született, de nagyapja még az Egyenlítői Guinea válogatottjában focizott.

Botswana európaiak nélkül is továbbjutott:
Forrás: AFP

Ugyanakkor jellemző módon a mezőny a selejtezők után sem biztos, mivel az Afrikai Labdarúgó Szövetség még mindig nem döntött, hogy az egyik Burkina Fasó-i focista jogosan játszott-e a válogatottban, vagy sem. A kameruni születésű Hervé Zengue három mérkőzésen szerepelt, azonban a namíbiaiak megóvták az ellenük lejátszott meccset, mondván, hiába van meg az állampolgársága, nem felel meg a FIFA szabályaiban megnevezett kritériumoknak, mivel nem Burkina Fasóban született, sem a szülei, sem a nagyszülei nem származnak az országból, és nem is él ott legalább öt éve.

"Viszont Zengue felesége Burkina Fasó-i" - érvelnek a másik oldalról, a CAF pedig már júliusban vizsgálatot indított az ügyben, határozatot azonban azóta sem hozott.

www.global-soccer.eu