Vágólapra másolva!
José Mourinhónak nemcsak a szakmai, hanem a pedagógiai és a pszichológiai tudását is ki szokták emelni, és a portugál edzőnek utóbbi kettőre nagy szüksége van a Real Madrid labdarúgócsapatánál is. A hírek szerint a madridi öltözőben klikkesedés kezdődött, amin egy kerti parti megszerzésével próbáltak enyhíteni.

A Real Madrid úgy kezdte az idényt, ahogyan az elvárható volt: idegenben 6-0-ra verte a Real Zaragozát, majd hazai pályán 4-2-re nyert a Getafe ellen. Ezután azonban kisebb visszaesés következett, két egymást követő bajnokin sem tudott gólt szerezni a csapat: a Levantétől kikapott 1-0-ra, majd a Racing Santander ellen gól nélküli döntetlent játszott.

Mielőtt azonban az ellendrukkerek pezsgőt bontottak volna, magára talált: a Bajnokok Ligájában 3-1-re verte az Ajaxot, hatot rúgott a Rayo Vallecanónak, és 4-0-ra diadalmaskodott az Espanyol otthonában. A kérdés már csak az, hogy az együttes mitől táltosodott így meg.

A játékosügynök az igazi főnök?

Arról már korábban is voltak híresztelések, hogy a kereten belül megindult a klikkesedés, állítólag a klub világ- és Európa-bajnokai (Iker Casillas, Xabi Alonso, Sergio Ramos) úgy érezték, hogy a portugál különítmény kivételezett helyzetben van.

A Realnál valóban létrejött egy portugál kolónia: az edző, José Mourinho mellett ide tartozik Cristiano Ronaldo, Pepe, Fábio Coentrao, illetve a Benficából igazolt argentin Ángel di María. Ráadásul az is közös bennük, hogy mindannyian a Jorge Mendes nevével fémjelzett, Gestifute menedzseriroda kuncsaftjai.

Akadtak olyan vélemények is, amelyek szerint Mendes túlságosan is nagy befolyást szerzett magának az egyesületen belül. "Olyan, mintha a klubnak új tulajdonosa lenne Jorge Mendes személyében, és Mourinho lenne az elnök. Jelenleg Florentino Pérez nem több, mint egy bábu" - nyilatkozta például az egykori elnöke, Ramón Calderón az EFE hírügynökségnek.

Casillas és Mourinho állítólagos feszült viszonyáról már a nyáron is cikkeztek, és a Racing Santander elleni 0-0 után is felerősödtek azok a hangok, amelyek szerint a focisták nem értenek egyet a tréner bizonyos módszereivel.

Az El País információi szerint a játékosoknak elsősorban az nem tetszett, hogy a Levante elleni vereségért Mourinho Sami Khedirát tette felelőssé. A találkozón a német középpályás azért kapta meg a második sárga lapját, mert egy szabálytalanság után fellökte az ellenfél hevesen reklamáló focistáját.


"A meccs előtt beszéltem a csapattal, és kifejezetten felhívtam a figyelmet az ilyen szituációkra. Nem gondoltam volna, hogy valamelyik játékos beleeshet egy ilyen csapdába, elég intelligensnek kell lenniük, hogy elkerüljék ezeket a helyzeteket. Ezért hibáztatom részben őt a vereség miatt" - nyilatkozta Mourinho, pedig a játékosok szerint Khedira nem tett mást, mint betartotta a tréner utasításait, miszerint igyekeznek nyomás alatt tartani a bírót, és provokálni az ellenfelet.

Sütögetés, mint békítőshow

Mourinho pedagógiai hozzáértését jól mutatja, hogy szinte azonnal rájött, valami nincs rendben, és a spanyol lapok bennfentes információi szerint maga kérdezte meg a focistáktól, hogy mi a probléma. Ez után pedig lazított egy kicsit a szigorán, és az egyik nap teljesen meglepetésszerűen, amolyan csapatépítő tréningként kerti sütögetést rendezett az egyik délutáni tréning helyett a klub valdebebasi edzőközpontjában.


A barbecue-n a keret tagjain kívül a teljes szakmai stáb is részt vett, és láthatóan mindenki nagyon jól érezte magát. Minden bizonnyal ez is hozzájárult ahhoz, hogy a gárda a Rayo, és főleg az Espanyol ellen kifejezetten felszabadultan futballozott, és megint elkezdte ontani a gólokat.

A kiváló hangulathoz hozzátartozik, hogy mint szinte minden együttesnél, a Realnál is kialakult egy megszokott rituálé a mérkőzések előtt, amit csak "viking rítusnak" neveznek - hogy miért éppen így, az nem derült ki.

A lap részletesen beszámolt arról, hogy ez miből is áll: a csapatbuszon például mindig elhangzik egy zaragozai rockegyüttes, a Faith Keepers egyik száma, amelynek Don't Worry About Later a címe.


Azért esett éppen erre a választás, mert az egyik sportszergyártó cég ezt a nótát használta a spanyol kupadöntő felvezetéseként, a fináléban pedig a madridiak legyőzték a Barcelonát.

A Marca azt is leírta, hogy kinek milyen babonája van az első pályára lépéssel kapcsolatban. Eszerint Iker Casillas például a kezdés előtt mindig bal kézzel paskolja meg a felső kapufát.

Sergio Ramos az öltözőből kifutva először jobbal megérinti a füvet, majd keresztet vet, és két kézzel az égre mutat; Gonzalo Higuaín nagyon figyel arra, hogy először mindig ballal lépjen a gyepre; Ricardo Carvalho mindig pontosan négyszer vet keresztet; Álvaro Arbeloa pedig rálép az oldalvonalra, majd szökell egyet.

www.global-soccer.eu