Vágólapra másolva!
A magyar labdarúgó-válogatott nem lép pályára az Eb-selejtezők pénteki játéknapján, a szakmai stáb és a játékosok mégis izgulhatnak, hiszen az E csoport finn-svéd mérkőzésén eldől, hogy elérhető marad-e Magyarország számára a pótselejtezőt érő második hely. Az északi rangadót mindenki másképp éli meg: Egervári Sándor szövetségi kapitány Helsinkiben próbálja kiszurkolni a hazaiak pontszerzését, Király Gábor kapus nem foglalkozik különösebben a meccsel, Szabics Imre pedig abban bízik, hogy az állítólagos rokonság miatt a finnek segíteni fognak rajtunk.

"Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem foglalkozunk a finn-svéd meccsel" - nyilatkozta az [origo]-nak Egervári Sándor szövetségi kapitány, aki jól tudja, hogy kiszolgáltatott helyzetben van a válogatott, de nem tud, és nem is akar semmit tenni azért, hogy a svédek maximum két pontot szerezzenek.

A finnek ellen csúcsformában kell lenni

A szakember igyekszik minden információt begyűjteni a játékosok számára annak érdekében, hogy a csapat a legtöbbet ki tudja hozni a mérkőzésből. "A mi feladatunk mindössze annyi, hogy a finnek ellen csúcsformában legyünk" - mondta Egervári, aki a helyszínen, Helsinkiben nézi meg a finn-svéd meccset, amelyről Dzsudzsák Balázs azt mondta: nem volt még meccs, amely ennyire befolyásolná a válogatott jövőjét.

Mint a kapitánytól megtudtuk, a játékosok kivetítőn fogják együtt nézni a mérkőzést, amíg ő Finnországban figyeli a leendő ellenfelet. "Új kapitányuk van, új játékrendszerben futballoznak, és az egy évvel ezelőtti finn-magyarhoz képest hat-hét helyen változás történt a csapatukban" - folytatta a kapitány, aki szerint a finnek, bár 2-0-ra kikaptak, nagyon masszívan játszottak a hollandok ellen.

A magyar válogatott csatára, Szabics Imre azt mondta, "nagyon bízom benne, hogy segíteni fognak rajtunk a finnek, mivel bizonyos rokonságban vagyunk velük."

A kapus, Király Gábor óvatosabban nyilatkozott: "Saját magunkkal kell foglalkoznunk, egy hétig készülhetünk a jövő keddi mérkőzésre, én mással nem törődöm, csak a magyar-finn meccsel."

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Király Gábor a footgolf-versenyben már bizonyított, legyőzte a mezőnyjátékosokat

Az 1860 München légiósa azt mondja: ő most is csak annyira figyeli a csoportriválisokat, mint eddig: "Felesleges velük foglalkozni, hiszen bármi is lesz a többi mérkőzés eredménye, nekünk úgyis le kell győznünk a finneket. Számomra ez a legfontosabb."

"Remélem, a labdarúgás megítélése helyreáll Magyarországon"

Bármi is lesz a tétje a jövő keddi mérkőzésnek, a Puskás-stadionban - a létesítmény jelenlegi befogadóképességéhez képest - telt ház lesz, 30 ezer néző fog szorítani a magyaroknak. "Korábban minden kapitány idején volt olyan időszak, amikor lelkes és bizakodó volt az egész ország, a média és a csapat is. De hogy volt-e ekkora fociláz, mint most, azzal nem foglalkozom, csak a munkámra koncentrálok, hogy a finnek minden lövését megfogjam" - mondta Király.

Két svéd döntetlenre várva

Jelenleg Svédországnak és Magyarországnak is 18-18 pontja van az Eb-selejtezők E csoportjában, de a svéd csapat jóval kedvezőbb helyzetben van. Erik Hamrén válogatottja még két meccsen is pályára lép, előbb pénteken Finnországban, majd jövő kedden Hollandiát fogadja, így még hat pontot szerezhet.

Egervári Sándor együttesének már csak egy mérkőzése lesz, és ha jövő kedden legyőzi Finnországot, akkor 21 pontja lesz. A svédek számára már az is elég, ha a két találkozóból az egyiket megnyerik, hiszen Budapesten kikaptak ugyan 2-1-re, de előtte 2-0-ra győztek ellenünk hazai pályán, márpedig azonos pontszám esetén az egymás elleni eredmény számít.

Éppen ezért a magyarok utolsó esélye a második hely megszerzésére, ha legyőzik a finneket, és közben a svédek legfeljebb két döntetlent érnek el a finnek és a hollandok ellen. A 21 pontos csoportmásodik hely egyébként szerencsés esetben akár közvetlen Eb-részvételt is jelenthet. Igaz, erre a dán, norvég, illetve a bosnyák, francia duó valamelyikének jobb esélye lehet, mert ezek a csapatok vesztett pontok tekintetében jobban állnak jelenleg, mint a magyarok.




Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Szabics Imre azt szeretné, ha ezentúl minden meccsen telt ház lenne

De hogy ezt mivel tudná kiérdemelni a válogatott? A csatár nem a magyar válogatott Eb-kvalifikációját említette indokként: "Remélem, hogy sok néző és telt ház lesz a stadionokban, miután a labdarúgás megítélése helyreáll Magyarországon, és az emberek szeretni fognak futballmeccsre járni."

Kérdésünkre, hogy mi lehet az oka, hogy a sikerek után általában kiállnak a csapat mellett a szurkolók, a vereségekre pedig kritikákkal és érdektelenséggel reagálnak, Szabics így válaszolt: "Én Kölnben és Mainzban kiestem az első osztályú bajnokságból, és nem volt olyan meccs, ahol nem volt telt ház. Azt nem tudom, hogy ez egy speciális magyar dolog-e, de remélem, hogy helyre fogjuk tudni állítani a magyar szurkolás kultúráját, és öröm lesz mérkőzésre járni" - fogalmazott a 30 éves csatár.

"Meglátjuk, milyen félidőt szánunk Dzsudzsáknak"

Egervári azt mondja, örömmel tölti el, hogy szinte már az összes jegy elfogyott a jövő keddi találkozóra. "Azért ez egy jó visszajelzés, hogy helyes úton járunk, még akkor is, ha időnként vannak félrelépéseink. De idővel kivívta magának a válogatott, hogy egyre többen jöjjenek a meccseinkre."

A magyar válogatott legértékesebb játékosa, Dzsudzsák Balázs az előző mérkőzésen nem lépett pályára, és mint elmondta, nem csodálkozna rajta, ha a kapitány a "győztes csapaton ne változtass" elv alapján kihagyná őt. Egervári nem biztos, hogy követni fogja az elvet. "A legutolsó meccsünk egy hónapja volt, így nyilván történhetnek módosítások, de nem gondolkodom nagy változásban. A hét végére már valószínűleg tudni fogom, hogy kik azok, akik a kezdőcsapatba kerülhetnek."

Forrás: MTI/Földi Imre
"Pénteken nagyon kell majd szurkolnunk!" - mondja Dzsudzsák Balázs

A szélső mindenesetre már egészséges (igaz, az Anzsi még megvétózhatja a játékát), de vajon az edzéseken is a régi Dzsudzsákot lehet már látni? "Balázs érthető módon még óvatosabb, és nem száz százalékon pörög. Meglátjuk, hogy milyen időt, milyen félidőt szánunk neki, még sok mindent át kell gondolni jövő keddig" - mondta a kapitány.

A kulcscsonttöréséből a vizsgálatok szerint teljesen felépült Dzsudzsák nem félt kiejteni a száján a továbbjutás szót sem. "Sajnos nem a mi kezünkben van a sorsunk, és pénteken nagyon kell majd szurkolnunk, hogy a finnek legalább egy ikszet elérjenek. Én bízom abban, hogy kiharcoljuk a rájátszást, a továbbjutást."