Vágólapra másolva!
Az AC Milan szurkolói még nyáron is reménykedtek abban, hogy a klub visszaigazolja egykori kedvencüket, Kakát. A brazilnak nem ment a játék a Real Madridnál az előző két szezonban, sérülésekkel bajlódott, a legutóbbi meccsek alapján azonban úgy tűnik, hogy megtalálta régi önmagát, Mourinho pedig a helyét a csapatban.

Amikor Florentino Pérez 2009 nyarán ismét a Real Madrid elnöke lett, két aranylabdást igazolt. Cristiano Ronaldo teljesítményét csak szuperlatívuszokban lehet leírni, azonban a másik szupersztár eddig nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A Milantól szerződtetett brazil Kaká visszatérő sérülései miatt kevesebb mint a mérkőzések felén játszott, és amikor bevetették, akkor is csak ritkán tudta azt nyújtani, amit várnak tőle.

Elképzelhető azonban, hogy José Mourinhónak sikerül megtalálnia a helyét a csapatban: Kaká ebben a szezonban eddig mindegyik bajnokin pályára lépett, a legutóbbi meccseken pedig kezdőként remekelt.

Mourinho fél évig nem számíthatott rá

A még mindig csak 29 éves Kaká az AC Milannál hat szezon alatt alig hagyott ki mérkőzést, minden idényben minimum 30 találkozón szerepelt. Madridban viszont az első szezonjában is csak 25 bajnokin jutott szóhoz (nyolc gólt ért el), ennél pedig sokkal többet vártak attól a futballistától, akiért 65 millió eurót fizettek. A legutóbbi idényben csupán 14 bajnokin lépett pályára, és a szezon első felét gyakorlatilag teljesen kihagyta. Tavaly augusztusban térdműtéten esett át, és a madridiak azzal vádolták a brazil válogatott orvosi stábját, hogy a 2010-es vébén sérülten is pályára küldték, amitől tovább romlott az állapota.

A hosszú kihagyás a lehető legrosszabbkor jött Kakának, hiszen egybeesett José Mourinho érkezésével, és mivel a portugál nem tudta, hogy mikor számíthat majd a brazilra (sőt, számíthat-e rá egyáltalán komolyan), így leigazolta a Werder Bremen német középpályását, Mesut Özilt, aki tulajdonképpen ugyanazon a poszton játszik - csak hat évvel fiatalabb. A török származású játékos remekül bevált, de az előző idény második felében Kaká már néhányszor megvillantotta tudását, és statisztikai szempontból nem nyújtott rossz teljesítményt, hiszen 17 találkozón hétszer talált be, vagyis csak eggyel ért el kevesebb gólt, mint első madridi idényében.

A kispadról a kezdőbe

Ezzel együtt a nyáron naponta érkeztek a hírek, hogy Mourinho nem tart igényt Kakára, aki így visszatérhet az AC Milanhoz, vagy esetleg a katari tulajdonosainak köszönhetően a Paris Saint-Germain veszi meg. A játékos azonban végig hangsúlyozta, hogy maradni szeretne, aminek persze nem lett volna túl sok jelentősége, ha a tréner valóban nem számít rá.

Forrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou

Mourinho azonban ezt sohasem mondta, igaz, augusztusban úgy nyilatkozott, hogy Kakát elsősorban csereként veszi számításba. "Nagyon jó opció a számomra, hogy Kaká klasszisú focista ül a kispadon, de alaphelyzetben Özil a csapat karmestere" - jelentette ki.

Az első meccseken így is volt, a Zaragoza és a Getafe ellen a brazil a hajrában állt be, azonban rövid idő alatt is bizonyított: gólt szerzett, gólpasszokat adott. A Levante ellen már a kezdő tizenegyben szerepelt, de azon a meccsen Özilt pihentették, és amikor a német visszatért a csapatba, Kaká megint a kispadon találta magát, és a Rayo Vallecano ellen sem voltak egyszerre kezdők. A fordulópontot az Ajax Amsterdam elleni BL-meccs jelentette, itt ugyanis mind a ketten kezdtek, és Özil nem középen, hanem a jobb oldalon futballozott. A 4-2-3-1-es szisztémában az előretolt ék mögött az Özil-Kaká-Cristiano Ronaldo trió futballozott, mégpedig úgy, mintha világéletükben együtt játszottak volna.

Ismét a régi formában

Ugyanez volt a felállás az Espanyol ellen is, és bár Kaká itt nem sziporkázott úgy, mint az Ajax ellen (amikor gólt szerzett, gólpasszt adott, és megválasztották a meccs legjobbjának), de az látszott, hogy ebben a játékrendszerben képes lehet ismét úgy futballozni, mint fénykorában.

Forrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou

Ezzel a jelek szerint a csapattársak is tisztában vannak, Xabi Alonso például az Ajax elleni meccs utáni sajtótájékoztatón kifejtette: "Özil és Kaká együtt szerepeltetése rendkívül mozgékonnyá teszi a csapatot, és támadásban rengeteg variációs lehetőséget nyit meg". Az is jól látható, hogy a brazilt a csapattársak tisztelik, sőt kifejezetten kedvelik, és ezzel a szakmai stáb is így van. Mourinho asszisztense, Aitor Karanka ezt így fogalmazta meg: "Nagyon örülök, amikor látom az örömöt az arcán. Kaká egy fantasztikus játékos, akinek nehéz dolgokon kellett keresztülmennie, de lassan mindenki tisztában lesz azzal, hogy még mindig képes ugyanarra, amire karrierje korábbi szakaszában".

Mourinhót ismerve az elmúlt pár mérkőzés aligha jelenti azt, hogy Kaká innentől kezdve kihagyhatatlan lesz a kezdő tizenegyből, de nyilvánvaló, hogy a végigdolgozott felkészülési időszak nagyon jót tett a brazilnak, és jelenléte megnöveli az edző számára lehetséges alternatívákat. Immár nem kell attól tartania, hogy Özil esetleg hosszabb időre kidől a sorból, de ugyanez a helyzet Gonzalo Higuaín és Karin Benzema esetében is: az argentin tökéletesen pótolta a sérült franciát. Márpedig az idény során sorsdöntő lehet, hogy a Real kerete bővebbnek tűnik, mint a Barcelonáé, ahol a sérülések miatt lassan elfogynak a játékosok - a Madridban viszont olyanok ülnek a kispadon bevetésre várva, mint Kaká, Higuaín vagy éppen Lassana Diarra, aki az Espanyol ellen kapott lehetőséget, és élt is vele.

www.global-soccer.eu