Vágólapra másolva!
Nagy port kavart Fehér Csaba [origo]-nak tett nyilatkozata, amelyben az Újpestről távozó futballista elmondta, hogy nem tud tovább együtt dolgozni Bartha Csaba ügyvezetővel. Az Újpestről július 20-án menesztett sportizgató, Kovács Zoltán a Digi Sport Reggeli Start című műsorában beszélt Fehér távozásáról, és tálalt ki az újpesti körülményekről.

"Fehér Csaba legalább annyira szereti az Újpestet, mint én. Két lehetősége volt, az egyik, hogy feláll és elmegy, mert nem tudja nézni, ami a klubnál folyik, vagy pedig megtörik, és mindent lenyel. Ő tizenegy évnyi holland légióskodás után megengedheti magának azt, hogy inkább nem adja a nevét ahhoz, ami Újpesten zajlik" - reagált Kovács Zoltán Fehér nyilatkozatára.

Kovács hozzátette, hogy nagyon fog hiányozni Fehér Újpestről, hiszen Böőr Zoltánhoz és hozzá bármikor fordulhattak a fiatal játékosok, és szerinte a mostani keretben nem igazán van már olyan focista, aki hasonlóan sokat tudna segíteni a fiataloknak.

Az ügyvezető igazgatót, Bartha Csabát július elsején nevezték ki az Újpest szakmai igazgatójának, Kovács Zoltán szerint hamar kiderült, hogy nem a megfelelő emberre esett a választás. "Biztos voltam benne, hogy megindul egy komoly lejtmenet, mert az új ügyvezető mindenféle háttérismeret nélkül vágott bele a munkájába, és azóta is mindenkibe beleköt, szurkolóba, játékosba, vezetőbe, ez pedig sehol sem szülhet jót."

A korábban Debrecenben sportigazgatóként ténykedő Bartha szakmai tudását is kétségbe vonta Kovács. "Nem tudja, hogy milyen rendezvényen van. Folyamatosan debreceni példákat hoz fel, a lelátón, az öltözőben, a büfében, de észre kellene vennie, hogy ez nem a Debrecen, hanem az Újpest. Engem tanított ő a Testnevelési Főiskolán, az jól állt neki, de utána bekerült a futball közegébe, ahol lubickolhat, ahol nyilatkozhat, ahol valakinek érzi magát. Ő soha nem futballozott, soha nem volt öltözőben, hiteltelen, amit magára vállalt, és ez frusztrálja is őt, ez látszik minden nyilatkozatán."

Elindította a lavinát a bilincses tréfa
Amikor a sajtóban az Újpest tulajdonosaként emlegetett Tolnai Sándort előzetes letartóztatásba helyezték, Fehér Csaba egy játékbilincset vitt be az öltözőbe, és ezt valaki később elmondta a vezetőségnek. Bartha Csaba az eset után kilátásba helyezte, hogy az egész csapatot pénzbüntetéssel sújtja, mire Fehér elmondta, hogy ő követte el a tréfát. A játékos azt kérte, hogy csak őt büntessék meg, a többieket ne, Bartha azonban ragaszkodott hozzá, hogy mindenki fizessen. Fehérnél ekkor telt be a pohár, és kérte a szerződése felbontását.


Fehér Csaba azt is mondta az [origo]-nak, hogy a menesztett vezetőedző, Mészöly Géza válságmenedzser volt a szemétdombon, Kovács erre így reagált: "Ki lehet rúgni egy edzőt négy vesztes meccs után, ha csak a szakmával kell foglalkoznia, de Mészöly Géza mindennel foglalkozott, csak a szakmájával nem. Vannak olyan problémák, amelyek normális esetben a csapaton belül maradnak, ám Újpesten illetéktelen emberek járkálnak be az öltözőbe, és viszik ki honnan a híreket csak azért, hogy jó pontokat szerezzenek maguknak."

Kovács Zoltánt július 20-án, Bartha Csaba kinevezése után három héttel menesztették Újpestről. "Az volt a baj velem, hogy nem hazudtam, őszinte voltam, kiálltam a játékosok, az edző és az elveim mellett" - indokolta meg távozását az újpesti szurkolók nagy kedvence. Utódja, a világszerte ismert szakember, a holland Leo Beenhakker érkezéséről Kovács elmondta, hogy szerinte nem kellene hülyének nézni a szurkolókat. "Látványban és marketingértékben jó húzás volt az ő megszerzése, sok bajt elfed, de a szurkoló nem hülye, de sokszor hülyének nézik."

Kovács Zoltán szerint hiteles emberek kellenek az Újpest megtisztulásához. "Megengedhetetlen, hogy egy ilyen patinás klub tovább menjen ezen az úton. Olyan emberek nyilatkoznak szurkolókról, tradíciókról, eredményekről, akiknek nincs ehhez erkölcsi alapjuk. Hiteles emberek kellenek, különben az egész rendszer összedől. Pedig nemrég elindult Újpesten egy új folyamat, a fiatalítás, de azok a gyerekek, akik három-négy hónappal ezelőtt még jól tudtak futballozni, mert viszonylag tiszta volt a fejük, most a problémák miatt azt sem tudják, hogy merre van az előre."

A műsorvezető kérdésére Kovács Zoltán elmondta, hogy ha hívnák, akkor visszatérne Újpestre, de ahhoz komoly változások kellenek a vezetőségben.