Vágólapra másolva!
A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) és a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) megerősítette, hogy őrizetbe vették K. Zoltán korábbi élvonalbeli focistát, akit azzal gyanúsítanak, hogy ő irányította Magyarországon a futballmeccsek manipulásával foglalkozó bűnbandát. Rajta kívül további két játékost és négy aktív játékvezetőt vettek őrizetbe.   

A keddi akcióban ötven rendőr összesen hét személyt vett őrizetbe, közülük hárman volt, illetve jelenleg is aktív labdarúgók, négyen pedig aktív játékvezetők.

A Nemzeti Nyomozó Iroda és a Központi Nyomozó Főügyészség sajtótájékoztatóján elmondták, hogy az egyik őrizetbe vett személy K. Zoltán korábbi NB I-es labdarúgó, akit korábban a Magyar Hírlap Kenesei Zoltánként azonosított, Fazekas Géza, a KNYF szóvivője szerint azonban kérdéses, hogy közszereplőnek tekinthető-e egy futballista. A másik két játékost L. Mátyás és H. Gábor, a játékvezetőket pedig L. Kolos, M. Tamás, S. Krisztián, Cs. János néven nevezték meg. A keddi razzián százmillió forint értékű eurót foglaltak le összesen tizenkét helyszínen.

A nyomozók szerint a Magyarországon tevékenykedő társaság egy ázsiai bundamaffia megbízásából alakult, ennek vezetője volt K. Zoltán, akit 2010-ben szervezett be egy távol-keleti személy. K. Zoltánnak az volt a feladata, hogy a nemzetközi bűnszervezet vezetője által kiválasztott mérkőzések előtt szervezze meg a játékosok és a bírók megvesztegetését, helyszínre történő kiutazásukat, jutassa el hozzájuk a vezető által rendelkezésére bocsátott vesztegetési pénzt. A bűnszervezet egy-egy mérkőzésnél 40 és 80 ezer euró közötti összeget fordított vesztegetésre.

A meccsekre öt különböző ázsiai irodában fogadtak, általában nem végeredményt, hanem valamilyen speciális eseményt (például hogy tizenegyes lesz az utolsó öt percben) megjátszva, amivel meccsenként akár százmillió forintnak megfelelő összeget is kereshettek, a hatóságok szerint összesen 400-600 ezer euróval károsították meg az érintett fogadóirodákat. A megvesztegetettek öt év, a vesztegetők, mivel különösen nagy kárt okozó, bűnszövetkezetben elkövetett bűncselekményt követtek el, akár húsz év szabadságvesztést is kaphatnak.

A gyanúsítottak tagadták a terhükre rótt bűncselekményt, többségük megtagadta a vallomástételt, illetve többen panaszt tettek. Az ügyészség valamennyi gyanúsított vonatkozásában indítványozta az előzetes letartóztatás elrendelését, amelyről csütörtök reggel dönt a Pesti Központi Kerületi Bíróság.

A magyarországi társaság nem csak magyar meccsekkel foglalkozott, a hatóságok két dél-amerikai, három finn és egy magyar meccs elcsalásáról gyűjtöttek bizonyítékokat, ezek alapján a csalóknak a hatból négy mérkőzésen sikerült elérniük a kívánt eredményt. A hatóságok azt nem árulták el, melyik magyar mérkőzésről van szó, mivel további gyanúsítások várhatóak még az ügyben. Mint az NNI és KNYF képviselői elmondták, jelenleg még csak a nyomozás felénél tartanak.

Részleteket mutattak ugyanakkor a tavaly decemberi Argentína-Bolíva U20-as meccsről, amely előtt a gyanúsítottak arra fogadtak, hogy az utolsó percben születik majd gólt. A meccset a Lengyel Kolos, Selmeczi Krisztián, Csák játékvezetői hármas vezette, Lengyel a 103. percig engedte a játékot, aztán megítélt egy kétséges büntetőt - amelyet az argentinok értékesítettek -, majd lefújta a meccset.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=sbHYVbSpTATdyn73


A meccs után a La Voz del Interior című helyi sportnapilapban egy fogadási ügyekben jártas személy nyilatkozott az esetről, aki elmondta, a mérkőzés kezdetén még csak 1,1-es szorzóval adták a hazai sikert, ez a 85. percre 1,5-ösre ment fel, ami példátlan, és szerinte egyértelmű, hogy manipuláció történt.

Ugyanezek a játékvezetők idén februárban is felhívták magukra a figyelmet, miután két mérkőzésen hét büntetőt ítéltek meg a Bolívia-Lettország (1-2) és a Bulgária-Észtország (2-2) felkészülési mérkőzéseken, amelyeken nem is dirigálhattak volna, mert nem tartoznak a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) hivatalos játékvezetői közé. A bolgár és az észt szövetség az UEFA segítségét kérte a szerintük gyanús történések miatt, de a FIFA is vizsgálatot indított az ügyben.