Vágólapra másolva!
Több játékos fizetését csökkentik, néhányuk jövője még bizonytalan a Ferencvárosnál, miközben sorra érkeznek az új igazolások. A Fradi a jövő héten már tétmeccset játszik az Európa Ligában, és bár Prukner László vezetőedző szerint félévente nem lehet új csapatot építeni, de szeretnének megfelelni az új kihívásoknak.

A Ferencváros anyagilag egyre stabilabb lábakon áll, a játékosok megkapták a fizetésüket, csupán a prémiumok egy részével tartoznak nekik, de Orosz Pál, a Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója szerint július hetedikéig azt is kifizetik. A financiális gondok csökkentéséhez az is kellett, hogy jelentősen csökkentsék a csapat költségvetését, ezáltal bizonyos focisták fizetését is.

"A képlet egyszerű, a klub csak úgy tudja garantálni a jövő évi működést, ha a nagyon jól kereső játékosoknak csökkenti a fizetését. Ezek a játékosok a következő napokban fogják eldönteni, hogy maradnak, vagy elhagyják a csapatot" - mondta az [origo]-nak Prukner László, a Ferencváros vezetőedzője.

Csizmadia Csaba például jelenleg is tárgyal a vezetőkkel a folytatásról, és Balog Zoltán is kevesebb pénzért játszik a következő szezonban az Üllői úton. "Több helyen is olvastam, hogy a legtöbbet kereső játékosok közé soroltak engem, de egyáltalán nem tartoztam ebbe a kategóriába, ennek ellenére az én fizetésemet is csökkentették. Nem esett jól, hiszen az embernek nem esik jól az ilyen, ráadásul a szezon végén lejárt volna a szerződésem, de tizenegy éve játszom a Fradiban, ezért még csak odáig sem jutottam el, hogy meghallgassam más csapatok ajánlatát, inkább hosszabbítottam."

Rósa Dénes ennél jóval titokzatosabban nyilatkozott, ám az biztos, hogy Balog után a középpályás is marad a Fradiban. "Elégedett vagyok a helyzetemmel, élő szerződésem van, de most újat fogok aláírni. Erről azonban nem beszélhetek" - mondta Rósa, aki egy korábbi kéztörése miatt hétfő óta külön tréningezik az erőnléti edzővel, főleg futóedzései vannak, de már néhány labdás gyakorlatot is végezhet, és reményei szerint - ha továbbjut a Fradi - az Európa Liga második selejtezőkörére már visszatérhet.

"Egy örmény csapatot sem szabad leírni"

Addig azonban túl kell jutni a Ferencvárosnak a Ulisses Jerevánon. Az örmény csapatot a selejtező első fordulójának első mérkőzésén, június 30-án az Albert Stadionban fogadja a Fradi, majd egy héttel később lesz a visszavágó. Eredetileg hazai pályán játszotta volna a második meccset a Ferencváros, de mivel egy másik jereváni csapat is érdekelt az Európa Ligában, és ugyanazt a stadiont használja mindkét együttes, az UEFA átalakította a programot. Prukner László szerint jelentős hátrányba került ezáltal csapata.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
A ferencvárosi játékosok csütörtökön úszóedzéssel készültek, a galériáért kattintson a képre!

"Sokkal szerencsésebb helyzet lett volna, ha idegenben kezdünk, mert akkor egy kicsit óvatosabb, kivárásra alapuló taktikával feltérképezhettük volna az ellenfelet. A visszavágóig több időnk lett volna építeni a csapatot, és hazai pályán, jobban összeszokott együttessel már könnyebb lett volna olyan támadóbb felállásban játszani, amelyet elvár tőlünk a közönség. Az örményeknél ráadásul megy a bajnokság, nekik egy március óta működő csapatuk van."

A szakember hozzátette, hogy ettől függetlenül nem tart az Európa Ligától, de óvatosabb, mint a közvélemény nagy része. "Olvastam valahol, hogy a magyar és az örmény futball közötti különbség a javunkra kell hogy billentse a párharcot, ám én nem feltétlenül látom így a helyzetet. A keleti régióban az ásványi kincsekből annyi pénz van, amelyből ezek a csapatok olyan játékosokat is tudnak igazolni, akikre magyar kluboknak esélyük sincs. Nem tudom, hogy ez a Ulisses esetében is így van-e, de egy örmény csapatot sem szabad leírni."

Egységes Fradiról még nem lehet beszélni

A Ferencvárosnak a keretét mindenesetre sikerült megerősíteni, ám továbbra is kérdéses néhány játékos érkezése, a csapat még nem állt össze, és nem tudni, hogy az újak milyen gyorsan illeszkednek be, és milyen teljesítményre képesek tétmeccsen. A Dunaszerdahely ellen 2-1-re megnyert edzőmeccsen a brazil csatár, Felipe Félix, a Temesvár elleni 2-1-es győzelem alkalmával pedig Oláh Lóránt is góllal mutatkozott be, Benjamin Baltes gólpasszt adott, Mark Otten és Grúz Tamás magabiztosan játszott a védelemben, Lisztes Krisztián a DAC ellen jól irányított, de Prukner László szerint egységes csapatról még nem beszélhetünk.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
A galériáért kattintson a képre!

"Amikor tavaly a Ferencvároshoz kerültem, akkor új feladatot, új kihívást kaptam. Beledugtam a fejemet a sárkány torkába, azóta pedig megtapasztaltam, hogy nyalogat is tisztességesen, a jelenlegi már a negyedik menedzsment, amellyel dolgozom, amióta itt vagyok. Ismét új kihívások vannak, de ezek más feladatok, mint az egy évvel ezelőttiek, annak is köszönhetően, hogy az egyéves munkánknak volt egy kicsi gyümölcse" - mondta Prukner László.

A vezetőedző szerint nem könnyebb a helyzete, mint tavaly ilyenkor, a klub költségvetése kisebb lett az elmúlt évhez képest, ezért nem tudtak célirányosan igazolni. "Nagy a fluktuáció a keretben, néhány játékos távozni fog, ezért nekünk muszáj újakat igazolni, mert a végén már nagyon kevesen voltunk. Az idén is sok új játékos érkezett, a régiek figyelik az újakat, van egyfajta bizalmatlanság, posztféltés, de ez természetes, minden csapatnak nehéz ez az időszak" - tette hozzá Prukner. "Ezért nem lehet tartósan jó teljesítményt nyújtani Magyarországon, mert anyagi okok miatt félévente kicserélődik a keret, a menedzsmentek nem tudják biztosítani a megfelelő légkört, egy csapatot nem lehet fél év alatt felépíteni. Ahol viszont állandóság van, adott a nyugodt háttér, mint a Videotonnál vagy a Debrecennél, ott jönnek is az eredmények. Remélem, hogy a Ferencváros is ebbe az irányba megy, arra törekszünk, hogy kialakítsunk egy olyan gerincet, amely köré tartalmas csapatot lehet építeni."

"Nem szeretném, ha valami elvinné Grúz fejét"

Prukner László ragaszkodott ahhoz, hogy anélkül senkit ne igazoljon le a Ferencváros, hogy ő ne látta volna élőben. "Van annyi pedagógiai és pszichológiai tapasztalatom, hogy ha a szemembe néz valaki, akkor meg tudjam állapítani, hogy milyen ember" - mondta a tréner, akit arra kértünk, hogy mondjon néhány mondatot az új játékosokról.

Mark Otten
"A németalföldi játékosok mentalitása általában a profihoz közelít. Ottennek saját gondolata van a fociról, nem baj, ha ez megjelenik a pályán is, ha ez a csapat érdekeit szolgálja. Vannak bizonyos taktika dolgok, amelyeket át kell vele beszélni, mert ő másképpen tanulta, mást várt el eddig tőle az előző edzője. Szeretném, ha ő ezt megértené, és azonosulna vele, mert jó szellemű játékos."

Lisztes Krisztián
"Krisztiánnak nem véletlenül ilyen gazdag a pályafutása. Az emberi tartásával a pályán és az öltözőben is irányt mutathat a többieknek. Sajnos most megsérült, tíz napot kell kihagynia, ami nem jött jól, mert az átalakuló csapatban nagy szükség lett volna rá is."

Grúz Tamás
"Senkinek nincs stabil helye a csapatban, de úgy tervezem, hogy ő a védelem egyik oszlopa lesz. Neki mindig arra kell törekednie, hogy fizikálisan és mentálisan is a topon legyen, és akkor hasznos tagja lehet a Ferencvárosnak. Nem szeretném, ha valami elvinné a fejét, mert akkor problémái lehetnek, de remélem, hogy a Fradi megfelelő motivációt jelent majd a számára."

Oláh Lóránt
"Az utóbbi időben nem edzett annyit Kaposvárott, amennyit kellett volna, ezért nincs jó erőállapotban. Remélem, hogy beilleszkedik a csapatba, a közönség elfogadja, ő pedig a góljaival bizonyít majd."

Felipe Félix
"Azért hoztuk ide, hogy legyen alternatívánk a taktikában. Ő sincs fizikailag a topon, több játékost is úgy igazoltunk le, hogy a szabadságukból rángattuk be őket. Nagy termete ellenére viszonylag koordinált a mozgása, a fizikai állapota nagyban befolyásolhatja a teljesítményét, meglátjuk, hogy milyen játékra képes."

Alison és Somalia
"Alison csak akkor jöhet szóba, ha a másik kiszemelt brazilt, Somaliát nem igazoljuk le. Csütörtökre ígérték, hogy megérkezik, de egyelőre nem jött meg." (A beszélgetés óta Somalia megérkezett a Fradihoz, Kubatov Gábor elnök irónikusan megjegyezte, hogy világsztárt igazolhat személyében a klub - a szerk.)

Aleksandar Jovanovic
"A szerb első osztályból érkezett, nagyon jó mentalitású játékos, akitől nem azt kell elvárni, hogy a fülén táncoltassa a labdát, de amit őt a szélső középpályás poszton tud nyújtani, azt szerintem folyamatosan, egyenletesen és megbízhatóan tudja. Úgy akartuk alakítani a keretet, hogy legyenek gyors szélsőink, bízom benne, hogy ő meg tudja oldani ezt a feladatot."

Benjamin Baltes
"Meggyőzött minket az edzéseken és a Temesvár elleni edzőmeccsen mutatott teljesítményével. Mi szeretnénk, ha maradna, egy-két napon belül eldönti, hogy minket választ-e." (Kubatov Gábor azóta azt írta a Facebook-oldalán, hogy Baltes nem igazol a Fradiba).

Milos Vidovic
"Ő 21 évesen csapatkapitánya tudott lenni egy első ligás szarajevói csapatnak, ez sok mindent elárul róla. Kemény, ütközős, jó játékos, a jövő embere, akit biztosan fogunk tudni használni majd egyes mérkőzéseken."


Rósa Dénes szerint is az út elején jár még a Ferencváros, de biztató a csapat szereplése. "A két győztes edzőmeccsen úgy láttam, hogy nagyon jól mozognak a srácok, sok helyzetet dolgoztak ki, tehát jó úton haladunk. Az új játékosok is azért kaptak szerződést, mert elérik azt a minimális szintet, amelyet egy ferencvárosi játékosnak kell" - mondta Rósa, aki úgy véli, hogy bő keretre van szükség, de fontos, hogy ne legyenek sértődött játékosok. "Számunkra az Európa Liga és a bajnokság is ugyanolyan fontos, a Magyar Kupáról nem is beszélve, ezért minden egyes játékosra nagyon nagy szükség lesz a szezon során."

A Vasastól visszatért Lisztes Krisztián szerint fontos, hogy az új játékosok mennyire tudják átérezni, mit jelent a Ferencvárosban futballozni. "Régen a Fradinak nagy erőssége volt a csapategység, ez pedig még egy friss összetételű keret, időre van szükség, hogy mindenki átérezze ezt a felelősséget. Mindenkinek meg kell harcolnia a helyéért, ez alól én sem vagyok kivétel, annak ellenére, hogy Fradi-nevelés vagyok" - mondta a kisebb húzódással bajlódó Lisztes, akinek a Vasasban fontos szerepet szántak a pályán is, de az egyelőre kérdéses, hogy a Ferencvárosnál inkább a pályán vagy az öltözőben számít-e rá jobban Prukner László.

Forrás: Ajpek Orsolya [origo]
Otten nagy nyeresége lehet a Fradinak, a vele készült interjúnkat ide kattintva olvashatja el

Balog Zoltán szerint Mark Ottennel, Aleksandar Jovanoviccsal és Oláh Lóránttal jelentősen erősödött a keret. "Megint átmosták a keretet, így korai lenne arról beszélni, hogy milyen lesz az idei Fradi, de voltak biztató jelek a két edzőmeccsen. Ottenen látszik, hogy jó helyen van nála a labda, szervezni is jól tudja a játékot. Hátul még össze kell szoknunk vele, a Temesvár elleni meccsen is érződött, hogy egy kicsit más elképzelése van a játékról, de ez nem hátrány, egyszerűen csak eddig más játékrendszerben játszott. A jobb oldali középpályás, Jovanovic is jó igazolásnak tűnik, Oláh pedig már eddig is bizonyított, sok gólt várunk tőle."

A Ferencváros hivatalos honlapja szerint már kaphatóak a jegyek a csapat első idei tétmeccsére, a Ulisses elleni EL-találkozóra. Június 22-től 29-ig minden hétköznap 13 és 18 óra között, valamint június 25-én szombaton is 10 és 15 óra között lehet jegyet váltani a főpénztárban.