Vágólapra másolva!
Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) pénteken három évre kizárta a Győri ETO labdarúgócsapatát az európai kupasorozatokból, mert álláspontja szerint a csapat egy tartozás miatt nem szerepelhetett volna tavaly az Európa Ligában. Az UEFA emellett pénzbírsággal sújtotta a klubot és a magyar szövetséget is a problémás licenc kiosztása miatt.

A Győri ETO megerősítette a büntetés tényét, amely ötvenezer eurós pénzbírságot is tartalmaz első fokon. A hír az UEFA hivatalos honlapján is megtalálható. "A Győr annak ellenére játszott az Európa Liga 2010/11-es selejtezőiben, hogy a lincence nem felelt meg minden feltételnek, amely egy UEFA-sorozatban való részvételhez szükséges" - írja az oldal.

Az UEFA állaspontja szerint a magyar csapat nem indulhatott volna el a sorozatban, mert tartozott a Flora Tallinn nevű csapatnak az észt Jarmo Ahjupera vételárával.

Klement Tibor ügyvezető szerint jogértelmezési probléma van az egyesület és az UEFA között. "Az UEFA licencbizottsága ez év elején a magyar szövetségben ellenőrizte a 2010/11-es idényben a nemzetközi kupákban indult négy magyar csapat licencét. A testület szerint a 2009. december 31-el lejárt tartozási kötelezettségünknek nem tettünk eleget" - mondta Klement, aki azt állítja, nem is tartoztak, mert Ahjupera klubja a vételár maradékáról, ötvenezer euróról nem bocsátott ki számlát, így nem is fizethettek.

A sportvezető kiemelte, a számla 2010. augusztus 16-án érkezett meg, és akkor ki is egyenlítették. Az európai licencet a 2009-es mérleg alapján adták be 2010 márciusában, ebben pedig a magyar törvényi előírások alapján nem szerepelhetett ez a tétel.

"A magyar szövetséggel összhangban vagyunk az ügy megítélésében. Az UEFA és közöttünk egy jogértelmezési probléma van, ehhez képest kirívóan súlyosnak tartom a büntetését. Amikor megkapjuk a határozatot, természetesen fellebbezünk" - zárta szavait Klement.

A Győri ETO a most véget ért szezonban nem harcolt ki nemzetközi kupaszereplést, egy éve a szlovák Nitra és a kazah Atyrau kiejtése után a francia Montpellier legyőzésével aratott bravúrt. A zöld-fehéreket végül a főtábla előtti utolsó párharcban a Dinamo Zagreb búcsúztatta.

Az európai szövetség az MLSZ-t is megbüntette százezer euróra, mert nem tartatta be a licencszabályokat. Az UEFA a bírság felét ugyanakkor két év próbaidőre felfüggesztette. Az MLSZ egyelőre nem kommentálta az információt, a Győr fellebbez a határozat ellen.