Vágólapra másolva!
Az Anzsi Mahacskala klubigazgatója, German Csisztyakov elkísérte Budapestre az orosz csapat új szerzeményét, Dzsudzsák Balázst, akiről azt mondta: Európa egyik legjobb balszélsőjének tartja, bár még így sincsen garantált helye a kezdőcsapatban. A sportvezető elárulta: a moszkvai bázisról akár már három év múlva átköltözhet a csapat Mahacskala városába, amelyet egyáltalán nem tart olyan veszélyesnek, mint ahogyan azt a média beállítja.

"Láthatja, nálam sincsen Kalasnyikov, pedig már január óta Mahacskalában dolgozom" - válaszolta nevetve az orosz csapat klubigazgatója, German Csisztyakov Budapesten arra a kérdésre, hogy mi várhat Dzsudzsák Balázsra a dagesztáni köztársaság fővárosában, Mahacskalában. "Nem kell mindent elhinni, ami a sajtóban megjelenik" - utalt arra Csisztyakov, hogy a dél-oroszországi föderációról a legtöbbször robbantások, utcai lövöldözések miatt lehet hallani. "Mahacskala teljesen normális, élhető hely, szép tengerpartja van, ahol fürödni is lehet. Bárkinek jó szívvel ajánlom!" - reklámozta a várost a sportvezető.

Dzsudzsák Balázs vasárnapi sajtótájékoztatóján többször is a közönségben megbúvó Csisztyakovra mutatott, amikor úgy érezte, ő nem tudhatja a választ a felmerülő kérdésre. Először akkor, amikor a vételára került szóba (azt azért Dzsudzsák elárulta, hogy legalább 10 millió euróról van szó), majd amikor arról faggatták az újságírók a szélsőt, hogy kik lesznek az orosz csapatban az új társai. Dzsudzsák titokzatosan csak annyit mondott: további nagy játékosok érkeznek majd a klubhoz, olyan nagyok, hogy az őt is büszkeséggel tölti el - ennek ellenére nem árulhat el semmit róluk.

Dzsudzsákkal a támadójáték erősödhet

Az szinte biztos, hogy nem Gennaro Gattusóról van szó, a Milan egykori csapatkapitánya ugyanis családi okokra hivatkozva - elsőre legalábbis - nemet mondott az oroszoknak. Rajta kívül megjelent a sajtóban Pablo Aimar neve is, az ötvennyolcszoros argentin válogatott jelenleg a Benficát erősíti. Vagy lehet, hogy náluk is nagyobb sztár érkezésére lehet számítani?

A klubigazgató nem mondott konkrétumokat sem a vételárról, sem a további érkezőkről, mert lehet, hogy a Real Madrid nyilvánosságra hozza Cristiano Ronaldo vételárát, "a mi klubfilozófiánk viszont nem ilyen, ezért nem árulhatom el, hogy mennyit fizetünk Dzsudzsák Balázsért a PSV-nek, ahogyan azt sem, hogy kik a kiszemeltjeink".

Dzsudzsák és az edző Londonban találkozott

"Nagyon örülök, hogy sikerült Balázzsal megállapodnunk. Dzsudzsák kétségkívül a holland bajnokság egyik legerősebb játékosa" - nyilatkozta a magyar játékosról az orosz klub hivatalos honlapján Gadzsi Gadzsijev vezetőedző.

Elárulta: kollégáival sokáig figyelemmel kísérték a magyar futballista játékát a PSV-ben és a válogatottban egyaránt, és ebből leszűrték, hogy milyen nagy segítség lehet az együttes számára: "Csapatunk támadójátékát javíthatja, vele erősebbek és kreatívabbak lehetünk."

A szélsővel a szakvezető Angliában találkozott, amikor mindketten a BL-döntőn jártak: "Nagyon jó benyomást tett rám. Figyelmet érdemlő tény, hogy Balázs édesanyja kitűnően beszél oroszul. Telefonon is sikerült vele egyeztetnem fia oroszországi tartózkodásának egyes kérdéseiről. Balázs a bajnokság szünetéig megnézi néhány meccsünket, és az osztrák edzőtáborunkban kapcsolódik be teljes értékűen az edzésekbe."

Dzsudzsák is jól emlékszik az első találkozásra: "Londonban bementem a csapat hoteljébe, és ott találkoztam az edzővel. Először magamról beszéltem, hogy milyen felfogásban futballozom, és hogy melyik az a poszt, ahol szerintem hasznos tudok lenni."

A volt PSV-játékos és Gadzsijev beszéltek Roberto Carlosról is, ekkor jött rá Dzsudzsák arra, hogy "a brazil már-már másodedző, nagy beleszólása van abba, hogy mi történik a csapat körül".

A tréner elmondta a magyar játékosnak, hogy sokáig figyelte a játékát, és meggyőződött arról, hogy vele képzeli el a csapat bal oldalát és a támadó szekciót.




Dzsudzsákról, az új szerzeményről pedig csak jókat mondott. "Nagyon gyors, jók a beadásai, és mivel a csapatunknak a védekezésével nincsen gondja, így vele a támadójátékunkat szeretnénk megerősíteni" - mondta, hozzátéve, hogy a magyart Európa egyik legjobb balszélsőjének tartja.

Sok a légiós, pedig egyszerre csak hat játszhat

Sokan meglepődtek, hogy a dagesztáni klub játékosai Moszkvában készülnek, és csak a mérkőzésekre utaznak el repülővel az Oroszország fővárosától több mint ezer kilométerre fekvő Mahacskalába. De ha Csisztyakovnak ilyen jó a véleménye a városról, akkor miért nem készülnek helyben a játékosok? "Egyszerű a válasz: mert most még nem megfelelő az infrastruktúra. De eljön az idő, amikor az lesz. Habár gyorsan is cselekedhetnénk, de nem akarjuk, hogy a minőség rovására menjen az építkezés. Az edzőközpont talán már két és fél év múlva rendelkezésre áll majd, az új, 45-50 ezres stadionra viszont körülbelül három-négy évet kell várni."

Mindez akár azt is jelentheti, hogy a négyéves szerződést aláírt Dzsudzsák 2014-ben már nem Moszkvában, hanem Mahacskalában fog élni.

A csapatnak egész sok játékosa van, a csapatkapitány Roberto Carloson és tizenhat orosz futballistán kívül további három brazil, valamint egy-egy grúz, szenegáli, holland, kameruni, cseh, lett, üzbég, ukrán és nigériai, illetve immáron egy magyar légiós alkotja a keretet.

Forrás: AFP/Alexander Vilf
Roberto Carlos: több mint játékos

Az egyre több sztárlégiós érkezésével egyre nehezebb lesz összeállítania a kezdőcsapatot az orosz trénernek, a szabályok ugyanis kimondják, hogy egy időben legalább öt orosz játékosnak is a pályán kell lennie, azaz - szemben a nyugat-európai gyakorlattal - hatnál több légiós nem szerepelhet egy időben. Vajon mennyire biztos, hogy ezek alapján Dzsudzsák Balázs kezdő lesz? "Lehetetlen garantálni, mert sok dolgon múlik, hogy ki kerül be a kezdőbe. A játékos formája, az edző döntése, a csapat és az ellenfél taktikája egyaránt. De afelől semmi kétségem nincsen, hogy egy olyan szintet képviselő játékos, mint Dzsudzsák, ha jó erőben van, akkor bekerül a kezdőbe" - magyarázta a klubigazgató, majd hozzátette: azért, hogy megfelelő legyen a kereten belüli egyensúly, további orosz játékosok szerződtetését tervezik, főképp a riválisokat szeretnék egy kicsit meggyengíteni.

Roberto Carlos: védőből középpályás, középpályásból edző?

Kevesen tudják, de a csapat legnagyobb sztárja, Roberto Carlos immáron nem a megszokott posztján játszik: "Ő nem balhátvéd többé, az Anzsiban középső középpályás lett, nem elég gyors már ahhoz, hogy a balszélen száguldozzon. Érdemes megnézni, hogy mennyire fekszik neki ez a pozíció, ha tudja, figyelje meg őt az egyik mérkőzésünkön!" - javasolta az [origo]-nak Csisztyakov, majd arról is mesélt, hogy a brazil játékos hosszabb távon tervez az Anzsival, mint azt bárki is gondolná.

"A pályafutása után szeretne a csapat edzője lenni, mert nagyon tetszik neki az, ami a Mahacskalánál történik. Hogy mi lesz a pontos feladata, azt még nem tudjuk, de nagyon fontos láncszeme a csapatnak, így biztos, hogy ha már nem fog futballozni, akkor is találunk neki egy feladatot, méghozzá kulcsfeladatot."

Végezetül megkértük a sportvezetőt, üzenjen valamit azoknak a magyar drukkereknek, akik csalódottan fogadták a hírt, hogy Dzsudzsák Balázs a Mahacskalába szerződött: "Arra kérem őket, hogy továbbra is szorítsanak érte, drukkoljanak neki, mert ő az utóbbi évek egyik legjobb magyar futballistája! És nagyon fontos megjegyezni, hogy mi is azt szeretnénk, ha fejlődne. Nem azért igazoltuk le, hogy levezessen nálunk, hanem, hogy nagy sikereket érjen el a Bajnokok Ligájába igyekvő csapattal."