Vágólapra másolva!
Míg egy évvel korábban a magyar válogatott a júniusi barátságos mérkőzéseken egyaránt súlyos vereséget szenvedett, idén a szezont két győzelemmel zárta, még ha gyengébb ellenfelekkel szemben is. Azon lehet vitatkozni, hogy az együttes fejlődésének melyik használ jobban, de annyi biztos, hogy a Luxemburg elleni győzelem alaposan hozzájárult ahhoz, hogy a válogatott előbbre kerüljön a 2014-es vb selejtezőjének sorsolásakor.

A magyar futballrajongók többsége számára alighanem teljesen közömbös volt, hogy milyen eredmény születik európai idő szerint vasárnap hajnalban a Paraguay-Románia barátságos mérkőzésen. Pedig a 2-0-s paraguayi győzelem jelentős hatással volt a magyar válogatott közeljövőjére, hiszen ez az eredmény azt jelentette, hogy Egervári Sándor együttese a 2014-es világbajnokság selejtezőinek július végi sorsolásakor a harmadik kalapba kerül majd.

A július nem számít

A brazíliai vébé selejtezőjének sorsolását ugyanis július 31-én tartják, és a válogatottak kiemelésénél a legutóbbi, dél-afrikai tornához hasonlóan a FIFA világranglistáját veszik alapul. Egészen a 2010-es tornáig a vb-selejtezők csoportjainak kialakítását a korábbi kvalifikációs sorozatok alapján készítették el. A legutóbbi vébé előtt azonban már nem az számított, hogy a korábbi selejtezőkön hogyan szerepelt az adott válogatott, hanem a FIFA világranglistája alapján osztották be a csapatokat. Elméletben ez nem jelent olyan nagy változást, hiszen mindkét esetben az elmúlt négy év eredményeit veszik számításba (a korábbi esetekben mindig a legutóbbi vébé- illetve Eb-selejtező alapján készült a kiemelés), ám van egy óriási különbség a két metódus között: a FIFA világranglistáján a barátságos találkozók eredményeit is figyelembe veszik, nem csak a tétmérkőzésekét.

Ebből a szempontból bizony nagy jelentősége volt annak, hogy az MLSZ februárban, illetve júniusban is olyan ellenfeleket választott a barátságos összecsapásokra, amelyek verhetőnek ígérkeztek. Egervári Sándor együttese hozta is a papírformát, az év elején Azerbajdzsánt verte meg (a gólszerző Rudolf Gergely és Hajnal Tamás volt), legutóbb pedig Luxemburg ellen is nyerni tudott (Szabics Imre szerezte a győztes gólt), és ezekkel a meccsekkel hasznos pontokat szerzett a FIFA világranglistáján. A vb-selejtező sorsolását ugyan a júliusi rangsor alapján készítik majd el, ám az európai csapatok egymás közötti helyezése a következő hónapban már nem változik, hiszen ekkor nem játszanak meccseket. A világranglistán a magyar csapat hátrébb csúszhat, elvégre a dél-amerikai válogatottak, illetve a CONCACAF-zóna együttesei gyarapíthatják pontjaik számát, de ez a sorsolást nem befolyásolja.

Éppen a vonal felett

A hivatalos június FIFA-világranglistát ugyan csak később hozzák nyilvánosságra, de a Football-rankings.info című internetes oldal folyamatosan szemmel tartja a rangsor alakulását, és a minap közzé is tette, hogy számításai szerint miként alakul a kiemelési rangsor. Annyit már most is lehet tudni, hogy az európai országokat az erősorrend alapján hat kalapba osztják, és minden csoportba egy-egy gárda kerül mindegyik kalapból. Összesen kilenc csoportot alakítanak majd ki, vagyis minden egyes kiemelési kalapban kilenc válogatott szerepelt - kivéve az utolsót, ahol csak nyolc csapat található, vagyis a sorsolás során kilenc hatos, és egy ötös csoport jön majd létre.

A májusi világranglistán a magyar csapat az európai válogatottak között még csak a 30. helyen áll, és ez alapján csak a negyedik kalapba kerülne, azonban a honlap számításai szerint a két győzelem elég volt ahhoz, hogy feljöjjünk a 27. pozícióba - vagyis éppen a vonal fölé. Közvetlenül mögöttünk Bulgária, illetve Románia van: bármelyik gárda nyerni tudott volna legutóbbi meccsén (a bolgárok Eb-selejtezőn döntetlent játszottak Montenegróval, a románok pedig barátságos meccsen kikaptak Brazíliában és Paraguayban is), akkor előttünk marad. A dél-afrikai vébé előtt a magyar gárda a negyedik kalapban volt, ami már önmagában előrelépést jelentett, hiszen a 2006-os vébé és a 2008-as Eb selejtezőcsoportjainak sorsolásnál is az ötödik kiemelési csoportban volt válogatottunk. A jelenlegi kvalifikációs sorozat előtt is a negyedik kalapban volt a magyar csapat, vagyis az okos ellenfélválasztás ebből a szempontból bevált.

Az európai vébéselejtezők várható kiemelési beosztása:

1. kalap: Spanyolország, Hollandia, Németország, Anglia, Portugália, Olaszország, Horvátország, Norvégia, Görögország.
2. kalap: Franciaország, Montenegró, Oroszország, Svédország, Dánia, Szlovénia, Törökország, Szerbia, Szlovákia.
3. kalap: Svájc, Izrael, Írország, Belgium, Csehország, Bosznia-Hercegovina, Fehéroroszország, Ukrajna, Magyarország.
4. kalap: Bulgária, Románia, Albánia, Grúzia, Litvánia, Skócia, Észak-Írország, Ausztria, Lengyelország.
5. kalap: Örményország, Észtország, Finnország, Ciprus, Lettország, Moldova, Macedónia, Azerbajdzsán, Feröer-szigetek.
6. kalap: Wales, Liechtenstein, Izland, Kazahsztán, Luxemburg, Málta, Andorra, San Marino.

www.global-soccer.eu