Vágólapra másolva!
A magyar futballközvélemény nagy része megütközéssel fogadta, hogy Dzsudzsák Balázs igent mondott az Anzsi Mahacskala ajánlatára. A legtöbben úgy vélik, hogy az Eredivisie után a Premjer Ligába igazolni visszalépést jelent, pedig az orosz bajnokság a legtöbb szempontból megelőzi a hollandot.

Az Anzsi tavaly 33 ponttal a bajnokság 11. helyén zárt, mindössze három ponttal megelőzve a tizenötödik, kieső helyen végző Alanyija Vlagyikavkazt. Innen nem volt nehéz előrelépni, a jelenleg is zajló orosz bajnokság 11. fordulójában 2-0-ra verte a Szpartak Nalcsikot, és ennek köszönhetően feljött a második helyre a tabellán.

A dagesztáni csapatnak ugyanannyi pontja van, mint a listavezető CSZKA Moszkvának (egy mérkőzéssel kevesebbet játszott), és a következő fordulóban, június 14-én a két csapat éppen egymással találkozik Moszkvában.

Ha az Anzsi megnyerné a szuperrangadót, akkor Dzsudzsák Balázs érkezésekor vezetné a Premjer Ligát, ahol június 26., a 16. forduló után egy hónapos szünet következik.

Az orosz bajnokság tündöklése

Az Anzsi jó szereplése szép eredmény, az orosz bajnokság az UEFA aktuális ranglistája szerint jelenleg a hetedik legjobb Európában, megelőzi a holland ligát is.

A 2005-ös rangsorban Oroszország még csak a 13. volt, az elmúlt öt évben azonban a Premjer Liga csapatai kiválóan szerepeltek a nemzetközi kupákban: 2005-ben a CSZKA Moszkva, három évvel később pedig a Zenit Szankt-Petyerszburg nyerte meg az UEFA-kupát, míg Hollandia utolsó nemzetközi kupagyőzelme 2002-ben volt, amikor a Feyenoord szintén az UEFA-kupát nyerte meg.

Az orosznál éveken keresztül csak az angol, az olasz, a spanyol, a német és a francia bajnokság volt erősebb, a Porto idei Európa Liga-diadalának köszönhetően Portugália most beelőzte.

A Premjer Liga erősebb bajnokság, mint az Eredivisie, és nem csak színvonalában, hanem gazdasági erejét tekintve is. Hollandiában még a sztárcsapatok is alig költenek, vagy csak akkor adnak ki komolyabb összeget erősítésre, ha a bevételi oldalon eladásból megteremtik ennek a lehetőségét. Az előző szezonban két, ötmillió eurónál nagyobb pénzmozgással járó transzfer volt a holland bajnokságban: a PSV 6,1 millióért vette meg az AZ Alkmaartól Jeremain Lenst, míg a Twente hétmilliót adott a Red Bull Salzburgnak Marc Jankóért.

Oroszországban viszont tucatnyi átigazolást ütöttek nyélbe, amelyek során az orosz egyesület ötmilliónál többet fizetett. Akadt ilyen transzfer a Zenitnél, a CSZKA-nál, a Rubin Kazanynál, a Szpartaknál és az Anzsinál.

A Premjer Ligából a topligákba

Azt sem lehet mondani, hogy aki Oroszországba szerződik, az kizárja magát az európai labdarúgás vérkeringéséből, a nagy sztárklubok semmivel sem ritkábban erősítenek a Premjer Ligából, mint a holland bajnokságból.

2006 óta összesen kilenc olyan futballista játszott az orosz élvonalban, akiért valamelyik topligás egyesület legalább tízmillió eurót adott ki, míg Hollandiából ugyanezen időszak alatt 12-en keltek el hasonló vételár felett.

Több kelet-európai labdarúgó számára az orosz bajnokság kifejezetten jó ugródeszkának bizonyult: Milos Krasic hat, Martin Skrtel és Nemanja Vidic négy, Branislav Ivanovic két évig pallérozódott a Premjer Ligában, míg egy nyugat-európai sztárklub le nem csapott rájuk.

Az orosz csapatok igazoltak több ismertebb focistát is. A Porto középhátvédje, Bruno Alves nem valamelyik topligát választotta, hanem a Zenitet; a Hoffenheim brazil középpályása, Carlos Eduardo a Rubin Kazanyba szerződött, és a Celtic skót szélsőjének, Aiden McGeadynek is temérdek angol ajánlata volt, mégis a Szpartak Moszkvához írt alá, akárcsak az Espanyol argentin bekkje, Nicolás Pareja.

A taktika akár a PSV-nél

A dagesztáni együttes a bajnokság márciusi rajtja előtt a legtöbb pénzt költötte új igazolásokra az orosz klubok közül, és a jelek szerint a nyáron sem fog spórolni. Gennaro Gattuso leigazolása ugyan nem jött össze, de aligha Dzsudzsák lesz az egyetlen erősítés.

Az orosz lapok többsége szerint az argentin Pablo Aimar érkezik: a Benfica támadó középpályása állítólag az Anzsi tulajdonosának, Szulejman Kerimovnak a nagy kedvence. A mahacskalaiak elsősorban a támadó részleget szeretnék megerősíteni, a csapat 12 forduló alatt mindössze 12 találatot ért el, ebből hármat a balhátvéd Roberto Carlos.

A brazil a házi gólpasszlistán is élen áll két assziszttal, Dzsudzsák megszerzésének az a célja, hogy átvegye az előkészítő szerepét, jobbnál jobb labdákkal tömje a csapat középcsatárát, a cseh Jan Holendát, aki tavaly érkezett az egyesülethez.

A keretben jelenleg nincsen vérbeli balszélső: a legtöbbször a marokkói Mbark Busszufa játszik ezen a poszton, így alighanem beljebb húzódhat, és karmesterként futballozhat.

Az Anzsi általában 4-3-3-as játékrendszerben szokott pályára lépni, akárcsak a PSV, vagyis Dzsudzsáknak nem kell új taktikát megtanulnia.

www.global-soccer.eu