Vágólapra másolva!
Támadókkal erősítene a Debrecen focicsapata, hogy visszatérjen nemzetközi kupákba, jelentette ki Szima Gábor a klub honlapján. Az idén a bajnokságban csak ötödik helyen zárt csapat elnöke a sors legnagyobb igazságtalanságának tartotta volna, ha Mészáros Norbertet nem menti fel a Sportdöntőbíróság.

A DVSC-TEVA nyolc év után először lemaradt a dobogóról a bajnokságban. Szima Gábor elnök szerint a csapatnál túl sokat beszéltek az átigazolásokról: "A problémák tavaly nyáron kezdődtek, amikor néhány labdarúgó távozott a csapattól, és újak érkeztek. A keretben történt változásokat a klubon belül jó néhányan rosszul dolgozták fel. Folyamatosan azt hangsúlyoztuk, hogy meggyengült a keret, amiben volt némi igazság, de nem annyira, hogy ne lettünk volna dobogóra vagy akár bajnoki címre esélyesek. Túl sokat foglalkoztunk azzal, hogy kik távoztak, és kik érkeztek, a témát felkapta a média is, ezáltal az egész ősz arról szólt, mennyit gyengültünk, többek között emiatt sem tudtunk a feladatunkra koncentrálni százszázalékosan."

Szima ugyanakkor számos pozitívumra felhívta a figyelmet a klub honlapjának nyilatkozva: "Ha valóban jelentősen meggyengültünk volna, akkor nem jutunk be az Európa Liga csoportkörébe, ahol három alkalommal is csak egygólos vereséget szenvedtünk, és az utolsó fordulóban megszereztük az első győzelmünket. A bajnokságban az első hét csapat ellen egyetlen alkalommal veszítettünk: a Videoton otthonában, ahol a játék képe alapján akár mi is nyerhettünk volna."

Az új szezonra egyértelműen a dobogó, azaz a nemzetközi szereplés kiharcolása a cél Debrecenben, ehhez pedig csatárt és támadó középpályást keres a csapat, miközben a mostani szűkebb keretből valószínűleg már senki nem távozik.

"A klub anyagi helyzete nem engedi meg, hogy négy-ötszázezer euróért játékost vásároljunk. Mindenképpen kell tesztelésre érkező labdarúgókkal is próbálkoznunk. Tény, nem járunk mindig sikerrel, nem lehet azt mondani, hogy sorozatban gyémántokat találunk, de azért jó néhányan kerültek Debrecenbe próbajáték alkalmával, olyanok, akik végül értékes futballistái lettek a klubnak" - fogalmazott Szima.

Az elnök szerint az Európa Ligában és azelőtt a Bajnokok Ligájában keresett pénz nem old meg minden anyagi gondot: "A BL-ből befolyt összeg egyszeri, de valóban rendkívüli nagy bevétel volt. A DVSC-TEVA az NB I, az NB II és az utánpótláscsapatok működtetésére mintegy nyolcszáz millió forintot költ el évente, természetesen ez a kiadás jelentősen megnő, amennyiben szerepelünk a nemzetközi kupában. Ezzel szemben a klub bevétele jegy- és bérleteladásból, televíziós jogdíjakból, valamint reklámok értékesítéséből nem éri el háromszázmillió forintot. Nem kell bonyolult matematikai műveletet elvégezni ahhoz, hogy kiderüljön: a működéshez hiányzó több mint félmilliárd forintot a nemzetközi kupaszereplés alkalmával kell megtermelnünk. Jöhetnek azonban olyan esztendők, mint a mostani, hogy nem indulunk nemzetközi kupában. Többször elmondtuk már, hogy a Bajnokok Ligájában megkeresett pénz egy részét az 1,2 milliárd forintos beruházással megépülő edzőcentrumra költjük, egy másik részét pedig a költségvetésünk kiegészítésére kell fordítani. Amíg a DVSC-től nem vásárolnak reklámjogokat komoly multinacionális cégek, nem lesz lehetőségünk nagy összegű játékosvásárlásokat folytatni. A közhiedelemmel ellentétben magyar viszonylatban így is jelentős összeget költöttünk el a játékospiacon, hiszen Farkas Balázs, Balajti Ádám, Yannick, Luis Ramos, Laczkó Zsolt vagy az előző vezetőedző, Zdenek Scasny által szorgalmazott Eugene Salami Debrecenbe szerződése összesen mintegy kétszázmillió forintjába került a klubnak az elmúlt években."

Szima beszélt a bundagyanú miatt egy időre eltiltott, de később felmentett Mészáros Norbertről is: "A sors legnagyobb igazságtalansága lett volna, ha Mészáros Norbertet nem menti fel a Sportdöntőbíróság. Az UEFA másodfokon is ragaszkodott az eltiltáshoz, de mi százszázalékosan bíztunk abban, hogy a CAS másképpen határoz. Reméltük azt is, hogy Vukasin Poleksic büntetését csökkentik, hiszen nem követett el csalást, ezt az UEFA és a Sportdöntőbíróság is megállapította, viszont a megkeresést, amit maga vallott be, nem jelentette, és a fegyelmi szabályzat szerint ilyen esetben fegyelmi vétséget követ el a játékos, és büntetés jár érte, ennek ellenére súlyosnak tartjuk a kétéves eltiltást."

Ezzel együtt Poleksic is marad Debrecenben: "Az UEFA-hoz fordul a napokban, kéri az eltiltásának mérséklését, de kicsi az esélye, hogy sikerrel jár" - mondta az elnök. "Egy kapus harmincöt éves koráig vagy akár még tovább is védhet, vagyis Poleksic még hat-hét évet tud a Lokiban játszani az eltiltás után. Nemzetközi szinten is klasszis kapusnak számít, eltiltása előtt a montenegrói válogatott csapatkapitánya volt. Mögötte a kispadon a Videoton jelenlegi kapusa, Bozsovics ült, akit négyszázezer euróért, vagyis mintegy száztízmillió forintért vásároltak meg tavaly nyáron. Ezt csak azért mondom el, hogy érzékeltessem, milyen értéket képvisel Poleksic játékjoga. Tehát jövő nyárig marad, és biztosak vagyunk benne, eltiltása után olyan motivációval áll be a kapuba, hogy pályafutása csúcsára csak ezután ér fel."