Vágólapra másolva!
Róth Antal szövetségi edző szerint hasznos tapasztalatokkal gazdagodott a magyar csapat a nem hivatalos U21-es labdarúgó-világbajnokságon, ahol egy utolsó pillanatban kapott fejesgól miatt lemaradt az elődöntőbe jutásról. A torna elején gyomorbántalmakkal kórházba került szakember nem volt minden játékosával elégedett, illetve megígérte, hogy a jövőben jobban odafigyel az egészségére.

A Touloni Ifjúsági Fesztiválra 1986 után visszatérő magyar U21-es labdarúgó-válogatott első csoportmérkőzésén 3-0-ra verte Kínát, majd 2-0-ra kikapott Mexikótól, végül a Franciaország elleni, peches 1-1-gyel búcsúzott. A bajnokságok végén a keret tagjai eltérő fizikális és mentális állapotban érkeztek meg a telki edzőtáborba, Róth Antal szövetségi edző szerint a különbségeket a három touloni mérkőzés megmutatta, de örömteli, hogy a franciák elleni találkozóra összeállt a csapat. "Fontos volt ez a torna, mivel egy év múlva hasonló helyzetben leszünk majd az Eb-selejtezők előtt" - mondta az [origo]-nak Róth Antal.

"A touloni viadal szakmai értelemben és a játékosok tapasztalatszerzése céljából is rendkívül hasznos volt. A kétnapos edzőtáboroknak nincs olyan közösségformáló ereje, mint egy ilyen eseménynek. Több olyan játékost hoztunk ki magunkkal, akiknek a versenyeztetése nem kiegyensúlyozott, kispadon ülnek, vagy még ott sem. Sok hiányposzt van még a csapatunkban, főleg a védő pozíciók, de fel kell készülnünk, hogy a későbbiekben a csapat más részeiben is lyukat üthetnek a sérülések és az eltiltások."

Róth több játékosával elégedett volt, de akadt olyan is, akitől többet várt. "Gulácsi Péter mindhárom találkozón jól védett. Stabil védőpárosunk volt a Fiola, Kádár duó, utóbbi sérülések utáni visszatérésének nagyon örülünk, bár jelenleg még nincs top állapotban. Simon Ádám az utolsó meccsen tudta azt nyújtani, amire igazán képes, Gosztonyi András is tud hasznosabban játszani, elöl Futács Márkó hozzáállásával elégedett vagyok, hiszen kevés lehetőséget kapott klubjában, mégis pozitív mentális állapotban, eredményesen futballozott. Védőposztokon kísérleteztünk, Sváb Dániel meggyőző játékot produkált a franciák ellen, Szokol Zsolt teljes szezont játszott az Újpestben, amikor friss volt, jól teljesített, ugyanez igaz a középpályán Bódi Ádámra."

A magyar U21-es válogatott ősszel már Eb-selejtezőket játszik, a csoportban Olaszország, Törökország, Írország és Liechtenstein szerepel még. "A nemzetközi szint követelményeinek nehéz megfelelni, mivel ezek napról napra erősödnek. Azt mondtam a torna után a játékosaimnak, hogy azt vigyék magukkal tovább erről a tornáról, ami a nemzetközi elvárásoknak megfelel, mert csak akkor fejlődhetnek. Ahogy a magasabban jegyzett Mexikó és Franciaország ellen, úgy az Eb-selejtezőkön sem mi leszünk az esélyesek, ezzel a játékosoknak és a szurkolóknak tisztában kell lenniük. Miképpen azzal is, hogy a csapat képes a bravúrra, de csak akkor, ha a touloni tornán tapasztalt, apró figyelmetlenségeket ki tudjuk küszöbölni a játékunkból."

Róth Antal számára nem csak a torna zárása, de a kezdése is pechesen alakult, az első meccs előtt gyomorbántalmakkal kórházba került, így nem is lehetett ott a kispadon. "Köszönöm a stábomnak, hogy igyekeztek tehermentesíteni. Rossz érzés volt, hogy a Kína elleni mérkőzésre való felkészülést külső körülmény zavarta meg, de ígérem, a jövőben vigyázni fogok magamra."