Vágólapra másolva!
A klubszezon végeztével még nem kezdődött meg a nyári pihenő a nemzetközi labdarúgásban, hiszen pénteken és szombaton összesen 20 Eb-selejtezőt rendeznek, köztük osztrák-német és portugál-norvég rangadót. A barátságos találkozók közül a brazil-holland összecsapás emelkedik ki, Magyarország idegenben, Luxemburgban lép pályára.

Miközben a magyar válogatott Luxemburgban játszik, Eb-selejtező csoportunkban két mérkőzésre is sor kerül. A finnek San Marinóban vendégeskednek, és a találkozón mutatkozik be Mika-Matti Paatelainen, becenevén Mixu, akit március végén neveztek ki a nemzeti csapat élére.

Az egykori 70-szeres válogatott futballista edzőként főleg Skóciában dolgozott, és tevékenységét azzal kezdte, hogy nem küldött meghívót a finn labdarúgás élő legendájának, Jari Litmanennek. Persze San Marinót a finneknek nélküle is kötelező feladat megverni, hazai pályán a csapat ugyanúgy nyolcat rúgott a miniállamnak, mint a magyar válogatott.

Ibrahimovic nélkül a svédek

A csoport másik, pénteki mérkőzése már érdekesebb magyar szempontból is, hiszen Moldova-Svédország találkozóra kerül sor, és egy esetleges skandináv pontvesztés növelheti a mieink esélyeit a második helyre.

A csapat várhatóan legnagyobb sztárja, Zlatan Ibramimovic nélkül játszik majd, ugyanis az AC Milan támadója sérüléssel bajlódik. A svédek hazai pályán is alaposan megizzadtak a moldávok ellen, hiszen márciusban csak 2-1-re nyertek, és Kisinyovban is kemény mérkőzésre számíthatnak. Ibramimovic nélkül a gólszerzés feladata elsősorban Johan Elmanderre marad majd, aki a napokban váltott klubot, a Bolton Wanderersből a török Galatasarayba szerződött.

A játéknap rangadójára a H csoportban kerül sor, ahol az első és a második helyezett csap össze: a portugálok a norvégokat fogadják. Előzetesen kevesen gondolták volna, hogy a találkozó idején Norvégia áll majd az élen, de a veterán szakember, Egil Olsen vezérletével eddig meglepően jól szerepel, és haza pályán Portugáliát is legyőzte.

Cristiano Ronaldóék a gyengébb rajt után (hazai gólzáporos döntetlen Ciprus ellen, majd vereség Norvégiában) kezdenek magukhoz térni, de pénteken mindenképpen nyerniük kell, hogy ne kerüljenek lépéshátrányba. "Ha győzünk, nyugodtan mehetünk nyaralni. A norvégok tíz emberrel fognak védekezni, de ha türelmesek maradunk, akkor képesek leszünk gólt szerezni" - jelentette ki Cristiano Ronaldo.

A Chelsea török vereségért szorít

A Belgium-Törökország (A csoport) találkozónak a nemzetközi klubfutballra is nagy hatása lehet. A törökök kispadján ugyanis jelenleg Guus Hiddink ül, akit azonban a Chelsea szeretne szerződtetni, és a hírek szerint amennyiben csapata nem nyer pénteken Belgiumban, akkor hajlandóak is elengedni, hiszen akkor a török csapat jelentős lépéshátrányba kerülne.

Hiddinkéknek pedig nem lesz könnyű dolguk, hiszen Törökország legutóbbi hét idegenbeli mérkőzéséből csak egyet tudott megnyerni, a belgák pedig jó formában vannak, előző két selejtezőjüket egyaránt nyerték. A házigazda egyébként rendkívül fiatal csapattal készül a meccsre, hiszen a 24-es keret átlagéletkora mindössze 23 év, és 13 olyan játékos kapott meghívót, akinek tíznél kevesebb válogatott mérkőzése van. Sokak szerint azonban Eden Hazard, Romelo Lukaku és Vincent Kompany vezérletével egy olyan belga válogatott állhat össze, amely kijuthat a kontinensviadalra.

Ezzel együtt a csoportban az első helyet alighanem már most oda lehet adni Németországnak, hiszen a Nationalelf eddig mindegyik mérkőzését megnyerte, és most is favoritnak számít Ausztria ellen. Még úgy is, hogy rengeteg sérültje van: biztosan nem játszhat Bastian Schweinsteiger, Sven Bender és Miroslav Klose sem, de kérdéses Sami Khedira szereplése is.

A két együttes mérkőzései általában feszült hangulatúak, és ez alól várhatóan a mostani összecsapás sem lesz kivétel. "Azt hiszem, a bécsi mérkőzés forró hangulatú lesz, az osztrákok mindig nagyon motiváltak Németország ellen, de nekünk nyugodtnak kell maradnunk" - fejtette ki a német szakvezető, Joachim Löw.

Tartalékos hollandok Brazíliában

Érdekesnek ígérkezik az Anglia-Svájc találkozó is. Az angol sportsajtó figyelme az elmúlt napokban ugyan Svájcra irányult, de nem a szombati találkozó miatt: a FIFA botrányos kongresszusát ugyanis Zürichben tartották. Mind a két válogatottnak elsősorban a csatársorban akadnak problémái. Az angoloknál Wayne Rooney eltiltás miatt nem játszhat, Jermain Defoe és Andy Carroll pedig sérült, így a középcsatár alighanem Darren Bent lesz.

A másik oldalon a két veterán Alexander Frei és Marco Streller egyaránt lemondta a válogatottságot, így a keretben a 22 éves Eren Derdiyok mellett csak két újonc csatár található: Admir Mehmedi és Innocent Emeghara, utóbbi csak tavaly októberben kapta meg a svájci állampolgárságot.

Az Eb-selejtezők mellett pár barátságos találkozót is rendeznek, amelyek közül a brazil-holland összecsapás emelkedik ki. A nyári Copa Américára készülő válogatott hazai földön fogadja az Oranjét, ami ritkaságnak számít a braziloknál, hiszen az együttes a barátságos meccseinek nagy részét Európában rendezi. Most azonban Goianában lép pályára, egy tartalékos ellenféllel szemben: a holland keretből olyan alapemberek hiányoznak, mint Wesley Sneijder, Mark van Bommel, Rafael van der Vaart vagy Maarten Stekelenburg.

A braziloknál ellenben mindenki ott van, aki számít, igaz, Mano Menezes a kontinensviadalra való felkészülés jegyében összesen 28 labdarúgót hívott meg. A két együttes legutóbb a tavalyi vébén találkozott, amikor a negyeddöntőben a hollandok 2-1-re győztek.

A pénteki program, Eb-selejtezők, A csoport:
Kazahsztán - Azerbajdzsán 15.00
Ausztria - Németország 20.35
Belgium - Törökország 20.45

C csoport:
Feröer-szigetek - Szlovénia 19.30
Olaszország - Észtország 20.45

D csoport:
Románia - Bosznia-Hercegovina 20.00
Fehéroroszország - Franciaország 20.50

E csoport:
Moldova - Svédország 20.30
San Marino - Finnország 20.30

F csoport:
Horvátország - Grúzia 20.00

I csoport:
Liechtenstein - Litvánia 19.30

Barátságos mérkőzések:
Koreai Köztársaság - Szerbia 13.00
Luxemburg - Magyarország 20.15

A szombati program, Eb-selejtezők, B csoport:
Oroszország - Örményország 17.00
Szlovákia - Andorra 20.15
Macedónia - Írország 21.30

F csoport:
Lettország - Izrael 18.30
Görögország - Málta 20.30

G csoport:
Anglia - Svájc 17.45
Montenegró - Bulgária 20.30

H csoport:
Izland - Dánia 20.45
Portugália - Norvégia 22.00.

Barátságos mérkőzések:
Peru - Csehország 8.00
Brazília - Hollandia 21.00
Egyesült Államok - Spanyolország 22.30

A vasárnapi program, barátságos mérkőzések:
Lengyelország - Argentína 17.00
Bolívia - Paraguay 2.30
Ausztrália - Új-Zéland 9.30
Kína - Üzbegisztán 13.35



www.global-soccer.eu