Vágólapra másolva!
Korábbi kollégái meglepve fogadták, hogy a Vasas egykori sportigazgatója, Mauro Bressan bundaügybe keveredett Olaszországban. Markovits László, a Vasas ügyvezető elnöke érthetetlennek tartja, miért akarna bundázni egy sportvezetői pályafutása elején járó fiatalember, Vancsa Miklós korábbi ügyvezető pedig arra panaszkodott, hogy az átláthatatlan fogadási rendszerekből a magyar kluboknak egy fillér sem jut, csak a gyanú, amely minden furcsa eredmény után rávetül egy-egy csapatra.

Mauro Bressan, a Vasas egykori sportigazgatója ellen elfogatóparancs van érvényben az Olaszországban a napokban kirobbant bundaügyben. A fiatal sportvezető korábbi munkatársai meglepetten olvasták a hírt, mert nem ilyennek ismerték meg az olasz szakembert.

Markovits László, a Vasas ügyvezető elnöke még tréfált is a hír hallatán: "Számomra nagyon meglepő volt a hír, mert én nem így ismertem meg őt. Viccesen mondtam is az egyik kollégámnak, hogy milyen jól működik a Vasas, mert Bressan hosszú távon nem tudott itt ragadni, ha esetleg lett is volna manipulálási szándéka, azt látta, hogy itt nem fog tudni érvényesülni."

Az ügyvezető érthetetlennek találja, miért keveredne bele valaki már a pályafutása elején bundázásba: "Bressan a karrierje elején volt, kereste a helyét a fociban, ezzel is érvelt, mikor idejött, hogy kezdő sportvezetőként ez neki nagyon jó lehetőség. Ez hogyan van szinkronban azzal, hogy meccseket akarna eladni? Én továbbra is szeretném hinni, hogy ez tévedés. Még pont az lehetséges, hogy a naivitása miatt keveredhetett bele valamibe. Nagyon sajnálnám, ha ez lenne vele, mert még épp csak elkezdte magát felépíteni. Még ha ártatlan is, ezek után nehéz lesz ismét feladatot találnia."

Az angyalföldiek akkori ügyvezetője, Vancsa Miklós szintén nem gondolná Bressanról, hogy részt vett volna eredmények manipulálásában, erre szerinte több okból sem nyílt lehetősége: "Nem tartózkodott hosszasan Magyarországon, és kommunikációs gondok is voltak. Azért sem gondolnám, hogy ilyesmivel próbálkozott volna, mert voltunk jó néhányan a csapat körül, akik egykori futballistaként észrevettük volna a gyanús dolgokat."

Másfél éve a Vasas edzője is olasz volt, így felmerülhet, hogy Bressan Giovanni Dellacasával konspirálhatott, Vancsa azonban ezt határozottan elutasítja: "Erre végképp gondolni sem merek, mert vele napi szinten dolgoztunk együtt, őt egészen jól megismertem, hiszen együtt töltöttük a napokat, együtt alakítottuk a csapatot. Dellacasa személyében nagyon jó edzőt és szimpatikus embert ismertem meg, kizártnak tartom, hogy részt vett volna ilyesmiben, ezt elképzelni sem tudom."

Giuseppe Signori jelenleg házi őrizetben van a kérdéses bundaügyben. A 38 évesen Sopronban levezető focistáról Vancsa úgy gondolja, Magyarországon nem vett részt manipulációban: "Signori játékára kicsit kívülállóként, de a magyar focit jól ismerve azt gondolom, hogy bár minden tiszteletem az ő pályafutásáé, ő itt már nem alkotott maradandót a kora és a fizikai állapota miatt. Nagyon rövid időt töltött itt, ezért nem lett volna könnyű kiviteleznie, másrészt én azt remélem, hogy akkor még nem fordult elő ilyesmi itthon."


Vancsa szerint a rendkívül sok fogadás komoly gondot jelent: "Európában hihetetlen módon megszaporodtak fogadások az internetes és a különböző egyéb lehetőségek formájában. Nem csak Olaszországban, itthon és egész Európában megszaporodtak a gyanús esetek. A bochumi ügyészség régóta vizsgálódik, szurkolok, hogy végre eredmény is legyen, és ne csak állandóan bemocskoljanak tradicionális klubokat akár itthon, akár Olaszországban. Nem tartom szerencsésnek, hogy a magyar mérkőzésekre rengeteg más országban is lehet fogadni, nagyon szövevényes és átláthatatlan ez a rendszer. A magyar kluboknak a fogadóirodák által megtermelt profitból egy fillér sem jut, csak egyetlen dolgot kapnak: a gyanút, amely minden furcsa eredmény után rávetül egy csapatra. Ezt a viszonyt valahogy jogilag rendezni kellene. Viszont hatóságilag tisztába tenni nagyon nagy feladat, a gyökeréig kell eljutni, és ott elvágni az egészet, mert nagyon szövevényes."

Forrás: MTI/Beliczay László
Bressan az edzőpálya szélén

A jelenlegi ügyvezető elnök ugyanakkor úgy gondolja, a bundázást nem lehet felszámolni: "Az a magánvéleményem, hogy az egyéb illegális tevékenységekhez hasonlóan, ezt sem lehet megszüntetni, viszont lehet tenni azért, hogy minimálisra csökkentsük. Példás szigorral kell fellépni azokkal szemben, akik bizonyíthatóan manipulálnak mérkőzéseket, a szigorú büntetéseknek lehet visszatartó ereje."

Az UEFA monitoringrendszere két Vasas-meccs után is jelzett a normálistól nagymértékben eltérő fogadási minták miatt. Vancsa azonban nem észlelt gyanút: "Ezeket végigéltem én is. Itt van a Debrecen elleni meccs, ahol egy ötszörös bajnok volt az ellenfél, amely ellen sosem ment a Vasasnak, sem odahaza, sem Debrecenben. Én ott semmi gyanúsat nem észleltem. A ZTE elleni 1-4 alkalmával a csapat mindent megtett, 1-1-nél befújtak ellenünk egy vitatható büntetőt, előtte viszont egy gyanúsat nem kaptunk meg."

Markovits korábban így nyilatkozott az [origo]-nak a csapat ZTE elleni meccséről: "A találkozó után maga Csank János, a Zalaegerszeg edzője jelentette ki, hogy a bíró olyan akció végén adott tizenegyest a ZTE javára, amelynél a szabálytalanság a tizenhatoson kívül történt, ugyanakkor a Vasasnak nem adott meg egy tiszta büntetőt. Azaz nagyon könnyen másképp is alakulhatott volna az eredmény, olyan módon, amelyre a játékosoknak semmiféle ráhatásuk nem volt."


Markovits úgy véli, ha a Vasas korábbi sportigazgatója elkövetett is valamit, azt csak jóval később tehette: "Az ügy novemberben indult el, ő pedig már júniusban távozott tőlünk, így ha belefolyt is a bundázásba, akkor is hónapokkal a Vasastól való távozása után. Neki nálunk az lett volna a feladata, hogy minőségi játékosokat hozzon, de fél év után rájött, hogy ez nem megy neki, és ezt nagyon őszintén el is ismerte. Harag nélkül, teljesen normálisan váltunk el, közösen megállapodtunk az elválás feltételeiben."