Vágólapra másolva!
A magyar 21 éven aluli labdarúgó-válogatott 3-0-ra legyőzte Kínát a touloni nem hivatalos U21-es világbajnokságon, a B csoport első találkozóján. Róth Antal csapata legközelebb szombaton Mexikóval mérkőzik.

U21-es labdarúgótorna, B csoport:
Magyarország - Kína 3-0 (0-0)
Hyeres, Stade Perruc, 800 néző
Magyarország: Gulácsi - Szokol (Litauszki, a szünetben), Fiola, Kádár, Katona - Kiss M., Simon Á. - Gosztonyi, Balogh B. (Balajti, 52.), Simon K. (Bódi, 56.) - Futács (Eppel, 80.).
Kína: Sheng Gao - Aishan, Songyi, Shuai, Ke Shi - Xinghan Wu (Fang Li, 78.), Qi Zhang (Kai Chen, 78.), Gang Feng, Yi Guo (Binbin Liu be, 58.) - Pengfei Xie, Hao Chen (Senwen Luo, a szünetben).
gól: Katona (42.), Futács (54.), Eppel (81.)
sárga lap:
Aishan (36.)

A válogatott kedden érkezett meg Toulonba, és a játékosok közül mindenki bevethető volt, a korábban kisebb sérüléssel bajlódó futballisták is felépültek. Az első franciaországi tréningre szerdán került sor, Róth Antal szövetségi edző azonban gyomorbántalmai miatt orvosi kezelésre szorult, így a gyakorlást segítője, Pölöskei Gábor vezényelte le.

A tornán a tradícióknak megfelelően 40 perces félidőket játszanak a csapatok. Az edzők négy mezőnyjátékost és egy kapust is cserélhetnek.

Az első percekben a magyarok többet birtokolták a labdát. Az 5. percben Futács lőtt ballal, laposan - a labda jócskán elkerülte a kaput. Gulácsinak kellett tisztáznia egy kínai próbálkozás végén. Sok a hiba, az első negyedóra színvonala alacsony.

A 22. percben Futács távolról lőtt jócskán fölé. Gosztonyi fejese elkerülte a kínai kaput, a másik oldalon Pengfei Xie pontosabb volt, a kapufát találta telibe. Kínai kezezés után jó szögből magyar szabadrúgás - Gosztonyi a sorfalba lőtt.

A második félidőben hamar vezetést szerzett a magyar csapat: Futács szép bokamozdulattal szöktette a jobbszélen meginduló Gosztonyit, aki visszatette a labdát a bal lábára, majd pontosan ívelt középre, az érkező Katona közelről a kapuba fejelt (1-0).

A 49. percben Gosztonyi szögletét Futács hat méterről mellé fejelte. Öt perccel később már nem hibázott Futács, egy szép egyéni akció végén, egy megkerülőst cselt követően lőtt laposan a kínai kapuba (2-0).

A 60-61. percben kétszer is látványosan védett Gulácsi: egy fejest fölé tolt, majd egy újabb kínai próbálkozásnál meg is szerezte a labdát.

A 81. percben - beállása után egy perccel - Eppel kihasználta a kínai kapus óriási hibáját: Sheng Gaótól egy labdakezelési hiba után elpattant a labda, amire az MTK-támadó csapott le, és végül az üres kapuba csak be kellett gurítania.

"Az első félidőben több hibával játszottunk, mint terveztük, ezért a szünetben azt kértem a játékosoktól, hogy kicsit gyorsabb tempóban, koncentráltabban, de a szervezettséget mindvégig megtartva futballozzunk" - idézte az MLSZ.hu Pölöskei Gábor másodedzőt. "A fordulás után feljavult a játékunk, helyzeteket alakítottunk ki, és ezekből gólokat is tudtunk szerezni, ennek köszönhetően megérdemelt győzelmet arattunk."

A mérkőzés után hazafelé csatlakozott a válogatotthoz a kórházat elhagyó Róth Antal is, akit nagy taps fogadott a csapat buszán. A szövetségi edző megköszönte a szakmai stábnak, és különösen Pölöskei Gábornak, hogy távollétében ellátta a teendőit, majd a csapat visszautazott a szállására.

Szombaton Mexikó lesz az ellenfél, majd az utolsó csoportmérkőzésen, jövő hétfőn a házigazda francia válogatott ellen meccselnek a magyarok. A két négyes csoportból az első kettő jut tovább, a két elődöntőt jövő hét szerdán, a döntőt pedig két nappal később rendezik Toulonban.

A csoport másik mérkőzésén:
Franciaország - Mexikó 4-1 (2-1)