Vágólapra másolva!
Ausztrália, a 2022-es világbajnoki pályázat vesztese is támogatta Joseph Blatter újraválasztását, ám elvárja, hogy a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) első embere tartsa magát ígéreteihez, és megreformálja a korrupciós ügyekkel vádolt szervezetet.

"Összességében az elnök, illetve a végrehajtó bizottság tagjai által elmondottak nagyon pozitív kicsengésűek a döntési folyamatok rendszerének megváltoztatásával kapcsolatban, különösen a világbajnoki pályázatok tekintetében" - nyilatkozta nem sokkal Blatter újraválasztását követően Ben Buckley, az ausztrál szövetség elnöke, aki hangsúlyozta, szerdán nem szavazta meg azt az angol indítványt, amely elhalasztotta volna az elnökválasztást.

Az ország sportminisztere közben azt hangsúlyozta, hogy Blatternak mindenben tartania kell magát ígéreteihez, s végig kell vinnie a FIFA megtisztulásához vezető terveket.

Az ausztrálok támogatása azért nagyon meglepő, mert már a 2022-es vb-helyszín kijelölés után, amikor egyetlen szavazattal maradtak alul Katarral szemben, felvetették, hogy gyanús körülmények között nyert az ázsiai ország. Majd most hétfőn előkerült Jerome Valcke FIFA-főtitkár egy levele, melyben egyértelműen arra utal, hogy Katar megvásárolta a világbajnokságot.

Ezt követően az ausztrál parlament egyik képviselője kirohant Blatter és a FIFA ellen, melyet a Gyalog galopp című filmben szereplő Fekete Lovaghoz hasonlított, aki egy párbaj során úgy ajánlott döntetlent ellenfelének, hogy az már mindkét kezét és lábát levágta. Nick Xenophon azt is felvetette, hogy Ausztráliának vissza kell szereznie a FIFA-tól azt a közel 40 millió dollárt, amelyet az ország a kandidálásra költött.