Vágólapra másolva!
A korrupciós botrány kirobbanását követően a vártnál sokkal simábban zajlott le szerdán a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség zürichi elnökválasztása, amelyen Joseph Blatter újabb négy évre felhatalmazást kapott. A helyszínen tartózkodó Berzi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség alelnöke szerint nem került szóba a korrupciós ügy a küldöttségek között, Bienerth Gusztáv, a FIFA jogi bizottságának tagja viszont azt mondta az [origo]-nak, hogy Katartól elveszik a vébét, ha bebizonyosodik, hogy vétettek az etikai szabályzat ellen.

Egy nappal a FIFA elnökválasztása előtt úgy tűnt, teljes a káosz a szervezetnél. Blatter egyetlen kihívója, a katari Mohammed bin Hammam ellen vesztegetés gyanújával etikai eljárás indult, mire az ázsiai sportvezető vasárnap visszalépett a jelöléstől. Bin Hammam tagságát felfüggesztette az etikai bizottság, ahogy Jack Warner alelnökét is. Utóbbi hétfőn súlyos korrupciós vádakat fogalmazott meg Blatter ellen, és nyilvánosságra hozta Jerome Valcke FIFA-főtitkár levelét, amelyben a katari vb megvásárlásáról írt.

A 2018-as vb megrendezését elbukó angol szövetség (FA) korrupcióval vádolta meg a FIFA négy végrehajtó bizottsági tagját, majd az elnökválasztás elhalasztására szólította fel a tagországokat.

Roppant érdekes előadások

A nemzetközi hírportálok az elnökválasztásnak otthont adó zürichi Hallenstadion előtti tüntetésről számoltak be, de Berzi Sándor, az MLSZ alelnöke és nemzetközi igazgatója szerint csak pár ember hangoskodott: "Csak néhány embert láttam táblákkal." A demonstrálók "Játssz becsületesen, FIFA!", illetve "Piros lapot a FIFA-nak" transzparensekkel várakoztak az épület előtt. Az MLSZ alelnöke szerint azonban a tagországok egyértelműen jelezték, hogy bíznak a nemzetközi szövetségben: "Általános vélemény volt, és ez a szavazatokban is tükröződött, hogy a FIFA képes felülkerekedni a problémákon."

A kongresszuson nem történt rendbontás, minden zökkenőmentesen zajlott. "Teljesen normális hangulatú közgyűlés volt, nem került szóba a korrupciós ügy a küldöttségek között. Rengeteg fontos témáról hallhattunk beszámolókat. Az embereket bizonyára az elnökválasztás érdekelte leginkább, de szakmai szempontból is több roppant érdekes előadást tartottak" - mondta az [origo]-nak Berzi.

Mennyivel nyert Blatter?

David Bernstein FA-elnök a kongresszus elején az elnökválasztás elhalasztását indítványozta, Berzi szerint különösebb visszhang nélkül: "Nagyon alacsony támogatottságú volt az angolok halasztási kérelme, amennyiben elfogadták volna, úgy változtatni kellett volna a napirenden, de erre nem került sor. Különösebb előkészítést nem lehetett tapasztalni a szervezkedésükről, nem volt az akció kellően megtervezve. Várható volt, hogy nem járnak sikerrel, mert szerda reggel az UEFA-tagországok találkoztak, és a döntő többség nem értett egyet az FA-vel."

Berzi úgy tudja, az angolok vb-pályázata fair körülmények között bukott el: "Azt az információt kaptuk, hogy a 2018-as vébével kapcsolatos korrupciós ügyben mind a négy érintettet tisztázták, semmi olyan bizonyíték nincs, amely ellenük szólna, így kijelenthető, hogy Oroszország tisztán kapta meg a világbajnokság rendezési jogát."

A további négy évre újraválasztott Joseph Blatter javaslatára ugyanakkor a FIFA változtatott a vb-házigazdák kiválasztásán. "A jövőben nem a végrehajtó bizottság, hanem a kongresszus dönt majd a vb-helyszínekről. Az etikai bizottságot is átalakítják, tagjait pedig a közgyűlés fogja felhatalmazni" - mondta Berzi, aki az MLSZ álláspontját is megfogalmazta Blatter győzelméről: "Gratulálunk Blatter elnöknek. Már a közgyűlés előtt is biztosítottuk támogatásunkról. Csányi Sándor elnök még kedden azt nyilatkozta a CNN-nek: a FIFA elmúlt évtizedében elvégzett munkája arra ösztönzött minket, hogy támogassuk Blatter urat."

"Ha valaki veszít, akkor a másikba próbál belekötni"

Berzi Sándor elődje volt a MLSZ nemzetközi igazgatói posztján Bienerth Gusztáv, akit tavaly beválasztottak a FIFA jogi bizottságának tagjai közé. Bár a korrupciós ügyek az etikai bizottság hatáskörébe tartoznak, Bienerth vázolta, mire számíthat Katar, ha bebizonyosodik, hogy vesztegetések árán került hozzájuk a 2022-es vb rendezési joga: "Amennyiben bebizonyosodik, hogy vétettek a FIFA etikai szabályai ellen, akkor elkerülhetetlen, hogy Katartól elvegyék a világbajnokságot. A nemzetközi szövetség hibázott, amikor egy időben döntött a 2018-as és a 2022-es torna helyszínéről."

Bienerth szerint az angolok akcióit a keserűség táplálja: "Az elnökválasztás elhalasztásának kísérlete egy csalódott szövetség törekvése volt arra, hogy kellemetlenséget okozzon a FIFA-nak. Ez egy természetes reakció, ha valaki veszít, akkor a másikba próbál belekötni. A 2018-as világbajnokság megrendezéséért nagy volt a verseny, ám Anglia csupán egy szavazatot kapott."

A korrupciós botrány kirobbanása után a FIFA-szponzorok közül az Adidas, a Coca-Cola és az Emirates légitársaság is csalódottságát fejezte ki, és a gondok megoldását sürgette. Bienerth korábban dolgozott a Coca-Cola regionális üzletfejlesztési igazgatójaként is Bécsben. "A támogatók számára kulcsfontosságú, hogy ne csökkenjen a FIFA népszerűsége, és ne feketítsék be a pozitív imázsát, de nem gondolnám, hogy bármelyik szponzorral kenyértörésre kerülne sor. Ugyanakkor a nemzetközi szövetségben sok korrekcióra van szükség, vannak ugyanis egyre láthatóbb zavarok."

Bienerth szerint ezzel együtt Blatter megérdemelten lett újabb négy évig a FIFA elnöke: "Kitűnő sportvezetőnek ismertem meg, aki sokat tett a labdarúgás értékének növelése érdekében. Képesnek tartom rá, hogy a FIFA-ban szükséges változtatásokat elvégezze."