Vágólapra másolva!
A Real Madrid emlékezetes galaktikus érájának legnagyobb sztárja Zinedine Zidane volt, ő szerezte a madridiak utolsó, BL-győzelmet érő találatát is. Bár a 2006-ban visszavonult klasszis szeret a háttérben maradni, a madridi sportújságok szerint most is jelentős befolyása van a Realnál, és még olyan dolgokat is keresztül tud verni Florentino Pérez elnökön, amelyeket még José Mourinho vezetőedző sem.

Zidane utolsó mérkőzésére valószínűleg mindenki emlékszik: a 2006-os világbajnokság döntőjével fejezte be karrierjét, amikor piros lapot kapott Marco Materazzi lefejelése miatt. Azóta többször is kifejtette, hogy nagy hiba volt így visszavonulnia, hiszen nyugodtan elfocizgathatott volna még az Egyesült Államokban, ahonnan volt is ajánlata. "Többet kellett volna foglalkoznom az amerikai kaland gondolatával, simán játszhattam volna még, és megbántam, hogy nem így döntöttem" - nyilatkozta tavaly a L'Équipe-nek.

A sportágtól persze a visszavonulás után sem szakadt el, időnként pályára lépett gálameccseken, illetve a Real Madrid öregfiúkcsapatában, de hivatalos kapcsolata nem volt a labdarúgással egészen 2009 júniusáig. Akkor aztán ismét Florentino Pérez lett a Real elnöke, aki 2001-ben szerződtette Zidane-t, két éve pedig egyik első lépéseként felkérte, hogy legyen a személyes tanácsadója. Hivatalosan semmilyen döntési jogkör nem jár a feladattal, de Pérez szinte minden fontos kérdésben kikérte volt játékosa véleményét. Zidane-t ugyanakkor nagyon zavarta, hogy az emberek többsége azt gondolta róla: tulajdonképpen semmit sem csinál. A rivaldafényt továbbra is szerette volna elkerülni, azonban úgy érezte, hogy valamivel kézzelfoghatóbb feladatra van szüksége.

Az elnök mellett immár az edzőnek is tanácsokat ad

Pérez alighanem José Mourinho szerződtetéséről is megkérdezte Zidane-t, aki sohasem titkolta, hogy nagyra tartja a portugál edzőt. "Mourinho éppen azt hozza a klubhoz, ami az utóbbi időben hiányzott a sikerekhez" - nyilatkozta még tavaly szeptemberben az AS-nek.

A klub sportigazgatója, Jorge Valdano azonban már korántsem volt biztos abban, hogy a Realnak Mourinhóra van szüksége: labdarúgásról alkotott filozófiája gyökeresen ellenkezik a portugáléval, és kettejük hatalmi harca alkalmasint a csapatra sem volt jó hatással.

A vezetőedző érezte, hogy szövetségesre van szüksége, és Zidane személyében sikerült is megtalálnia azt az embert, aki a javára billentette a Valdanóval szembeni különmeccset. A klub tavaly novemberben bejelentette, hogy Zidane immár nemcsak Pérez személyes tanácsadója, hanem Mourinho kérésére különleges tanácsadói szerepet tölt be az első csapat mellett. A hivatalos bejelentés szerint az új szerepkörben Zidane rendszeresen részt vesz a különféle BL-rendezvényeken (sajtótájékoztatókon, médiabemutatásokon), és szinte mindenhova együtt utazik a focistákkal. "Ott vagyok az edzéseken, figyelem a foglalkozásokat, megosztom a gondolataimat a trénerrel a saját csapatunkról és az ellenfelekről is" - magyarázta február elején Zidane a L'Équipe-ben.

Forrás: AFP/John Thys
Forrás: AFP/John Thys

Pozitív pszichés hatás

Mourinho számítása több szempontból is bevált. Zidane személyes jelenléte az edzéseken elég volt Péreznek ahhoz, hogy visszafogja Valdanót, aki sportigazgatóként korábban szintén rendszeresen ott volt a foglalkozásokon, és a mérkőzéseken bejárása volt az öltözőbe. Az argentin immár valóban csak azt a szerepet tölti be, amelyre a munkaköri leírása alapján hivatott, és nem szól bele az első keret mindennapi életébe - a hatalmi harc tehát Mourinho javára dőlt el.

A madridi lapok értesülései szerint Zidane győzte meg az elnököt arról is, hogy engedjen a vezetőedzőnek, és januárban szükség van egy középcsatár leigazolására. Mourinho már a nyáron szeretett volna egy centert szerződtetni, azzal érvelve, hogy Karim Benzema és Gonzalo Higuaín személyében csak két vérbeli csatára van, és ha az egyik kidől a sorból, akkor nem lesz választási lehetősége. Higuaín valóban megsérült, de Valdano és Pérez így is ódzkodott még egy támadó leigazolásától, ám az elnök végül Zidane hatására beleegyezett Emmanuel Adebayor kölcsönvételébe.

De Zidane-nak nem csak a Mourinho-Valdano párviadal eldöntése miatt volt jelentős szerepe a Real eddigi BL-menetelésében: nagymértékben hozzájárult ahhoz is, hogy a szezon elején gyengélkedő Benzema magára találjon. A csatár valósággal isteníti Zidane-t, akinek személyes jelenléte a tréningeken rendkívül pozitív hatással volt rá. Míg korábban rendre megsértődött, amikor kihagyták a kezdők közül, most Adebayor érkezével nem kezdett el duzzogni, hanem kettőzött erővel dolgozott, aminek meg is lett az eredménye. Összességében elmondható, hogy Mourinho remek viszonya Zidane-nal az egész keretre rendkívül jól hatott mentálisan, a játékosok még inkább odatették magukat, hogy 2002 után ismét Bajnokok Ligáját nyerhessen a csapat.

www.global-soccer.eu