Vágólapra másolva!
Nem szerénykednek a paksi focicsapatnál, a tavaly még a kiesés ellen harcoló klub játékosai és vezetői egyaránt felvállalják, hogy meg akarják tartani váratlanul megszerzett dobogós helyüket a bajnokságban, hogy ezáltal Európában is megmutathassák képességeiket. Erre nap nap után egy talányos felirattal emlékeztetik magukat a paksiak, akik hét fordulóval a cél előtt már abban is megállapodtak, hogy melyik stadionban játsszák majd ősszel a nemzetközi meccseiket.  

"Irány Glasgow!" - olvasható az elsőre nehezen értelmezhető felirat a paksi focicsapat öltözőjének falán. "Máté Csaba másodedző rakta ki, hogy ne felejtsük, mekkora lehetőség előtt áll a csapat, bár én babonából nem nézegetem" - magyarázta az [origo]-nak Éger László, a paksiak csapatkapitánya. "A klub busza egyszer eltévedt, és a játékosok azzal ugratták a sofőrt: ha idehaza sem boldogul az utakon, mi lesz vele, ha majd úgy alakul, hogy Glasgow-ba kell szállítania őket. Hogy miért pont oda, azt nem tudom, de a paksi játékosok között ezután szállóigévé vált, hogy Irány Glasgow!"

Pedig ez a szezon sem úgy indult, hogy a 2006 óta NB I-es Paksnak az idény végén európai utazásokat kellene tervezgetnie. A klub első három élvonalbeli szezonjában a 11. helyen végzett, tavaly pedig majdnem kiesett. Idén is sokan a kiesőjelöltek közé sorolták a csapatot, négy forduló után még győzelem nélkül állt. Ezután azonban megtáltosodott a Paks, a 23. fordulóra egészen a második helyig jutott a tabellán, ráadásul a címvédő Debrecen legyőzésével megnyerte a Ligakupát is, amivel 21 millió forintot keresett.

"Az fájna, ha játékban visszaesnénk"

"A helyezésünket részben annak köszönhetjük, hogy idén kiszámíthatatlan eredmények születnek a Monicomp Ligában, ugyanakkor a csapatunk felvállalta a támadófocit, ami eleinte meglepte az ellenfeleket. Sok gólt szerzünk pontrúgásokból" - mondta a paksi titokról Kis Károly vezetőedző, aki már nem néz előre a tabellán, mert a Videoton szerinte megnyerte a bajnokságot.

A dobogós pozíciót viszont foggal-körömmel megvédenék a paksiak."Próbálunk a megkezdett úton maradni, butaság lenne visszafogni a fiúkat. Mondhatnám, hogy a hatodik hely is nagy előrelépés lenne a klub történetében, de sokkal jobban motiválja a labdarúgókat, hogy a dobogós pozíciót megtartsák. Nem biztos, hogy sikerül, de sokkal jobban fájna, ha játékban visszaesnénk."

Német és holland megfigyelők a lelátón

Ha a Paksnak sikerül a dobogón zárnia a bajnokságot, akkor elindulhat az Európa Ligában. Mint azt a klub ügyvezetőjétől, Haraszti Zsolttól megtudtuk, a vezetőség nem számított ilyen jó szereplésre, így a labdarúgók szerződésében nincs külön bónusz a nemzetközi kupaindulásra. "A prémiumrendszerünket úgy állapítottuk meg, hogy a bennmaradó helyektől kapnak jutalmat a játékosok, minél előbb végeznek, annál többet. Pakson rendezettek a viszonyok, amit megígérünk, azt a játékosok megkapják, a fizetések idejében érkeznek."

Távozók azonban így is lehetnek, mivel a paksi sikerre állítólag külföldön is felfigyeltek. "Megnőtt az érdeklődés a játékosaink iránt, a Bundesligából és a holland élvonalból is érkeztek már megfigyelők a meccseinkre. Szeretnénk megtartani a csapatot, de egy minden fél számára előnyös lehetőségen elgondolkodnánk" - avatott be a klub játékospolitikájába az ügyvezető.

Koncepció, hogy nincs légiós

A Paks a magyar élvonal egyetlen olyan klubja, ahol az első csapat keretében egy légiós sem található, ahogy Kis Károly mondja: ez koncepció az egyesületnél. "Szeretnénk bebizonyítani, hogy magyar játékosokból is lehet jó csapatot összerakni. Elképzelhető, hogy lenne pár légiós, aki segíthetne a csapatnak, de a leigazolásuk fel sem merül bennünk, az utánpótlásunknak szeretnénk megadni a lehetőséget. A Ligakupa-döntőben hét saját nevelésű labdarúgónk szerepelt."

"A Ligakupa-bevétel jelentős része a játékosoké lesz, jutalomként" - avatott be a csapat pénzügyeibe Haraszti. "A pénz minden klub életében fontos, de nem volt parancsba adva a minél jobb szereplés a sorozatban. A Ligakupa szakmai része fontosabb, illetve hogy a fiatalabbak is tétmeccsen bizonyíthassanak."

A Paks korábban két nagy nevet is igazolt, Tököli Attilát és Lisztes Krisztiánt, de a sikerek mégis a duó távozása után jöttek. "Tököli Attilának nagyon sokat köszönhetünk, de tiszteletben tartottuk, hogy el akart menni. Örülök, hogy a kecskeméti játéka alapján visszakerült a válogatottba. Lisztes Krisztián szintén sokat tett a csapatért, de télen szeretett volna távozni a több játéklehetőség reményében" - mondta erről az edző.

Mindig van, aki pluszt ad a csapat játékához

Az 5000 néző befogadására alkalmas paksi stadionban az UEFA követelményei miatt nem lehet nemzetközi meccset rendezni, ám hogy a klubnál komoly gondolják az EL-szereplést, azt jelzi, hogy már erre is találtak megoldást. "Van egy megállapodásunk a fehérváriakkal, amennyiben szükséges, az UEFA-nak a Sóstói Stadiont adnánk meg hazai helyszínnek" - mondta Haraszti. "Behatároltak a lehetőségeink, egyelőre nem gondolkodunk a stadion bővítésén. 1500-2500 néző jár ki a mérkőzéseinkre, szeretnénk növelni a nézőszámot, de Paks csupán húszezres város."

Forrás: MTI Zrt. / Bizományosi: Simó Endre

Éger László számára nem lenne ismeretlen szituáció albérletben játszani. "A Dunaferr-rel Győrben játszottunk UEFA-kupa- és BL-selejtezőkön, nem volt olyan jó a hangulat, mint a saját pályánkon. A DVSC is több pontot gyűjtött volna a BL-ben és az EL-ben, ha Debrecenben fogadja az ellenfeleket" - állítja a védő, aki szerint jó dolog Pakson focistának lenni, mert nyugodtak a körülmények, és nincs hitegetés.

"Idén több találkozón is hátrányból tudtunk győzni, mindig volt, aki egy kis pluszt tudott adni a játékunkhoz. A Ligakupa-döntő első meccsén Csernyánszki Norbert, a visszavágón Pokorni Péter remekelt a kapuban, de hetek óta szenzációs formában van Bartha László is. Tököli Attila távozása óta több embertől várja a szakvezetés a gólokat, ezáltal talán a csapat kicsit jobban koncentrál."

Böde megúszta a német 3. ligát

A Monicomp Liga egyik nagy felfedezettje az immár nyolc gólnál járó Böde Dániel, akit a télen a Bundesliga II-ben sereghajtó Arminia Bielefeld szeretett volna leigazolni. "Komoly volt a németek ajánlata, de abban maradtunk Haraszti Zsolt ügyvezetővel, hogy maradok még legalább fél évet, várhatóan jönni fog majd jobb ajánlat. Utólag örülök, hogy nem mentem egy kiesőjelölthöz, bár az elmúlt hetekben más érdeklődő klub eredményeit is böngésztem, de arról egyelőre nem nyilatkoznék, hogy melyikét" - titokzatoskodott Böde.

"Jól érzem magam Pakson, de természetesen én is szeretnék külföldre szerződni. Egy esetleges nemzetközi szereplés a Pakssal persze elgondolkodtatna" - fogalmazott az U20-as válogatottal vb-bronzérmes Szabó János, aki szintén a csapategységben látja a Paks erejét. "Nagyon együtt van a csapat, mindent megteszünk a pályán a másikért, főleg az utóbbi időben."