Vágólapra másolva!
José Mourinho irányításával első trófeáját nyerte a Real Madrid, amely a valenciai Király-kupa-döntőben hosszabbítás után verte a Barcelonát Cristiano Ronaldo fejesgóljával. Az első félidőben a Real játszott jobban, a másodikban a Barca magához tért, és több helyzetet is kidolgozott, de Casillas versenyben tartotta a Realt, amely a hosszabbításban végül eldöntötte a meccset. A Real Madrid 1993 után nyerte meg újra a Király-kupát.

spanyol Király-kupa-döntő:
Barcelona - Real Madrid 0-1 (0-0, 0-0, 0-1)
Valencia, Mestalla-stadion
v.: Undiano Mallenco
Barca: Pinto - Daniel Alves, Piqué, Mascherano, Adriano - Iniesta, Xavi, Busquets (S. Keita, 108.) - Messi, Villa (Afellay, 105.), Pedro.
Real: Casillas - Arbeloa, Sergio Ramos, Ricardo Carvalho (Garay, 120.), Marcelo - Pepe, Xabi Alonso, Khedira (Granero, 104.) - Özil (Adebayor, 70.), Ronaldo, Di María.
gól: Ronaldo (103.)
sárga lap: Pepe (26.), Pedro (34.), Xabi Alonso (60.), Messi (64.), Adebayor (74.), Di María (86.), Adriano (118.)
piros lap: Di María (121.)

A Barcelona kezdőcsapata két helyen változott a szombati bajnokihoz képest, a kapuba Pinto került Víctor Valdés helyére, míg a sérült Puyolt Mascheranónak kellett pótolnia, ami azért volt meglepetés, mert korábban az egyébként szintén védekező középpályás Busquetset tette Piqué mellé Pep Guardiola.

A Realnál Mourinho igazi középcsatár nélkül küldte pályára csapatát, Cristiano Ronaldo lett a center, Adebayor, Benzema és Higuaín pedig a kispadon kezdett. A bajnokin kiállított Raúl Albiol helyére Arbeloa került, ő lett a jobbhátvéd, Sergio Ramos pedig eggyel beljebb húzódott.

A Real utoljára 18 éve, 1993-ban nyert kupát, amikor a Zaragozát győzte le 2-0-ra, a huszonötszörös győztes Barca legutóbb a hat trófeával végződő 2009-es évben gyűjtötte be a trófeát, a Bilbao 4-1-es kiütésével. A két csapat ötször találkozott eddig a kupadöntőben, a Barca három, a Real két alkalommal ünnepelhetett az egymás elleni finálé után.

Mascherano már az első percben bemutatkozott Ronaldónak, amikor a szögletzászlónál felrúgta, az esetet követő szabadrúgást Xabi Alonso a kapu mögé ívelte. Az első kapura szánt lövést Xavi révén a Barca jegyezte a hetedik percben, de a katalánok csapatkapitánya bőven mellé lőtt, a másik oldalon Özil löbbölt passza után Ronaldo kerülhetett volna helyzetbe, ha jól vette volna át a labdát, így is lőni tudott azért, de a gólvonalon álló Daniel Alves felszabadított.

A 26. perc hozta a meccs első sárga lapját, Pepe és Pedro futott versenyt, mindketten rángatták egymást, Pedro elesett, Undiano Mallenco pedig a Real-játékost figyelmeztette egy sárgával. A futballból az első félórában nem sokat mutattak a csapatok, kakaskodásból annál több volt, a 28. percben Villa terült el fájdalmas arccal a földön, mikor Arbeloa megtaposta, mire a Real-védő és Sergio Ramos ápolókat idéző módon nyúlt a csatár hóna alá, aki persze egyből meggyógyult, sőt, már lökdösődni is volt ereje, amibe a többiek is beszálltak, a szájkaraténak a bíró nagy nehezen tudott csak véget vetni.

Forrás: AFP
Sergio Ramos és Iniesta párharcában a labda csak mellékszereplő

A 36. percben Piqué szerzett labdát félpályánál, amit ügyetlen mozdulattal egyből el is adott, Ronaldo kapura húzott, majd a hosszú sprint végén laposan lőtt, de Pinto leért, Pepe pedig egy gyors szabálytalansággal megállította a Barca passzolgatását, ami után Messiék azt reklamálták, a bíró miért nem osztotta ki a kiállítással járó második sárgát a brazil származású portugálnak. Két perccel az első félidő vége előtt egy jobboldali beadásra Pepe érkezett hatalmas lendülettel, bőven túlugrotta Daniel Alvest, de fejese a jobb kapufán csattant.

A csapatok 0-0-val vonultak szünetre, a Real veszélyesebben játszott, a Barcelona nagyon pontatlanul passzolgatott, és nem tudott mit kezdeni a madridiak védekezésével, de egyébként is elmondható, hogy a várt futballünnep helyett inkább küzdősport-bemutatót tartottak a felek. A második felvonás első lehetőségét Pedro teremtette meg magának, aki befelé cselezett Arbeloa mellett, majd jobbal a rövid felsőt célozta meg, de nagyjából egy métert tévedett. Villa is magához tért régi vadászterületén, a Mestallában, Arbeloa és Ricardo Carvalho mellett indult el az alapvonal irányába, de beadásszerű lövése (vagy lövésszerű beadása) az oldalhálóban landolt.

Forrás: AFP
Messi nem igazán fickándozott a Real-védők szorításában

Messi a második félidő derekán előbb sárga lapot érően akadályozott meg egy Real-szabadrúgást, majd a kapu előtt is aktívkodott, 18 méteres lövése azonban nem adott munkát Casillasnak. A 69. percben Messi indította Pedrót, aki a hosszú sarokba lőtt, de a partjelző lest jelzett, úgyhogy hiába ünnepelt a stadion gránátvörös-kékbe öltözött része. A második félidőben egyértelműen a Barca dominált, Pedro a lesgól után közel állt egy érvényeshez is, de hiába csavart a bal felső irányába, Casillas ki tudta szedni a labdát a léc alól. Iniesta balos lövésénél is a Real kapusa volt a hős, aki újabb nagy védéssel tartotta versenyben csapatát.

A Barcán nagyon érződött, hogy nem akar hosszabbítást, Messi el is dönthette volna a meccset, de Marcelo az utolsó pillanatban mentett előle, igaz, majdnem öngól lett belőle. A Real az utolsó öt percben varázsütésre életre kelt, előbb Ronaldo pepecselt el egy ziccert - igaz, ha belövi, les miatt akkor sem lett volna érvényes -, majd Di María jobbos löketét tolta ki nagy bravúrral Pinto. A rendes játékidő gól nélkül telt el, jöhetett a hosszabbítás, amelynek első helyzete Ronaldo előtt adódott, de a madridi aranylabdás hiába futotta le a Barca védőit, 16 méterről 30 centivel a jobb alsó mellé lőtt.

Ronaldo az első helyzetét még elrontotta, a másodikat már nem: a 103. percben Di María és Marcelo passzolta ki a Barca-védelmének jobb oldalát, az argentin szélső mesterien tekert középre, Ronaldo pedig Adrianót túlugorva a léc alá fejelt (0-1).


A 119. percben minden eldőlhetett volna, Adebayor azonban lábon lőtte Pintót, a kipattanónál pedig Ronaldo önző volt, az üresen álló Di María szinte könyörgött a labdáért, amit Ronaldo végül ellőtt, és egy védő lábáról pattant fölé. Ez a Barca-Real sem múlt el kiállítás nélkül, Di María gyűjtötte be a második sárga lapját, de ez már nem változtatott semmit az eredményen, az utolsó szabadrúgáshoz még Pinto is felkocogott, de a Real védelme tisztázott, ezzel kupagyőztes lett a fővárosi csapat, amellyel első trófeáját nyerte meg José Mourinho.

A két csapat még kétszer találkozik a Bajnokok Ligájában, április 27-én a Real Madrid, május 3-án a Barcelona lesz a pályaválasztó az elődöntőben.