Vágólapra másolva!
Hatalmas feszültség halmozódhat fel az edzőkben a mérkőzések alatt, olykor elég egyetlen momentum ahhoz, hogy ez robbanásszerűen kitörjön, akár a másik csapat kispadja felé. Arsene Wengerrel nem a hétvégén fordult elő először ilyesmi, a Dortmund sikeredzője a barátjának esett neki, Nyilasi Tibor hideg vérrel megvédte a Fradi becsületét.

Igen csak parázs jelenetekkel zárult az Arsenal-Liverpool rangadó a Premier League-ben, amely a rengeteg hosszabbítás miatt 102 percig tartott. Az Ágyúsok a 98. percben szereztek vezetést egy tizenegyessel, azonban a vendégek szintén büntetőből egyenlítettek - ez verte ki a biztosítékot Arsene Wengernél. A francia edző az oldalvonal mellett vehemensen reklamált liverpooli kollégájánál, Kenny Dalglish-nál, aki nem tűnt toleránsnak a szópárbajban. A vitának végül nem lett komolyabb következménye, bár Wenger a lefújás után is panaszkodott a döntés miatt, a Dalglish-sal történt afférját azonban nem hozta szóba.

Wenger nem először került konfliktusba

Az alaphelyzetben rendkívül higgadt és megfontolt Wenger nem először került ilyen helyzetbe. 2006-ban a West Ham United elleni bajnokin az ellenfél a 89. percben szerezte meg a vezetést; edzője, Alan Pardew pedig nem fogta vissza magát örömében - ami alaposan felbosszantotta Wengert. Meglökte az öklét rázó Pardew karját, és a negyedik játékvezetőnek kellett közbeavatkoznia, nehogy komolyabb konfliktus legyen a dologból. A felek ezt követően egy darabig még zsörtölődtek, de a lefújást követően Pardew kezet nyújtott Wengernek - amit az Arsenal edzője nem fogadott el.


Az FA tízezer fontos büntetést szabott ki rá, pedig Pardew is elismerte, hogy ez azért túlzás. "Semmi személyes nem volt a dologban. Örültem a gólunknak, Arsene-nek pedig ezzel volt egy kis problémája, még az is lehet, hogy jogosan" - mondta rendkívül sportszerűen.

Wenger azonban nem tanult a dologból, mert még ugyanabban az évben a Tottenham trénerével, Martin Jollal is konfliktusba került. Az Ágyúsok legnagyobb helyi riválisának számító Spurs ugyanis úgy szerezte meg a vezetést, hogy az Arsenalból ketten is sérülten feküdtek a földön, a Tottenham azonban nem rúgta ki a labdát. Wenger ezt reklamálta meglehetősen hevesen Jolnál, a két menedzser boksznyelven szólva felállt egymásnak.


Ütésváltás azért nem lett a dologból. Wenger később a rájuk nehezedő hatalmas nyomással magyarázta kitörését. "Egy mérkőzés alatt egy adott pillanatban minden edzővel előfordulhat, hogy elveszíti az önuralmát. Ez is csak azt mutatja, hogy emberek vagyunk, és fontos számunkra, ami a pályán történik" - fejtegette.

"Csak beszélgettünk egy kicsit"

Azért a többi angliai edzőt sem kell félteni, tavaly márciusban például Roberto Mancini és David Moyes kapott össze az oldalvonal mellett a Manchester City és az Everton bajnokiján. Az olasz azt vette zokon, hogy Moyes lassan adta oda a labdát a City egyik játékosának, hogy elvégezhessen egy bedobást. Mancini odaszaladt, kiütötte Moyes kezéből a labdát, ami persze a skótnak nem tetszett, és lehet, hogy ha a negyedik játékvezető nem ugrik közéjük, akkor össze is verekedtek volna. A bíró, Peter Walton mind a két trénert felküldte a lelátóra.


Angliában összeveszett már az oldalvonal mellett Rafa Benítez és Paul Jewell (előbbi a Liverpool, utóbbi a Derby County trénere volt 2007-ben); Mark Hughes és Gareth Southgate (Blackburn Rovers-Middlesbrough); a Manchester United mestere, Alex Ferguson pedig egyszer a Reading pályaedzőjén, Wally Downeson demonstrálta a legendás hajszárítót, vagyis amikor közvetlen közelről üvölt a vele szemben álló arcába. Arra is akadt példa, hogy a játékvezető már a 24. percben kiállította mindkét trénert: tavalyelőtt az FA-kupában Joe Kinnear (Newcastle United) és Phil Brown (Hull City) járt így. A két menedzser Fabricio Coloccini egy kemény belépője után szólalkozott össze, de a meccs után nem tulajdonítottak nagy jelentőséget a dolognak. "Nem tudom, miért küldtek el a kispadról, csak váltottunk pár szót Phillel. Odajött, mert volt mondanivalója, én meg válaszoltam neki" - adta az ártatlant Kinnear.

Klopp és Tuchel a stúdióban már nem vitatkoztak

Egy Celtic-Rangers meccsen az érzelmek mindig rendkívül hevesek. Idén márciusban a két együttes szakmai stábja majdnem összeverekedett a lefújást követően. A skót kupában a Celtic úgy nyert 1-0-ra az ősi rivális ellen, hogy a mérkőzésen három piros és 13 sárga lapot osztottak ki, majd amikor Neil Lennon kezet akart fogni a Rangers pályaedzőjével, Ally McCoisttal, elszabadult a pokol. A két egykori játékos, aki a pályán sohasem találkozott egymással, egymásnak esett. Állítólag McCoist beszólt, ebből alakult ki a konfliktus.


Szerencsére néhány rendőr ott volt a közelben, és szétválasztotta a feleket - a hatóság valószínűleg sejthette, hogy jobb, ha készenlétben áll.

Hogy a mérkőzés közben az érzelmek még a legjobb barátokat is összeugraszthatják, az márciusban Németországban bizonyosodott be, amikor a Borussia Dortmund a Mainz vendége volt. A vendégek trénere, Jürgen Klopp korábban éveken keresztül volt a mainziak edzője, és jól ismeri kollégáját, Thomas Tuchelt, amikor azonban a hajrában a hazaiak úgy egyenlítettek, hogy közben egy dortmundi hátvéd a földön feküdt, nála is elszakadt a cérna.


Más kérdés, hogy a meccs után a tv-stúdióban nyugodt hangnemben meg tudták beszélni a dolgot, és maga Klopp is elismerte, hogy nem így kellett volna reagálnia.

Nyíl fejelt, Csertői rúgott

Természetesen a magyar stadionok sem mentesek a hasonló pálya széli agressziótól. 1991-ben a Ferencváros és a Honvéd bajnokija telt rendkívül feszült hangulatban: a kispestiek az első, a Fradi a második helyen állt, a zöld-fehéreknek nyerniük kellett volna, hogy utolérjék riválisukat. Az Üllői úton azonban 1-1-es döntetlen született, és a vendégek pályaedzője, Béres Tamás elégedettségét a Fradi-drukkerek felé némi mutogatással fejezte ki, ami miatt a hazaiak kispadja vett elégtételt, Nyilasi Tibor lefejelte Bérest.

Az előző szezon elején a Haladás edzője, Csertői Aurél, illetve a Videoton pályaedzője, Bódog Tamás szólalkozott össze. Ebben az esetben is tettlegességig fajult a dolog. Bódog szerint Csertői ágyékon rúgta őt, a szombathelyi tréner viszont azt állította: "elképzelhető, hogy a kislábujjammal eltaláltam a sípcsontját vagy a combját, de az biztos, hogy ágyékon nem rúgtam." A videofelvétel alapján mindenki eldöntheti, mi is történt.


Az MLSZ végül az év végéig eltiltotta Csertőit, de Bódog is háromhónapos eltiltást kapott.

www.global-soccer.eu