Vágólapra másolva!
Három éve Hollandia mellett még öt európai ország labdarúgó-válogatottját irányította holland szövetségi kapitány, köztük Erwin Koeman személyében a magyart is. Napjainkra ez a szám kettőre csökkent, ráadásul Dick Advocaat, illetve Guus Hiddink csapata is elmarad a várakozásoktól.

A holland válogatott a legutóbbi világbajnokságon döntőt játszott, a jelenlegi Eb-selejtezők során egyelőre hibátlanul szerepel, legutóbbi két találkozóján éppen Magyarországnak tartott előadást a modern futballból.

Klubszinten ugyanakkor a holland foci már korántsem olyan sikeres, mint akár egy évtizeddel ezelőtt, és szakembereik sem olyan keresettek külföldön, mint néhány éve.

Illeszkedtünk az európai trendhez

2008 tavaszán, Hollandián kívül öt európai országban is holland szakember irányította a válogatottat, és többségük sikeres is volt. Guus Hiddink az orosz, Leo Beenhakker pedig a lengyel csapatot vezette ki az Európa-bajnokságra; a kazah válogatott fennállása legjobb eredményét érte el a 2008-as Eb selejtezői során Arno Pijpersszel; Albániában Arie Haan, Magyarországon pedig Erwin Koeman volt a szövetségi kapitány.

Nálunk ráadásul az utánpótlás irányítását is hollandra bízták, hiszen a korosztályos válogatottak vezetését Wilco van Buuren vette át.

Azóta viszont kissé átalakult a nemzetközi futballtérkép, a német, olasz vagy horvát szakemberek legalább olyan keresettek lettek, és csupán két ország nemzeti csapatánál dolgozik holland szakember Hollandián kívül.

Törökországban Hiddink, Oroszországban pedig Dick Advocaat, azonban mind a ketten elmaradnak a várakozástól, egyre több a kritikus hang velük kapcsolatban.

Hiddink keveset van Törökországban

A törökök jelenleg harmadik helyen állnak selejtezőcsoportjukban Németország és Belgium mögött. A Németországban elszenvedett vereség nem jelentett meglepetést, azonban a csapat Azerbajdzsánban is kikapott, ami már botrányt okozott. Hiddink kijelentette, ha a következő két selejtezőt nem nyeri meg az együttes, akkor lemond a posztjáról: az elsőt Ausztria ellen sikerült behúzni, júniusban pedig Belgium következik.

A hollandot leginkább azért kritizálják, mert nagyon keveset tartózkodik Törökországban, és alighanem ennek köszönhető, hogy nem az aktuális forma alapján küldi ki a meghívókat. Az osztrákok elleni keretben például hat Galatasaray-játékos is volt, pedig az isztambuli együttes rendkívül gyengén szerepel a bajnokságban.

Hiddink korábban az orosz válogatottnál dolgozott, amellyel nem sikerült kijutnia a 2010-es vébére, de utódja, Dick Advocaat sem hozza az eredményeket. Pedig őt nagyon tisztelik Oroszországban azóta, hogy UEFA-kupát nyert a Zenittel, még Szentpétervár díszpolgárának is megválasztották, pedig ezt a titulust 1866 óta egyetlen külföldi sem kapta meg.

Az oroszok jelenleg ugyan másodikak az Eb-selejtezőben, de csoportjukban Szlovákiának és Írországnak is tíz-tíz pontja van, akárcsak nekik. Otthon kikaptak a szlovákoktól, Örményországban pedig csak egy gól nélküli döntetlenre voltak képesek, így a helyi futballközvélemény egyre inkább Advocaat ellen fordul.

Advocaat: akár egy cár

A szurkolók úgy vélik, hogy túlságosan is ragaszkodik azokhoz a játékosokhoz, akikkel elődje, Hiddink sikeres volt: egy év alatt mindössze hat újoncot avatott, de közülük senkit sem vetett be tétmérkőzésen. Ráadásul hiába dolgozik éve óta Oroszországban, hadilábon áll a nyelvvel, nagyon ritkán nyilatkozik, döntéseit pedig nem indokolja meg.

"Nincs időm a kísérletezgetésre" - szokta hajtogatni. "Advocaat úgy viselkedik, mint Rettegett Iván cár. Nem lenne szabad ilyen lekezelően beszélnie, még semmit sem ért el a válogatottal" - mondta erre az egykori szovjet válogatott Viktor Ponyegyelnyik, aki jelenleg szakkommentátorként dolgozik.

A holland válogatott ugyan tartja magát a világ élvonalában, de klubszinten már közel sem olyan ütőképesek az ország csapatai. Az évtized elején még a Feyenoord, az Ajax és a PSV rendre ott volt a nemzetközi kupákban a legjobbak között: az amszterdamiak 2002-ben negyeddöntőt játszottak a Bajnokok Ligájában, a PSV 2005-ben elődöntős volt; míg a Feyenoord az UEFA-kupában játszott döntőt 2002-ben, de még az AZ Alkmaar is elődöntős volt az UEFA-kupában 2005-ben.

Ehhez képest a BL egyenes kieséses szakaszában 2007 óta nem volt holland csapat, az Európa Ligában, illetve az UEFA-kupában pedig rendre a legjobb nyolc jelenti a végállomást - mint most a PSV-nek és a Twentének.



www.global-soccer.eu