Vágólapra másolva!
Johan Cruyff játékosként és edzőként is rengeteg sikert ért el, és bár másfél évtizede egyetlen klubnál sem dolgozik, rendre markáns, gyakran sokakat sértő és nagy hatást kiváltó véleményt fogalmaz két egykori csapatáról, az FC Barcelonáról és az Ajaxról. A katalánoknál tavaly nyár óta már nem tiszteletbeli elnök, most pedig az Ajaxnál mondatta le a teljes vezérkart, miután az utánpótlás-edzők nagy részét le akarta cserélni a saját embereire.

Négy fordulóval a befejezés előtt kifejezetten izgalmas a holland bajnokság, hiszen az első három helyezettet mindössze három pont választja el egymástól. Az aranyéremről korábban már lemondott Ajax a PSV Eindhoven és a Twente bukdácsolása következtében ismét a bajnoki címért hajt, ráadásul az amszterdamiak az utolsó fordulóban éppen a Twentét fogadják. A klub háza táján mégsem ez a fő beszédtéma: az egyesület legendás alakja, Johan Cruyff ugyanis március közepén egy tízoldalas tervezetett készített az Ajax szervezeti átalakításáról, amelynek hatására a teljes vezetőség lemondott.

Van Gaal sohasem bocsát meg neki

A 63 esztendős Cruyff 1987 óta semmilyen hivatalos pozíciót nem tölt be a klubnál, ám ennek ellenére véleményét Hollandia-szerte szinte szentírásként kezelik. Ugyanez a helyzet Barcelonában is, hiszen a katalánok jelenlegi remeklését sokan Cruyff nevéhez kötik, mivel ő tette le az alapjait a Barca utánpótlás-akadémiájának, a La Masiának. Cruyff 1988 és 1996 között volt az FC Barcelona edzője, majd ez után az egyesület tiszteletbeli elnöke, utóbbi pozícióját azonban tavaly nyáron a frissen megválasztott elnök, Sandro Rosell megszüntette - alighanem elege volt abból, hogy Cruyff minden következmény nélkül kritizálhatja a klubot, amit időről időre meg is tett.

Az egykori edzőnek jelenleg is heti rovata van az El Periodico de Catalunyánál, amelyben gyakran rendkívül éles hangot üt meg, ezért vannak, akik már előre rettegve várják a cikkek megjelenését. Így volt ezzel Cruyff honfitársa, Louis van Gaal is, aki két periódusban is irányította a Barcát. "Az emberek nem is tudják, hogy min mentem keresztül, amikor a Barcelona edzője voltam. Cruyff hétről hétre kritizált, állandóan támadott a médián keresztül, és a drukkerek mindent elhittek neki, pedig semmi köze nem volt ahhoz, ami a csapatnál történt. Semmilyen felelősséget nem vállalt, és olyan sokszor bosszantott, hogy ezt sohasem fogom megbocsátani neki".

Ibrahimovic nem jó játékos, Alves nem a Barcába való

De Cruyff beszólt többek között Zlatan Ibrahimovicnak is ("egy rossz játékoshoz képest technikás, de egy jó játékoshoz nem eléggé"), januárban pedig kijelentette, hogy el kell adni Daniel Alvest a Manchester Citynek.

Forrás: AFP/Derek Blair

Cruyff 2008 februárjában közel állt ahhoz, hogy visszatérjen az Ajaxhoz. Akkor szakmai igazgatónak kérték fel, azonban egy hónappal később a legenda visszalépett, a vezetőedzővel, Marco van Bastennel kapcsolatos szakmai különbségekre hivatkozott. Idén februárban megbízták, hogy vezessen egy bizottságot, amelynek az volt a feladata, hogy átvilágítsa az egyesület szerkezeti felépítését, és megpróbáljon választ találni arra, hogy az Ajax miért sikertelen. Az amszterdamiak ugyanis utoljára 2004-ben nyertek bajnoki címet, és öt éven keresztül képtelen volt bejutni a Bajnokok Ligájába - ami tavaly sikerült ugyan, de ott leszerepelt a csapat.

Személycserék indok nélkül

A jelentés elkészült, és a tízoldalas dokumentum alapvetően az utánpótlásképzés reformálását tartja a legfontosabb feladatnak. Ezzel még nem is lenne probléma, főleg, hogy a legendás Ajax-akadémia szerkezeti felépítésében olyan nagy változásokat nem is látott szükségesnek: Cruyff szerint a képzés során nagyobb súlyt kell fektetni a technikára, főleg a támadók esetében, és a korosztályos együtteseknél nem az eredmény a legfontosabb, hanem az, hogy minél jobban kiszolgálják a felnőttcsapatot.

A biztosítékot az verte ki, hogy Cruyff a személyi állományt szinte teljesen le akarta cserélni. Szerinte az utánpótlásban dolgozó szakemberek közül nyolcat is meneszteni kellene, a megüresendő pozíciókat pedig a saját bizalmi embereivel akarta betölteni. A jelenleg az egyik ifjúsági csapat mellett dolgozó Dennis Bergkampot tenné meg az utánpótlás vezetőjének, ezenkívül ő lenne a nagycsapat vezetőedzőjének, Frank de Boernek az asszisztense; egy másik volt Ajax-játékos, Wim Jonk pedig a játékosmegfigyelők főnöke lenne Cruyff tervei szerint, ami mellett egyéni technikai edzőként is tevékenykedne.

Forrás: AFP/Thomas Coex

Mindez azért is érdekes, mert Cruyff semmiféle szakmai indokot nem adott arra, hogy miért kellene elbocsátani az edzőket. Mindegyiknek élő szerződése van, és menesztésük közel egymillió euróba kerülne. Az elnökség ebbe nem akart belemenni, mire Cruyff és stábja kijelentette, hogy ez esetben a március végi taggyűlésen megteszik a kellő lépéseket. A gyűlés azonban nem tartott sokáig, mert március 31-én a teljes vezetőség lemondott, élén az elnökkel, Uri Coronellel, aki elmondta, hogy a sajtó egyes képviselőitől fenyegetéseket is kapott: "Ha támogatod az igazgatótanácsot, és nem működsz együtt, neked annyi" - mondta neki állítólag egy neves újságíró.

A holland média is megosztott

Az utóbbi valószínűleg nem puszta kitaláció, hiszen Hollandiában közismert, hogy Cruyff remek viszonyt ápol a sportsajtó néhány prominens tagjával. A De Telegraafnál Jaap de Groot, a Voetbal Internationalnál Johan Derksen főszerkesztő, az RTL-tv-nél pedig Frits Barend számít Cruyff emberének. Persze az Ajax elnöksége sem maradt támogatás nélkül: a rotterdami napilap, az Algemeen Dagblad többnyire mellettük foglal állást, vagyis a klubon belüli hatalmi harc a holland médiában is leképeződik.

"A klubon belüli nyugtalanság rendkívül káros hatással van az Ajaxra. Ugyanakkor senki sem mondhatja meg az elnökségnek, hogy kit rúgjon ki, még maga Johan Cruyff sem" - jelentette ki Coronel a lemondása előtt. A lemondott elnökség ugyanakkor egyelőre a helyén maradt, hiszen az új vezetőséget majd csak a következő taggyűlésen lehet megválasztani. Nagy kérdés, hogy ezen ki indul, Cruyff ugyanis szokásához híven nem akar semmilyen pozíciót vállalni, inkább továbbra is a háttérből irányítana.