Vágólapra másolva!
Lemaradhat a feljutásról az angol másodosztályt tíz ponttal vezető Queen's Park Rangers. Buzsáky Ákos, és a nemrég a Championship legjobbjának választott Adel Taarabt csapatát egy 2009-es átigazolás miatt sújthatja pontlevonással az angol szövetség.

Matematikailag akár már hétfőn, a Derby County elleni hazai bajnokin bebiztosíthatja a feljutást a Queen's Park Rangers. A londoni egyesület drukkerei mégsem lehetnek nyugodtak: egy két évvel ezelőtti átigazolás miatt eljárás folyik a csapat ellen, melyre az FA pontlevonást róhat ki a szabályok értelmében.

A Tévez-ügy precedenst teremtett

Alejandro Faurlínt a klubtörténet legdrágább igazolásaként szerezte meg a QPR 2009 nyarán. A hivatalos bejelentés szerint az argentin középpályás 3,5 millió fontba került, az átigazolásokkal foglalkozó transfermarkt.de honlap is az ennek megfelelő négymillió euróról számolt be. A dél-amerikai nem bizonyult rossz vételnek: a jelenlegi szezonban alapembernek számít, 35-ször volt kezdő, mégis lehet, hogy klubja miatta bukja el a feljutást.

Az átigazoláskor ugyanis az FA szerint az egyesület hét pontban is megszegte az érvényben lévő szabályokat. A legfőbb vád az, hogy olyan labdarúgót igazolt, akinek játékjoga nem a korábbi klubjánál, hanem egy harmadik személynél volt. Ez a Carlos Tévez-ügy óta szigorúan tilos Angliában: a jelenleg a Manchester Cityben szereplő argentin támadót annak idején a West Ham United nem egy másik klubtól, hanem egy menedzserirodától vette meg, amiért pénzbüntetést is kapott. Pontot viszont nem vontak le tőle, mert a szabályzat akkor még nem tartalmazta, hogy ez tilos lenne. Azóta viszont az FA ezt is szövegezte.

Ki kapta a pénzt?

Az ügyet egy független bizottságnak kell kivizsgálnia. A QPR érvelése szerint sohasem állította, hogy a szóban forgó összeget Faurlín előző csapatának, az Instituto Córdobának fizettek ki, mindössze annyit jelentett be, hogy a játékos 3,5 millió fontba került. A londoniak azt állítják, az argentin szerződése lejárt az Institutónál. Kérdés, hogy akkor kinek fizettek?

Az is különös az ügyben, hogy mivel minden nemzetközi igazolást az FA-n keresztül kell végrehajtani, a szövetség 2009 óta tudhatta, hogy az argentin egyesület egyetlen fontot sem kapott, mint ahogyan azzal is tisztában volt, hogy Faurlín játékjoga egy argentin menedzserirodáé volt.

Faurlín átigazolásával kapcsolatban a QPR-t azzal is vádolják, hogy hamis információkat és iratokat szolgáltatott a szövetségnek. Az FA ugyancsak vizsgálja az argentin középpályás tavaly októberi szerződéshosszabbítását. A klub még márciusban jelezte, hogy teljes mértékben együttműködik a szövetséggel a nyomozás során, mert biztos abban, hogy semmilyen szándékos törvénysértést nem követett el.


Az ügyben május 3-án lesz a meghallgatás, a döntés három nappal később várható.

Pedig ha csak a pályán elért eredmények számítanának, akkor májusra valószínűleg már nem is maradna nyitott kérdés a londoniaknak. A QPR ugyanis öt fordulóval a bajnokság vége előtt tíz ponttal vezet a Cardiff City, tizeneggyel a Norwich City előtt. Buzsáky Ákosékrajt-cél győzelmet arathatnának a Championshipben: az idényben csak három forduló után nem vezették a tabellát, de akkor is másodikak voltak. A csapat az első tíz meccséből nyolcat megnyert, és messze a legkevesebb gólt kapta: 41 meccsen csak 27-et.

"Inkább leharapom a nyelvem"

Nem lehet panasz a támadó részlegre sem, amelyből elsősorban a csapat karmestere, a marokkói Adel Taarabt emelkedik ki. A 21 éves középpályást 2009-ben vették kölcsön a Tottenham Hotspurtől, majd tavaly nyáron végleg szerződtették, Neil Warnock irányítása alatt pedig valósággal kivirágzott. Az edző szabadságot adott Taarabtnak a pályán, a marokkóinak egyáltalán nem kell védekeznie, sőt a csapattársaknak külön felhívták a figyelmet arra, hogy a saját térfélen még véletlenül se passzoljanak neki.

Forrás: AFP
Taarabtot nehéz szabályosan tartani

Taarabt gyakran kifejezetten önzőnek tűnik, korábbi mesterei sehogyan sem tudták beilleszteni a csapat játékába, Warnocknak azonban sikerült. "Harmincéves edzői pályafutásom alatt nem volt nála tehetségesebb futballistám" - áradozott róla a menedzser, a védekező középpályás Shaun Derry pedig kijelentette: "Adel olyan, mint egy nagyra nőtt gyerek, semmi mást nem akar, mint hogy nála legyen a labda, és elkápráztassa a nézőket. Előfordul, hogy mi foggal-körömmel védekezünk, ő meg a másik térfél közepén álldogál, ilyenkor néha legszívesebben leüvölteném a fejét - de inkább leharapom a nyelvem."

Taarabt az idény során mindössze két bajnokit hagyott ki, szerzett 16 gólt, és ugyanennyi gólpasszt adott - meg is választották a The Championship legjobbjának. Ha az FA májusi döntése a QPR számára kedvezően alakul, a következő idényben már a Premier League védőit bolondíthatja.

www.global-soccer.eu