Vágólapra másolva!
Akkor is folytatná játékvezetői ténykedését Takács Ryan Lee, ha újra bántalmaznák. A mindössze 19 éves bíró orrát szombaton törte el egy játékos a Kőszeg-Mosonmagyaróvár NB II-es meccsen, miután sárga lapot adott neki. A focista maximális, hároméves eltiltást kapott, egyelőre nem fellebbez a döntés ellen. Takácsnak volt már hasonló konfliktusa, ennek ellenére szereti, amit csinál, és profivá is válna, hogy idővel az NB I-ben vezethessen.

Egy édesanya állítólagos említése vezetett tettlegességhez egy múlt szombati U19-es másodosztályú bajnokin. A kőszegi összecsapáson a hazaiak játékosa, Gaál Szabolcs orrbavágta a szintén nagyon fiatal játékvezetőt, aki ezek után félbe is szakította a mérkőzést.

A történet rekonstruálása során egymásnak ellentmondó információkat kaptunk, Gaál Szabolcs szerint korábban csúnyán szabálytalankodtak vele - mint később kiderült, el is tört az egyik ujja -, ezért ment reklamálni a játékvezetőhöz. A reklamálás után sárga lap, majd rövid vita következett, a játékos szerint ekkor hangzott el a fent említett anyázás.

Takács erre előhúzta a piros lapot, Gaál pedig hirtelen felindulásból megütötte Takácsot, akinek eltört az orra.

Az Egyesült Királyságban született, apai ágon angol játékvezető az ütés után csak villanásnyi időre gondolkodott el karrierjéről: "Abban a pillanatban megfordult a fejemben, hogy abbahagyom, aztán összeszedtem magam, arra gondoltam, én ezt szeretem csinálni, miért fejezném be másvalaki miatt?" - mesélt a körülményekről az [origo]-nak.

Takácsot Sában nem egész egy évvel ezelőtt nyakon ragadta egy futballista, a nézők pedig megkergették, ennek ellenére nem tartja magát áldozat típusnak: "Ezt a véletlen számlájára írom, sajnos pechem volt."

Bár a konfliktust másképp írták le a felek, a következmények egyértelműek és súlyosak. Gaált maximális, hároméves eltiltással sújtotta a fegyelmi bizottság. "Jelenleg úgy látom, nincs értelme fellebezni az ítélet ellen, de egy-másfél év múlva lehet, hogy kérem majd a büntetés csökkentését" - mondta a Vas Népe című megyei napilapnak a játékos, aki hivatalos keretek közt még kisályán sem focizhat.

Takács viszont járja tovább a játékvezetőknek kijelölt rögös utat, mint az [origo]-nak mondta, akkor sem hagyná abba, ha egy újabb támadás érné: "Semmiképp nem fejezem be. Szeretnék feljebb kerülni, ahol már könnyebb lesz, mert a magasabb osztályokban nincsenek ilyen attrocitások. Ez egy hosszabb folyamat, kilenc-tíz év is lehet, de majd szépen lassan haladok."

Bár még mindig nagyon fiatal, Takács mögött már négyéves bírói múlt áll. Ő maga is focizott, ám egy komolyabb sérülés után egy barátja példáját követve lett játékvezető, mindössze 15 évesen.

Az incidens két szereplője azóta összefutott már véletlenül az utcán, a Kőszegi Sportklubtól azóta kizárt Gaál elnézést kért tettéért, Takács pedig ismét a bíráskodásra koncentrál: "A lényeg, hogy már jobban vagyok, a szövetséggel meg is beszéltem, hogy ezt a hétvégét még kihagyom, de a következőn már újra vezetek meccset."